跳至

首頁
12345...19

尾頁

大宅

我個B終於戒左夜奶喇, 岩岩好八週時間, 宜家佢一覺訓到八小時, 我終於可以一覺訓天光, 好興奮
你地D人奶B戒左夜奶未呀? 我係跟住本書黎做, 佢話人奶B 6-8週可以戒夜奶, 我7週時才開始跟本書做, 宜家岩岩好8週戒左喇, 如果冇呢本書, 我阿B肯定1歲都仲飲緊夜奶, 因為我之前方法錯晒......

下面我已寫左方法出黎, 可參考, 很有用!!

[ 本文章最後由 queeniechan2004 於 08-8-1 14:20 編輯 ]

王國長老

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 王國長老 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原文章由 queeniechan2004 於 08-8-1 12:23 發表
我個B終於戒左夜奶喇, 岩岩好八週時間, 宜家佢一覺訓到八小時, 我終於可以一覺訓天光, 好興奮
你地D人奶B戒左夜奶未呀? 我係跟住本書黎做, 佢話人奶B 6-8週可以戒夜奶, 我7週時才開始跟本書做, 宜家岩岩好8 ...

恭喜哂呀!!
可唔可以分享下係點樣戒架???
我個b...由10pm訓到3am....跟住就訓到6am幾7am
又試過10pm訓到2am, 跟住4am, 6am都起身要食奶...
好唔定時呀!!
我都想幫佢戒...試過佢臨訓前補支奶粉等佢訓耐d, 但都係失敗
執仔之手 與仔偕老

別墅

邊本書?

可以分享個方法嘛? 我個bb呢幾日仲起身起多左, 日頭3-4個鐘, 之前晚上可以有4/5個鐘, 但呢個星期冇la la又2/3個鐘起一次....唉

大宅

我阿B d時間以前都好似你阿B, 半夜3點幾會起一次, 有時4點, 但後來我花左幾天時間, 硬性調整佢d飲奶時間, 就係朝早第一餐開始計, 當你七點第一餐, 跟住之後就每三小時餵一次, 每次都要確保佢飽為止, 唔好俾佢飲少少就訓, 幾日後佢會慣左呢個生理時鐘, 即係7am, 10am, 1pm, 4pm, 7pm, 10pm, 3am, 時間未到就算佢喊都唔好餵佢, 過得幾日, 佢就會食埋最後果餐(10pm)就自動訓過夜, 但切記就算佢朝早七點冇醒, 你要一定要七點餵佢, 唔好俾佢拖亂左d時間, 咁樣有好多好處, 你可以有預算咁餵佢, 唔洗佢成日喊你都唔知佢係咪肚餓, 同埋咁對佢新陳代謝好好多, 好過d時間亂晒, 本書話戒唔到夜奶既b, 通常都係平時一喊就餵奶, 佢d新陳代謝亂晒, 又點訓天光呢? 同埋你唔洗一定照上面既時間, 你可以set一個岩你既時間, 如果你想8am先起身, 你可以8am, 11am, 2pm, 5pm, 8pm, 11pm然後俾佢訓, 佢終有一次訓過夜架喇, 原理係當佢新陳代謝每天都穩定了之後, 6-8週的bb都會有傾向訓過夜的, 如果你每三小時餵一次, 佢慣了後就唔會亂喊肚餓, 夠鐘先會喊! 真係好準架, 所以一開始你要嚴守呢個三小時定律, 如果餵得一段時間你發覺阿b三小時係唔夠飽, 你可以2.5小時, 但切記無論如何都唔可以短過2.5小時, 任何係2.5小時至3小時之間的時間都可以接受, 跟呢條form去做, 有9成既b都好以係8週戒到夜奶, 仲要係新陳代謝好好, 好健康添(書係咁講).

