自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Hi, 各位好,

本人以往是把所有舊衣物,玩具捐去慈善機構的,但自從係TVB睇完"香一百萬窮人"節目後,有感而發,所以上次,我係零晨五時多,帶著三大袋衣襪玩具,坐的士去深水天橋府底,無條件捐俾公公,婆婆,等佢地可以賺到小小錢,而那些正的窮人,也可以用很低廉價錢,買到他們的須要,一舉二得,何樂而不為呢???

侯爵府

Good idea!

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

禁止訪問

子爵府

原文章由 ViviSu 於 08-9-4 11:01 發表
Hi, 各位好,

本人以往是把所有舊衣物,玩具捐去慈善機構的,但自從係TVB睇完"香一百萬窮人"節目後,有感而發,所以上次,我係零晨五時多,帶著三大袋衣襪玩具,坐的士去深水天橋府底,無條件捐俾公公,婆婆,等佢地可以 ...

其實當時我都有呢個想法, 但奈何....懶! 如果我有車我一定會咁做

複式洋房

舊衣,玩具之處理方法

多謝 !!!

因為我上次衫去俾xxx時,轉頭就見有人其中一袋刻上車走(當時還有很多袋剩番係到),相信是有些人專門偷這些的,
另外,四川大地震後,從報章知到,原來慈善團體,係可以係善款內(合法地 ....好似大概係
25%,)扣取行政費用的,是,你俾多,他們也收多,
街邊收買舊衣價是HK$2.00/Kg, 你知到舊衣場係賣幾多錢@一件杉呢??
香港有很多善心人,希望各位之善心能夠真正正(直接)的幫到有需要的(窮人).......

首頁

尾頁

跳至