跳至

首頁

尾頁

伯爵府

阿女剛剛四個月食得米糊/粥仔未?

別墅

有呢幾日有比糊仔阿仔食

別墅

我個女食到200ml奶都好似唔夠gum, 所以開始有一餐食幾匙米糊.

大宅

我個女而家3個月多dd厭緊奶,成日發牙痕,唔知係咪吽牙仔,捉住乜野o係手就放入口咬,我地大人食野個時,佢就係隔離猛咁嗌,有時會捉實粒提子佢啜,俾蒸魚d魚肉碎佢食下,,有時一日淨係肯飲兩餐奶,,驚佢唔夠營養,臨訓開一餐米粉糊仔佢食,,佢就食得好肉緊,食哂~~

大宅

我都開始比左4日... 每次都係夜晚7點零8點那餐比大約一安 (大約都有3匙仔)... 不過好似唔多鐘意食... 佢又唔係太好大人既野食... 佢鐘意飲奶多D...

男爵府

我阿b好中意食米糊呀,
好鬼快就食完, 仲快過飲奶,
但係初初俾佢食, 我唔敢比大多,
都逐少少俾佢食,
但係呢幾日發現有新聞話米糊含過量砒霜, 好驚
唔知食邊隻米糊好, organix 係唔係就冇事呢?

嬰兒米糊含過量砒霜惹致癌憂慮
(星島) 04月 30日 星期三 01:15PM
科學家發現,現時在市面上出售的一些著名牌子和大受父母歡迎的嬰兒米糊( baby rice),含有過量的砷(俗稱砒霜),情況令人感到憂慮。嬰孩如果長期食用這些食品,會危害健康,嚴重的會引致癌

症和影響智力發展。科學家又發現,歐盟 各國和美國 對嬰兒食品的安全監管,充滿漏洞。 蘇格蘭 阿伯丁大學的研究人員對最受消費者歡迎的3種牌子總共17個樣本的嬰兒米糊,進行測試,得出這個驚人發現。嬰兒若吃下含量最高的米糊,他們所攝取的砷,竟然是法例規定的最高含量標準的6倍。 英國 糧食標準局(FSA)堅稱,現時在市面上出售的嬰兒米糊,不會對對嬰孩構成危險,消費者毋須過分擔心。不過,科學家敦促政府修改和加強監管法例,以保障嬰兒的安全。他們認為,現行法例對食品中砷含量的限制,已經過時。 過往進行的多項研究顯示,嬰兒長期接觸砷,會增加患上皮膚癌 、肝癌 、膀胱癌和肺癌的風險,也有證據顯示長期接觸砷會令小孩子IQ低。

男爵府

bb食邊隻米糊? 我試緊雀巢~~

原文章由 yyy008 於 08-6-7 19:05 發表
我都開始比左4日... 每次都係夜晚7點零8點那餐比大約一安 (大約都有3匙仔)... 不過好似唔多鐘意食... 佢又唔係太好大人既野食... 佢鐘意飲奶多D...

複式洋房

will it be too early? i only give him rice water to mix with milk ja...

大宅

原文章由 bb409 於 08-6-7 22:56 發表
bb食邊隻米糊? 我試緊雀巢~~

我阿b食緊bean stalk呀~ 都買左healthy times o個隻brown rice cereal (有機糙米糊)...不過未開始食~ 過2日試

佢今晚好叻仔... 食左好多... 仲識得我叫佢 "um" 時.. 佢maak 大個口呀!! 我好開心呀!

我見0801 d 媽媽話.. 雀巢係基因改造喎...
http://www.greenpeace.org/china/ch/campaigns/food-and-agriculture/ge-food/foodguide/dairy-products-n-baby-food

另外blog友資料... 雖然係去年的news... 但都要小心以下哩隻baby food...

http://www.mpinews.com/htm/INews/20070217/gb62019a.htm

政府呼籲停售3款嬰兒食品 (20:19)
2007年2月17日
食物安全中心呼籲零售商停止售賣Earth's Best 3款嬰兒食品,因可能受細菌污染。
食物中安中心亦呼籲市民如購有以下產品,亦應停止給嬰兒食用。
以下為受影響產品的資料:
1)Earth'sBest Organic 2 Apple Peach Barley Wholesome Breakfast (4.5 ounce jars)
2)Earth's Best Organic 2 Wholesome Breakfast Variety Pack (12 pack)
3)Earth's Best Organic 2 Apple Peach Barley (4.5 ounce jars within 12 pack)
食物安全中心發言人說,由於美國食品及藥物管理局較早前發出警告,提醒消費者不要食用Earth's Best 以上產品,因為該等產品可能受到肉毒梭狀芽孢桿菌的污染。此病菌會引致可致命的肉毒桿菌中毒,甚至死亡。故此,即使以上產品表面或氣味未覺變壞,亦不應食用。

大宅

healthy times 我見好多媽咪都推介的... 成份較無添加... 好似好健康咁~ 所以前2日都買左盒諗住比阿b試下... 三十幾蚊一大盒又唔貴喎! baby outlet 個老闆娘話.. 哩隻brown rice cereals bb食左無咁2敏感...