切記以下幾點原則:
1. 唔好俾佢食到一半訓著, 一定要完整食完一餐, 如果人奶唔夠佢3小時飽, 就用奶樽補30-60cc奶粉或者pump定出黎補人奶

2. 確定佢飽左之後, 未夠三小時(2.5小時可接受)就一定唔好餵佢, 最多抱到佢夠鐘

3. 一旦你set好左佢朝早第一餐既時間, 例如7am, 如果佢半夜5am喊飲奶, 你照俾佢飲, 佢通常飲少少就會訓著, 由得佢訓著, 但7am一定要照舊餵佢, 唔好因為佢5am飲左就唔理佢, 要弄醒佢黎飲, 如果佢真係弄唔醒, 遲一小時(8am)餵都可以接受, 但之後整天既時間表都要遲番一小時喇

4. 每餐飲完奶唔好俾佢即訓, 同佢玩一陣就放佢落床俾佢喊, 喊得幾次佢就會習慣自己入睡, 最好每餐後都有小睡時間, 最好係下次飲奶的1小時前小睡, 咁佢夠鐘就會醒, 但如果一飲完你就俾佢訓, 佢未夠鐘就會醒, 又會係度喊, 咁你會覺得好煩(因為未夠鐘又唔餵得佢)

5. 如果人奶唔夠佢三小時, 一定要補奶, 補到佢飽為止, 但整個餵奶過程最好唔好超過45mins

6. 16週後就可以慢慢拉張番3.5至4小時一餐, 過得幾日佢就可以減左一餐, 因為16週後每天5-6餐就ok, 但每餐既量要多番d, 一覺係訓9-10小時

7. 餵人奶的話, 唔好俾佢一喊就埋身餵, 咁樣反而佢會餐餐食少少, 好快又餓, 生理時鐘又亂晒, 對BB成長都唔係幾好

8. 人奶唔係一喊就餵先會多D, 3小時呢個週期對母乳製造有一定幫助, 我宜家反而多左奶, 多過以前一喊就埋身餵, 曾經很沮喪, 因為佢一喊我就餵, 令佢次次飲少少, 又唔用力, 對乳房刺激唔夠, 我差點面臨越來越小奶的危機

9. BB半夜醒左喊唔好即刻走埋去, 等5-40mins都得, 因為有d bb俾生理時鐘卡住左, 果個鐘數點都會醒下, 咁就要靠父母去幫佢調整番, 如果佢卡住左而你又次次都餵佢, 令佢咁大個都戒唔到夜奶, 對你或BB都太殘酷且唔健康, 你要幫佢先得..............

以上所有都係跟一本叫"從0歲開始"的書做的, 唔係我個人意見, 但我阿B已經係一個成功例子, 所以冇人話餵人奶的B唔可以睡過夜(餵奶粉的B更容易), 跟呢本書做左之後, 媽媽會更加有時間做自己野, 對每日生活更加有預算, 可做家務或者做其他野, 唔洗俾阿B搞亂晒乜都做唔到, 而阿B亦會更加快樂, 唔洗成日因肚餓而喊, 因為你SET左個食奶週期俾佢, 就係3小時食一次, 點解要3小時而唔係4小時? 係專家話3小時呢個週期係最好的, 16週後才可轉到4小時, 我大致上都講晒書中既重點喇, 我未睇呢本書之前, 曾經好唔開心, 同BB都唔係好快樂, 因為佢成日唔飽(一喊就埋身餵), 而我就冇晒預乜都做唔到, 但跟左本書做之後, 學到好多, 宜家係一個快樂的媽咪和一個唔會成日喊, 有預算的小寶寶, 希望你地都可以同我一樣啦

(書既另一PART係講BB清醒與睡眠的週期, 教人點令BB懂得自己入睡, 同佢喊果時點處理, 唔洗又tum又西, 但又要講好長, 如果有人有興趣我就講, 或者俾我抖一抖先..... )

補充:
這書的宗旨係-->湊仔應該係幸福且快樂的事, 而唔係要產生一個沮喪, 長期唔夠訓的媽媽和一個長期不滿意經常喊又戒唔到夜奶既BB, 這書可助你成為一個快樂媽媽和BB擁有一段快樂且滿足的嬰兒期!

原文章由 叉燒媽 於 08-8-1 12:29 PM 發表

恭喜哂呀!!
可唔可以分享下係點樣戒架???
我個b...由10pm訓到3am....跟住就訓到6am幾7am
又試過10pm訓到2am, 跟住4am, 6am都起身要食奶...
好唔定時呀!!
我都想幫佢戒...試過佢臨訓前補支奶粉等佢訓耐d, 但都係失 ...

[ 本文章最後由 queeniechan2004 於 08-8-1 15:44 編輯 ]

別墅

Thanks for your sharing, the book you mentioned I want to buy too as so many bk mums suggested that.

