嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

大宅

我個女唔食我煲的粥, 爸爸話因為太硬, 而且水還水, 粥還粥, 唔綿, 我阿媽煲d 粥個女會食, 但她用超過一個小時來煲, 我無可能咁做, 你哋有無方法?

別墅

用真空瓶局兩個幾鐘,倒出黎用匙壓爛,再加菜蓉和肉容滾熟就食得!我日日都係咁煲比阿B食嫁!慳火,慳時間~好多BK既媽咪都係咁煲嫁喇!唔駛特登買個飯煲或者瓦煲煲粥嫁喇~

複式洋房

原文章由 shaleom 於 2008/10/01 11:37 發表
我個女唔食我煲的粥, 爸爸話因為太硬, 而且水還水, 粥還粥, 唔綿, 我阿媽煲d 粥個女會食, 但她用超過一個小時來煲, 我無可能咁做, 你哋有無方法?

我用既方法係要好小既油去洗米之後一路用大火煲,唔用煲蓋,
咁煲出黎既粥又唔會"痴底"同埋會好綿
用大約一個鐘就食得
~Wellcome to my blog~

http://hk.myblog.yahoo.com/makiyobb2000

男爵府

我都係用呢個方法架, 我用左約15min, 有得食

原文章由 kawaimrsyu 於 08-10-8 13:06 發表
用真空瓶局兩個幾鐘,倒出黎用匙壓爛,再加菜蓉和肉容滾熟就食得!我日日都係咁煲比阿B食嫁!慳火,慳時間~好多BK既媽咪都係咁煲嫁喇!唔駛特登買個飯煲或者瓦煲煲粥嫁喇~ ...

;-)

別墅

我都想講依家開始煲粥仔俾囡囡食, 已經煲咗成個幾兩個鐘頭, 係就係棉哂爛哂, 但始終都係水還水, 米還米, 囡囡都係唔肯食仲成日LUR D米出黎, 點解呢

經歷過呢個階段既媽媽可以分享你地既心得嗎? 同埋有無咩更好既方法可以俾我地新手媽媽試下呢?!

多謝你地寶貴既意見, THANKS!mouth:

珍珠宮

好媽媽勳章

原文章由 莎利 於 08-10-8 18:10 發表
我都想講依家開始煲粥仔俾囡囡食, 已經煲咗成個幾兩個鐘頭, 係就係棉哂爛哂, 但始終都係水還水, 米還米, 囡囡都係唔肯食仲成日LUR D米出黎, 點解呢

經歷過呢個階段既媽媽可以分享你地既心得嗎? 同埋有無 ...

煲粥要間中熄火焗一焗, 而且有時要用微火慢慢滾, 差唔多瀉就開少少蓋, 中間要攪下.

唔駛兩個鐘咁耐, 差唔多一個鐘就可以好棉.

別墅

我每朝早都煲水順便焗米(用普通真空杯)一至兩小時, 之後倒入煲連材料一陣就食得啦, 不過會唔會係用米問題, 因為我用圓米, 我仔仔一餐食到半杯米, 約兩飯碗滿嘅粥。

大宅

之前把d米浸半小時.d粥會棉d

子爵府

牛年勳章

我每晚臨瞓前洗淨米,用水浸住放雪櫃.第ニ日食之前40分鐘凍水落埋米大火滾起,收細火,用筷子'long'住煲蓋(唔会滾落)慢火20零分鐘,期間攪一兩次,順便睇下要不要加/減水.米開始綿/變透明就落埋肉,滾返收火焗一陣,食得!

別墅

真空瓶/杯係咪thermos嗰d?$200-300左右麻...
我又係試咗幾次煲粥都唔成功,囡囡6個半月大平日係99屋企一日有兩餐粥仔,星期六日回家就食下糊仔,有時糊仔都開得唔成功,攪到要即刻開奶.....

珍珠宮

咁我想問下保得幾分鐘,d肉會唔會唔熟架?

別墅

makiyo1984

"一路用大火煲,唔用煲蓋"請問係咪煲足一個鐘都係用大火? 係就係爛哂同棉哂, 但始終都仲係一粒粒, 我個B可能仲未慣成日lur哂D米出水, 粥水都肯飲D既, 頭痛

原文章由 makiyo1984 於 08-10-8 14:08 發表

我用既方法係要好小既油去洗米之後一路用大火煲,唔用煲蓋,
咁煲出黎既粥又唔會"痴底"同埋會好綿
用大約一個鐘就食得

別墅

水太太,
咁你唔問下你奶奶佢點煲? 你咪可以跟佢咁煲俾個囡囡食囉!

