烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

咁蒜容應該點用呀?

伯爵府

我都覺得好奇, 蒜蓉唔係用嚟起鑊
咁應該用咩起鑊呢
唔可以用蒜蓉起鑊好似係阿蘇個人嘅喜好, 酒樓嘅師傅又用咩起鑊炒菜呢.........

大宅

好媽媽勳章

佢咩都話唔好,炒蛋佢話唔好落鹽呀
快樂可人兒
:-DResults:

大宅

亞so好似唔鐘意蒜頭o架,可能個人口味o掛!!

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

(我無睇阿蘇。)

我唔用"蒜蓉"起鑊, 係用"蒜頭" 起鑊, 起完就可以原粒撈返上來。

未煮的蛋液唔可以加鹽, 因為煮熟d蛋會變綠綠地色。可以煮熟了才灑幼鹽上面。

公爵府

因為佢認為在食物內搵到一粒粒蒜茸, 感覺/賣相唔好

大宅

因為佢話過, 只有賓賓至鍾意乜都用蒜茸, 搞到樣樣餸比D 蒜茸味蓋晒都冇晒原味, 特別係o個d海鮮, 蒜茸蒸蝦.....no good喎
希望相信 "快樂不是因為擁有的多,而是因為計較的少。"

子爵府

畀面勳章

我咩都用蒜容+薑炒菜

珍珠宮

原來係咁

我又好鐘意蒜容味喎 .. c6 就話太多就有陣酸味

公爵府

蒜蓉味道太強會蓋了食物原有的鮮味, 酒家會用, 一來可能食物質數冇咁好, 2來香d
但中醫唔見意常食蒜頭, 因比較燥(熱氣)

水晶宮

我自己就非常咁喜歡蒜味,,所以我唔會聽佢講~
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

但係我見尋晚嗰集
炒蟶子都係用蒜蓉(切幼蒜粒)起鑊呀
有D餸真係應該咁先惹味
放低自己,尊重別人
提升內蘊,不為別人為自己

禁止訪問

複式洋房

蒜茸起鑊易燶~會苦~

蒜頭又唔多出香味(炒)

蒜片 (唔好太薄) 起鑊就OK LA~(炒)
但想味濃米炒到咁上下後至+蒜茸

複式洋房

哈哈 ~~~ 唔好意思都要講句...我認為阿蘇根本就唔識煮送 (阿蘇fans唔好打我呀)....不過佢d亂咁o翕當秘笈o既烹飪示範的確好睇, 好有娛樂性. 我淨係睇佢點樣響煤氣中心教一眾新婚婦夫煮蕃茄蛋, 歎為觀止!

如果我家工人好似蘇大姐咁樣煮蕃茄蛋, 大加豉油, 又勁落糖, 再大pat茄汁, 我會炒左佢.

蒜蓉唔用少少油爆香, 不如唔好落啦! 返去問下阿媽, 自己再試下. 好過聽佢老點

男爵府

原文章由 2035 於 3/10/2008 09:12 AM 發表
哈哈 ~~~ 唔好意思都要講句...我認為阿蘇根本就唔識煮送 (阿蘇fans唔好打我呀)....不過佢d亂咁o翕當秘笈o既烹飪示範的確好睇, 好有娛樂性. 我淨係睇佢點樣響煤氣中心教一眾新婚婦夫煮蕃茄蛋, 歎為觀止!

如果我家工 ...

我實在太同意嘞!!!!!

曾經喺網上搵到一個好齊完既阿蘇食譜database,但我入去睇過好多佢煮既餸,煮既方法都異於常人! 但又唔覺用佢既方法煮野有乜好處喎?

佢話炒蛋唔落鹽因為鹽好難溶之類...所以要落豉油~ 我試過跟佢落豉油,但煮出來老公問:點解d蛋咁既色既?

侯爵府

佢吹水唔抺嘴.
介紹雲吞面檔都介紹過萬9幾次, 黎黎去去都係果幾間, 無黎新意.
口水多又過茶, 勁煩.
[quote]原文章由 Vca 於 08-10-3 17:19 發表

我實在太同意嘞!!!!!

曾經喺網上搵到一個好齊完既阿蘇食譜database,但我入去睇過好多佢煮既餸,煮既方法都異於常人! 但又唔覺用佢既方法煮野有乜好處喎?

佢話炒蛋唔落鹽因為鹽好難溶之類...所以要落豉油~ 我試過 ... [quote]

[ 本文章最後由 Super-Man 於 08-10-3 17:54 編輯 ]

複式洋房

回覆 #17 Super-Man 的文章

佢呢d叫 "食老本", 來來去去都係介紹幾十年前阿爺個代出名, 但今時今日得個貴字o既老鋪, 比起蔡生更行貨. 最慘係扮老專家...

雲吞麵, 點解唔介紹下最近都唔錯o既 "麥文記", 硬係"麥奀", "何洪記"? 聽聞 "鏞記" 做o既雲吞麵比呢2間都好.

啊~~~想起佢示範點樣整梅菜扣肉, 大煲水咁煲湯咁煲, 亂來o既調味, 反而忘記將扣肉走油, 亂咁來, 只係聲大大..想起都想暈! 如果有網友跟足佢o既教導而成功o既, 請話我知.

珍珠宮

原文章由 2035 於 08-10-3 18:08 發表
.啊~~~想起佢示範點樣整梅菜扣肉, 大煲水咁煲湯咁煲, 亂來o既調味, 反而忘記將扣肉走油, 亂咁來, 只係聲大大..想起都想暈! 如果有網友跟足佢o既教導而成功o既, 請話我知...

我就好傻咁跟左佢整, 都 OK 呀

不過我已經忘記梅菜扣肉係應該點 ..
同埋我食野要求唔高,

走油 .. 係咪即係用油炸? 我係屋企係唔會炸野既, 如果正式既係要咁做我一定唔會整

[ 本文章最後由 sasa@uk 於 08-10-4 03:56 編輯 ]

珍珠宮

其實阿蘇當然唔及得好似周中果 d 大廚啦
佢只不過係煮 d 一般家庭菜色, 可能因為咁受 c9 歡迎啦

煮野食, 工多藝先會熟, 但阿蘇自己都講啦, 佢屋企自小有工人, 一年都無入廚幾多次, 成日話工人煮得好過佢. 不過佢咀刁, 佢講 識食先會煮得好, 好似我呢 d, 無乜所謂, 求求其其, 一定無進步

首頁

尾頁

跳至