I wanna to try on this, but many questions:
1) basically my son is okay to feed on 3 hour schedule as now is almost 3 hours I need to feed him. however, these few days I fed my son at 12am, 2sumthing around 3am will wake up, then 6am also wake up, means my son night schedule is also near 3-hours, then if I follow the schedule, 2/5/8/11pm, then if my son wakes up at 3am & 6am, then should I feed him? or just a little? It is so hard for him not to wake up

2) u said don't let him sleep during or immediately after feeding, but it is damn hard to wake my son up if he is sleeping

3) if BB is sleeping and almost 3 hour, I wake him up to feed him, he will refuse to eat as he is not hungry at all, he insists on this so much, then what to do?

4) How many days you took for your son to train him up the schedule'?

5) Will you give him dummy to use to sooth the sucking wish if he is hungry?

6) How I know I feed him the WHOLE meal, if BB is sleeping, he is not willing to drink more and I assume he is enough, but normally he needs another feeding by around 3 hours.

7) my BB sleeps throughtout the day time, I want to wake him up so that night time can sleep more, but so hard, I do almost everything, but he sleeps so 'lum'...what to do?

Besides, is also very interested on helping BB to sleep by himself. Now almost everytime he slept during feeding (or near the end)

原文章由 queeniechan2004 於 08-8-1 13:13 發表
我阿B d時間以前都好似你阿B, 半夜3點幾會起一次, 有時4點, 但後來我花左幾天時間, 硬性調整佢d飲奶時間, 就係朝早第一餐開始計, 當你七點第一餐, 跟住之後就每三小時餵一次, 每次都要確保佢飽為止, 唔好俾佢飲少少 ...

大宅

1)如你已定左schedule俾佢, 即係佢已有條件戒夜奶, 因為新陳代謝許可佢咁做喇已經, 但如果佢依然半夜起身, 你唔洗即時衝過去, 俾佢喊5至40分鐘度(最好等你老公放假先好試啦), 如果仲喊先餵, 唔洗驚佢餓親, 因為bb有番咁大, 佢半夜仲起身多數係因為生理時鐘而唔係肚餓或者要安慰, 你由得佢食, 唔洗突登餵小d, 嘗試11點果餐比平時多餵0.5oz-1oz,(如果佢好夠飽, 唔多餵都得, 多餵只係幫一幫佢啫, 未必需要, 11點呢餐將會係你阿b一日最後一餐, 由宜家開始唔洗叫醒佢餵奶, 等佢自己醒, 唔醒就即係成功左, 但日抖就一定要叫醒佢, 唔好俾佢訓超過3.5小時), 咁落去, 你就可以期待佢有一晚突然訓天光喇!!! 但你冇講你朝早個schedule喎, 第一餐係幾點? 第一餐好緊要

2)盡量食完奶要佢清醒, 最好玩一陣傾一陣計, 跟住就放佢上床俾佢自己訓, 最好距離下次飲奶1-1.5小時, 佢喊由得佢喊, 喊5-40分鐘都只係暫時, 佢始終會習慣自己訓, 唔好將玩既時間同小睡時間掉轉, 呢點好重要 =>食奶->清醒->小睡(正常每餐都可以小睡, 唔洗怕佢夜晚唔訓, 但夜晚果餐食完就可以直接訓, 唔洗清醒呢一part)

3)哈哈, 你個b都幾難搞喎, 咁唔合作
佢如果成日3小時都唔醒, 你可以每餐調教到3.5小時試下, 再成日唔醒就調到4小時, 咁仲好啦, 証明佢餐餐夠飽, 反正bb到3個月就應該係4小時, 佢自己早d適應咪仲好! 但一旦你調到3.5, 就唔好番番去3小時喇, 如果係咁你又要重新同佢適應過

4)其實應該由出世果日開始train, 就有機會3週就戒到夜奶喇!! 但我係七週先train佢, 整整七日就成功左, 佢宜家岩岩8weeks

5)從來冇, 如果你俾慣佢, 當佢真係食奶果時(好可能)佢會唔正經食, 當你奶咀, 咁可能造成要食好耐或者佢唔飽

6)對BB黎講點為之WHOLE MILK? 其實佢夠飽, 維持到3小時或更久, 就係WHOLE MILK, 而唔係你既WHOLE MILK.....