男爵府

healthy times 去邊買?

原文章由 yyy008 於 08-6-8 00:54 發表

我阿b食緊bean stalk呀~ 都買左healthy times o個隻brown rice cereal (有機糙米糊)...不過未開始食~ 過2日試

佢今晚好叻仔... 食左好多... 仲識得我叫佢 "um" 時.. 佢maak 大個口呀!! 我好開心呀!

我見0801 d ...

別墅

原文章由 yyy008 於 08-6-8 01:01 發表
healthy times 我見好多媽咪都推介的... 成份較無添加... 好似好健康咁~ 所以前2日都買左盒諗住比阿b試下... 三十幾蚊一大盒又唔貴喎! baby outlet 個老闆娘話.. 哩隻brown rice cereals bb食左無咁2敏感... ...

你講呢隻brown rice cereals係咪for 6m開始食果隻呀?

我今日去city super想買,見有幾隻,不過唔知買邊隻好呀?

大宅

原文章由 bb409 於 08-6-8 17:49 發表
healthy times 去邊買?

我就o係旺角baby outlet買的.. 朗豪kfc 隔離.. "38大廈 11/F"... $36.. 仲有9折呀!

以下係 healthy times 既 銷售點︰

baby outlet
taste
有d百佳都有.. 不過火炭區無...
city super
apita
sogo
荷花
媽咪bb
仲有d咩源生坊, 健樂藥房, 生機之館, 康然健康食品...

大宅

原文章由 happybady 於 08-6-8 21:03 發表

你講呢隻brown rice cereals係咪for 6m開始食果隻呀?

我今日去city super想買,見有幾隻,不過唔知買邊隻好呀?

brown rice cereal (糙米穀物) 係五個月 or above...
要食哩隻先...

跟住咁食落去︰
- oatmeal cereal (燕麥穀物) 係 6個月 or above
- barley cereal (大麥穀物) 係 7個月 or above
- mixed grain (混合穀物) 係 8個月 or above

[ 本文章最後由 yyy008 於 08-6-9 00:42 編輯 ]

別墅

原文章由 yyy008 於 08-6-9 00:38 發表

brown rice cereal (糙米穀物) 係五個月 or above...
要食哩隻先...

跟住咁食落去︰
- oatmeal cereal (燕麥穀物) 係 6個月 or above
- barley cereal (大麥穀物) 係 7個月 or above
- mixed grain (混合穀物) 係 ...

好啊!真係唔該哂你既資料呀!

本打都打算食番bean stalk,不過唔方便買,又冇理由網上訂果幾盒野嘛!

所以最後都選左食呢隻!

大宅

原文章由 happybady 於 08-6-9 10:33 發表

好啊!真係唔該哂你既資料呀!

本打都打算食番bean stalk,不過唔方便買,又冇理由網上訂果幾盒野嘛!

所以最後都選左食呢隻! ...

bean stalk 呢.. 我都係出太子度買
http://www.etwhkbaby.com/shop/
嬰兒東西在太子差館附近架咋...

咪就唔洗上網訂少少囉... walk in 去佢shop度買~

男爵府

Thank you very much!!!

原文章由 yyy008 於 08-6-9 00:35 發表

我就o係旺角baby outlet買的.. 朗豪kfc 隔離.. "38大廈 11/F"... $36.. 仲有9折呀!

以下係 healthy times 既 銷售點︰

baby outlet
taste
有d百佳都有.. 不過火炭區無...
city super
apita
sogo
荷花
媽咪bb
仲有 ...

大宅

原文章由 bb409 於 08-6-9 23:08 發表
Thank you very much!!!

客氣.. 客氣~
阿b食左差不多一week bean stalk 米糊后.. 等佢腸胃巳經習慣后

我今日11點加左自制木瓜奶糊比阿b消夜... 佢好鐘意食... 可能個木瓜好甜...

男爵府

你咁夜既, 真係消夜喎

係呀, 想問下你個仔塊面有冇出紅色粒粒呀?
我個仔食左3日米糊, 開始起紅點,
好似人地熱氣出果d咁呀,
好多人都話bb食米糊就會起紅粒, 因為熱氣~
咁點樣可以無咁熱氣呢?

你就好啦, 我個仔而家都係食緊140ml咋,
有時仲食唔晒添, 好在佢好中意食米糊,
但係米糊又唔可以俾2餐佢食,
點樣可以令bb開胃d?

仲有, 米糊可加果蓉的嗎?

原文章由 yyy008 於 08-6-10 03:51 發表

客氣.. 客氣~
阿b食左差不多一week bean stalk 米糊后.. 等佢腸胃巳經習慣后

我今日11點加左自制木瓜奶糊比阿b消夜... 佢好鐘意食... 可能個木瓜好甜... ...

複式洋房

你地是用什麼開米糊?
除了米糊還有比其他食物比bb食嗎?

首頁

尾頁

跳至