原文章由 水太太 於 08-10-9 17:13 發表
真空瓶/杯係咪thermos嗰d?$200-300左右麻...
我又係試咗幾次煲粥都唔成功,囡囡6個半月大平日係99屋企一日有兩餐粥仔,星期六日回家就食下糊仔,有時糊仔都開得唔成功,攪到要即刻開奶..... ...

別墅

almaly,
"慢火20零分鐘"就可以架喇? D米仲係未棉哂同爛哂架喎... 我煲左個幾鐘我B六個月啱啱開始食可能未慣都lur哂D米出黎呀, 我諗可能仲要再煲耐D啊!mouth:

原文章由 almaly 於 08-10-9 04:23 發表
我每晚臨瞓前洗淨米,用水浸住放雪櫃.第ニ日食之前40分鐘凍水落埋米大火滾起,收細火,用筷子'long'住煲蓋(唔会滾落)慢火20零分鐘,期間攪一兩次,順便睇下要不要加/減水.米開始綿/變透明就落埋肉,滾返收火焗一陣,食得! ...

別墅

2001bc
"我仔仔一餐食到半杯米, 約兩飯碗滿嘅粥" 嘩! 你仔仔幾大呀? 佢好叻仔喎, 食到兩飯碗滿既粥咁多...

原文章由 2001bc 於 08-10-8 21:42 發表
我每朝早都煲水順便焗米(用普通真空杯)一至兩小時, 之後倒入煲連材料一陣就食得啦, 不過會唔會係用米問題, 因為我用圓米, 我仔仔一餐食到半杯米, 約兩飯碗滿嘅粥。 ...

別墅

jaycee_mami,
我有做哂你所講既野啦...但點為止煲好呢? 我已經見到又棉又爛喇喎...你女女幾多個月呀? 佢初初已經肯食喇? 我依家開始試煲俾個女食(六個月), 佢成日lur哂D米出黎唔肯食喎, 而粥水我都係慢慢氹佢先肯間中飲下架咋, 點算好呢?!

原文章由 jaycee_mami 於 08-10-8 18:17 發表

煲粥要間中熄火焗一焗, 而且有時要用微火慢慢滾, 差唔多瀉就開少少蓋, 中間要攪下.

唔駛兩個鐘咁耐, 差唔多一個鐘就可以好棉.

別墅

我見你地既方法比較快,我都試過好似99咁煲,不過好'side'時間同成日要睇火.....

珍珠宮

好媽媽勳章

原文章由 莎利 於 08-10-10 14:20 發表
jaycee_mami,
我有做哂你所講既野啦...但點為止煲好呢? 我已經見到又棉又爛喇喎...你女女幾多個月呀? 佢初初已經肯食喇? 我依家開始試煲俾個女食(六個月), 佢成日lur哂D米出黎唔肯食喎, 而粥水我都係慢慢氹佢先肯間 ...

哈哈, 我個係囝囝黎架 (不過似女), 而家10個幾月.

至於粥, 佢7個月先開始食, 整個6個月, 我都係餵 healthy times 的米糊, 一日一次, 次次大半碗.

到7個月開始餵粥, 初時係唔肯食架, 餵到我想死, 每餐食十啖就唔肯食, 唔鐘意就bu. 我有個絕招, 就係搵佢最鐘意的食物 (蘋果) 來引佢, 見佢開口想咬落蘋果度, 就即刻塞D粥入去. 唉.....餐餐都要咁, 有時仲要拿玩具引開佢注意力.

男爵府

用真空壼有少少考功夫, 米唔靚唔得, 水唔夠熱唔得, 水太多米太少又唔得. 要摸索好耐先掌握得到.

我工人搞唔掂, 我唯有用電子燉盅, 一定得又慳功夫又唔使睇火, 個燉盅平日又可以用黎燉大人野食.

一中式湯匙米, + 10 匙水 (10 倍粥)開始, 燉2個鐘, 好爛好綿, 唔會有水.

到 bb 習慣左, 開始減 1 匙水 (即1匙米 9 匙水), 硬少少, 慢慢進展到飯仔. 當然如果想 d 粥再稀 d , 可以加多 1-2 匙水.

點解一定要用湯匙? 方便計量. 因為工人好春虫虫, 唔可以叫她用目測或憑經驗去做.

大宅

好媽媽勳章

我會係前一晚用真空杯"焗"左啲米先, 咁到第二朝啲米已經開哂花, 用兩碗半清水煲至大滾, 加米再滾起時轉細火煲半個鐘, 咁啲粥已經好綿, 然後加入菜蓉/肉蓉再煲多一陣, 咁就搞掂ga la! 煲粥時記得用隻筷子"浪"起個煲蓋, 咁就唔怕滾瀉.

首頁

尾頁

跳至