7)白天每餐後小睡係正常, 但每次唔好超過1.5小時, 都係果句, 食完奶唔好俾佢即訓, 抱佢又好, 嘈下佢又好, 但如果佢真係咁爛訓, 就冇計, 你要再等佢大大下就唔會白天訓咁多, 唔俾BB訓你可以嘈佢同佢講野, 但唔好搖佢,

你話佢次次食完奶都訓, 咁訓幾耐? 訓到下一餐? 如果係咁, 你可以由得佢訓! 我阿B之前成日食完就訓但訓唔到下一餐, 就會係度喊, 好麻煩, 都唔知餵唔餵好, 如果你阿B訓到下一餐, 當然冇問題, 要佢清醒先至訓有兩個原因, 1)係想佢訓果時可以訓到下一餐先醒, 咁會減少左佢喊既機會 2)係想佢學習自己係床上入睡, 而唔係"食住訓", "抱住訓", 你個B下下食住訓, 咁佢好難學識獨立自己入睡架, 咁會造成當佢下次眼訓, 就會想啜住訓, 而唔係真係肚餓, 咁即係依賴啦

原文章由 chanpcdaisy 於 08-8-1 03:15 PM 發表
1) basically my son is okay to feed on 3 hour schedule as now is almost 3 hours I need to feed him. however, these few days I fed my son at 12am, 2sumthing around 3am will wake up, then 6am also wake up, means my son night schedule is also near 3-hours, then if I follow the schedule, 2/5/8/11pm, then if my son wakes up at 3am & 6am, then should I feed him? or just a little? It is so hard for him not to wake up

2) u said don't let him sleep during or immediately after feeding, but it is damn hard to wake my son up if he is sleeping

3) if BB is sleeping and almost 3 hour, I wake him up to feed him, he will refuse to eat as he is not hungry at all, he insists on this so much, then what to do?

4) How many days you took for your son to train him up the schedule'?

5) Will you give him dummy to use to sooth the sucking wish if he is hungry?

6) How I know I feed him the WHOLE meal, if BB is sleeping, he is not willing to drink more and I assume he is enough, but normally he needs another feeding by around 3 hours.

7) my BB sleeps throughtout the day time, I want to wake him up so that night time can sleep more, but so hard, I do almost everything, but he sleeps so 'lum'...what to do?

[ 本文章最後由 queeniechan2004 於 08-8-1 16:23 編輯 ]

別墅

Thanks for your reply!

Basically, my son's schedule is different everyday, based on the first meal served him:

I feed him on demand

Day 1: (3 days ago)
8am/11am/2.15pm/6.10pm/8.30pm/11.20pm/ 1.10am/ 4.50am

Day 2:
7.30am/ 10.30am/ 3,10pm/ 6.30pm/ 9.20pm/00.00am/3am/5.40am

Day 3:
9am/ 12.25pm/ 4pm/ 7.30pm/ 10.30pm/12.40am/ 3.45am

Day 4 wake up and feed on 8.20am

So the day time is almost 3 hours per feed, but night time seems everynight he needs to wake up.

In this case, maybe I try feeding him the first meal at the same time everyday, and HOPFULLY he can sleep longer at night. But he cries so so loudly, scare will wake up other ppl in the house.... mouth:

I found this hard as normally my son will fall asleep during eating, then sleep straight away and can't wake him up.

原文章由 queeniechan2004 於 08-8-1 15:54 發表
1)如你已定左schedule俾佢, 即係佢已有條件戒夜奶, 因為新陳代謝許可佢咁做喇已經, 但如果佢依然半夜起身, 你唔洗即時衝過去, 俾佢喊5至40分鐘度(最好等你老公放假先好試啦), 如果仲喊先餵, 唔洗驚佢餓親, 因為bb有 ...

別墅

Basically, my son's schedule is different everyday, based on the first meal served him:

8am/11am/2.15pm/6.10pm/8.30pm/11.20pm/ 1.10am/ 4.50am

Day 2:
7.30am/ 10.30am/ 3,10pm/ 6.30pm/ 9.20pm/00.00am/3am/5.40am

Day 3:
9am/ 12.25pm/ 4pm/ 7.30pm/ 10.30pm/12.40am/ 3.45am

Day 4 wake up and feed on 8.20am

So the day time is almost 3 hours per feed, but night time seems everynight he needs to wake up.

