自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

6歲以下獲資助打流感疫苗
(明報)7月30日 星期三 15:10

食物及衛生局長周一嶽宣布,政府資助的流感疫苗注射計劃將會擴大至所有6歲以下的兒童。
擴大了的資助計劃推行時間由今年11月1日開始,好能趕及在08至09年度流感高峰期前推行。每名受資助的兒童可獲80元資助,由私家醫生負責接種。
政府估計受資助的兒童約有30萬人,涉及費用5600萬元。
兒童若要獲得資助,家長須先選擇參與了有關計劃的醫生。所有參與計劃的醫生,其診所都會有標記識別;衛生防護中心網頁亦會列出參與計劃的醫生名單、診所地址及收費。
選定醫生後,帶備兒童的證件,如出世紙或身分證到診所接受疫苗注射。其間,家長須填寫一份授權書,授權醫生為兒童注射疫苗。

禾想問:典解d綜援戶可以攞'腥涼',禾哋同小朋友打'真'得嗰$80資助?

大宅

真係唔明點解唔係全包呢? 點解會係$80又唔係$100呢?

子爵府

開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 貓狗褓姆 畀面勳章

上次流感爆發都係小學生多過幼稚園, 佢家陣頂多都係去到嚟緊升小一果批, 都唔知佢點計條數架??!!:;pppp:

原文章由 coffee/tea 於 08-7-30 23:59 發表
6歲以下獲資助打流感疫苗
(明報)7月30日 星期三 15:10

食物及衛生局長周一嶽宣布,政府資助的流感疫苗注射計劃將會擴大至所有6歲以下的兒童。
擴大了的資助計劃推行時間由今年11月1日開始,好能趕及在08至09年度流感高 ...

別墅

真無良,年齡越縮越細,果個死人周乜乜正古寒種

仰望為我們信心創始成終的耶穌。他因那擺在前面的喜樂,就輕看羞辱,忍受了十字架的苦難,便坐在神寶座的右邊。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

I think the doctors will just raise the price so the real benefit is less than $80.

伯爵府

畀面勳章

原文章由 士多啤梨MUM 於 08-7-31 00:19 發表
真無良,年齡越縮越細,果個死人周乜乜正古寒種

AGREE!!

侯爵府

BK Milk勳章

男爵府

mouth: mouth: mouth:

大宅

九月開學, 11月至開始津貼, 咁咪即係我自己比錢打:;pppp: :;pppp: :;pppp:

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我記得姑娘講過, 中秋前後係最適合打針既日子wor....
原文章由 mdl832832 於 08-7-31 09:09 AM 發表
九月開學, 11月至開始津貼, 咁咪即係我自己比錢打:;pppp: :;pppp: :;pppp:

伯爵府

2024年龍年勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

原文章由 mdl832832 於 08-7-31 09:09 發表

agree

伯爵府

同開學有物關係呢??

原文章由 mdl832832 於 08-7-31 09:09 發表

大宅

開左學,d細路互相傳播就大好多~
醫生都係叫人9月要打
打左仲要一兩個月d針先起效用的

子爵府

牛年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

其實計番條數都是用了5600萬/30萬小童, 每人都有 $18x. 而家資助$80, 咁都係2800萬左右. 其他$$ 用係邊; 又話1枝疫苗只是$70-$80, 莫非有成十幾萬小童係攞綜援mouth: ?! 唔通另2800萬就用係額外請人 & 行政費 ?!

原文章由 circleda 於 08-7-31 09:43 發表
同開學有物關係呢??
大比 比比 bb 係2月13日出咗世, 體重有3.97kg :-P :-P 2月19日-3.935kg 7月27日-(出咗1隻牙仔下R1)&轉身:扒->平 8月13日-8.360kg](身長67cm; 頭圍43.3cm)(出咗2隻牙仔下R1,L1)&轉身:爬爬-有時縮起個肚 11月27日-8.560kg(上3, 下3)拍手, give me five

侯爵府

係架,打佐唔係即刻見效下,要起碼一個月後先見效架

大宅

要11月先可以開始打,有排等

男爵府

好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

我想問係咪 11 月我去私家醫生到打就有資助???

伯爵府

好媽媽勳章

但其實係咪真係要打?
我仍好疑惑
今次打左, 跟住病毒又變種
下次又打第二隻....
身體不斷靠打針來抵抗病毒...

http://aphinhk_msn.mysinablog.com/index.php?op=ViewArticle&articleId=1058630

[ 本文章最後由 莎莎莉莉 於 08-7-31 12:03 編輯 ]

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

我覺得小學仔先最易染感冒,因為要返全日,就要長時間留起冷氣室。
我個仔舊年就已經中左招兩次,真係半年一次,反而個女只係一次。
好心要資助就資助埋初小啦,小一適應期好應該資助埋,等佢地冇咁易染上。
盡我一己之力,發放正能量!

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

原文章由 莎莎莉莉 於 08-7-31 11:58 AM 發表
但其實係咪真係要打?
我仍好疑惑
今次打左, 跟住病毒又變種
下次又打第二隻....
身體不斷靠打針來抵抗病毒...

http://aphinhk_msn.mysinablog.com/index.php?op=ViewArticle&articleId=1058630 ...

我都唔知佢幾有效,加上自己冇乜錢,所以盡量要d仔女食健康d,休息多d同做多d運動來抵抗流感。
盡我一己之力,發放正能量!

首頁

尾頁

跳至