In this case, maybe I try feeding him the first meal at the same time everyday, and HOPFULLY he can sleep longer at night. But he cries so so loudly, scare will wake up other ppl in the house.... mouth:

I found this hard as normally my son will fall asleep during eating, then sleep straight away and can't wake him up.

原文章由 queeniechan2004 於 08-8-1 15:54 發表
1)如你已定左schedule俾佢, 即係佢已有條件戒夜奶, 因為新陳代謝許可佢咁做喇已經, 但如果佢依然半夜起身, 你唔洗即時衝過去, 俾佢喊5至40分鐘度(最好等你老公放假先好試啦), 如果仲喊先餵, 唔洗驚佢餓親, 因為bb有 ...

別墅

Day 2:

Day 3:

大宅

你個仔幾多週? 其實唔洗朝朝早同一時間, AROUND果個鐘數都OK, 例如係7點前或後30MINS都OK啦, 唔洗大準, 如果佢真係七點前或七點都唔醒, 又唔洗即刻整醒既, 等到7:30AM先整佢囉, 同埋你個仔D時間都已經唔錯啦, 叫做幾定時, 不過佢係太鐘意食完就訓, 我個仔同你個仔相反, 我個仔硬係唔肯小睡, 食完一係唔訓, 一係就訓足3個鐘, 不過唔緊要啦, 始終個個BB都有D唔同, 我個B寧願自己喊到下一餐都唔肯小睡! 佢試過喊到距離下一餐只有15MINS, 先走去訓著, 跟住15MINS佢真係自己醒番, 傻傻地, 點都好啦, 我地都繼續努力! 有咩就問我啦, 好快答到你, 之前我都好似你咁有好多問題, 所以我將本書睇完又睇, 宜家我冇晒問題喇, 仲記得晒添

原文章由 chanpcdaisy 於 08-8-1 05:05 PM 發表

8am/11am/2.15pm/6.10pm/8.30pm/11.20pm/ 1.10am ...

別墅

my son is 2 months next week, I think similar to your son! Anyway, thanks for your information,I should purchase the books later on (by the way, where do u buy that?)

and will try to see if my BB can sleep longer at night time...

原文章由 queeniechan2004 於 08-8-1 17:17 發表
你個仔幾多週? 其實唔洗朝朝早同一時間, AROUND果個鐘數都OK, 例如係7點前或後30MINS都OK啦, 唔洗大準, 如果佢真係七點前或七點都唔醒, 又唔洗即刻整醒既, 等到7:30AM先整佢囉, 同埋你個仔D時間都已經唔錯啦, 叫做幾 ...

大宅

係邊度買呀??

原文章由 queeniechan2004 於 08-8-1 13:13 發表
我阿B d時間以前都好似你阿B, 半夜3點幾會起一次, 有時4點, 但後來我花左幾天時間, 硬性調整佢d飲奶時間, 就係朝早第一餐開始計, 當你七點第一餐, 跟住之後就每三小時餵一次, 每次都要確保佢飽為止, 唔好俾佢飲少少 ...

大宅

可以去香港書城訂, 每本$57, $13 送貨費. 個website 係http://www.hkbookcity.com/showbook2.php?serial_no=79346

ISBN no: 9578972210

原文章由 elaineeason 於 08-8-2 10:06 發表
本書係邊度買呀??
:-D 歡迎到我的Blog  :-D

大宅

thanks

原文章由 MaMehar 於 08-8-2 10:15 AM 發表
可以去香港書城訂, 每本$57, $13 送貨費. 個website 係http://www.hkbookcity.com/showbook2.php?serial_no=79346

ISBN no: 9578972210

王國長老

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 王國長老 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

好多謝你分享呀....
但睇你做就好容易....
我怕自己做起上黎真係好困難呢......
我阿仔又係同chanpcdaisy個仔一樣...
訓左好難叫得醒........
又鍾意食食下就訓......
但基本上零晨果餐就大概都係3-4am,
同埋朝早就一定係6:30-7:00am呢段時間.....
其實我想問下....
人奶b基本上係feed on demand...
如果我地咁樣硬性定左佢個sch'd 3個鐘一次,
會唔會就算加左量俾佢...但人奶都捱唔到3個鐘已經消化哂架?? (我唔識表達...唔知你明唔明?)
因為我個b...試過明明食哂兩邊...佢已經唔食, 但2個鐘就肚餓要食呢~
執仔之手 與仔偕老

大宅

queeniechan2004

queeniechan2004
我BB依家11點食完後,多數2-3點起身要食...食完後4-5點又起身...
請問如果11點食完後,BB到2-3點醒左又哭,,,,可以點?

大宅

好多謝你的分享,好好好好好呀!
我都好羨慕你做到一個快樂的媽媽,同有一個幸福的寶寶呀!
我好想試下你的方法,不過真係唔知我個c6合唔合作到,因為他係一個極無紀律的人,我大女到依家讀幼稚園都 1am先訓覺......好無奈

王國長老

唉....我0岩0岩.....試下將熟睡中既阿仔"炒"醒.......
俾佢飲奶...
佢未醒....唔肯埋身餵, 咁我就將泵出黎既奶餵佢....
點知...佢肯就肯啜...
但唔肯吞呀...一掃風將所有奶嘔返出黎....
好彩佢daddy唔0係度...唔係一定鬧死我
睇黎我都係唔可以跟本書既方法train 佢架喇
執仔之手 與仔偕老

大宅

叉燒媽, 其實真係好易, 重點係set個time table俾佢之麻, 你做到就得.
就係因為好多人餵人奶都以為要feed on demand, 所以人奶b比較難戒夜奶, 其實人奶都唔應該係feed on demand, 要feed on demand既原因係佢唔正經食同埋未必餐餐夠飽, 如果佢夠飽, 人奶係可以維持3個鐘, 我個b初頭都係feed on demand, 結果佢無啦啦又會肚餓, 好唔定時, 完全戒唔到夜奶, 有時半夜起2次身添, 但經由我set左time table俾佢, 佢開始半夜唔起身, 我做法就係每餐都碓保佢夠飽, 如果你知佢唔夠捱3粒鐘, 你可以補30-60cc奶粉or人奶, 我就係餐餐都補60cc人奶俾佢, 結果我成功左, 佢真係around 3小時先會喊, 半夜仲唔會醒添, 所以你第一步要做既就係每次俾佢啜完就補奶, 如果佢捱到3小時就即係你又成功左喇

(你話佢明明食晒兩邊就唔食, 我唸佢唔係真係飽, 只係飽飽地加上眼訓, 因為啜人奶都幾攰架, 所以先會唔啜, 而且你又俾佢慣左, 你咪以為佢飽)

原文章由 叉燒媽 於 08-8-2 01:01 PM 發表

其實我想問下....
人奶b基本上係feed on demand...

如果我地咁樣硬性定左佢個sch'd 3個鐘一次,
會唔會就算加左量俾佢...但人奶都捱唔到3個鐘已經消化哂架?? (我唔識表達...唔知你明唔明?)
因為我個b...試過明明食哂兩邊...佢已經唔食, 但2個鐘就肚餓要食呢~

大宅

佢訓左幾多個鐘呀? 一開始係會有d阻滯架啦, 我係佢7週先train佢喳, 都好難架, 因為佢d野都慣晒, 但佢用左1日時間就適應左個3小時計劃喇, 重點係我碓保佢餐餐夠飽, 你下午先開始train佢緊係唔好啦, 你由聽朝佢第一餐開始啦, 由佢朝早第一餐開始, 咁你一定成功, 千期吾好介意要補奶, 對佢只有好冇壞

(我老公初頭都睇唔過眼, 我次次要解釋同俾本書佢睇, 然後佢又睇到bb既轉變同埋我開心左好多)

原文章由 叉燒媽 於 08-8-2 04:17 PM 發表
唉....我0岩0岩.....試下將熟睡中既阿仔"炒"醒.......
俾佢飲奶...
佢未醒....唔肯埋身餵, 咁我就將泵出黎既奶餵佢....
點知...佢肯就肯啜...
但唔肯吞呀...一掃風將所有奶嘔返出黎....
好彩佢daddy唔0係度...唔係一 ...

[ 本文章最後由 queeniechan2004 於 08-8-2 16:55 編輯 ]

首頁
12345...19

尾頁

跳至