跳至

首頁
12345...6

尾頁

複式洋房

有沒有家長在屯門讀playgroup??置樂有間:思銳培育世界好唔好??or 隔離baby buddies好??我bb1歲!適合那一間??
另,柏麗又有,但有沒有家長試過??

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 doralau 於 08-10-9 09:35 發表
有沒有家長在屯門讀playgroup??置樂有間:思銳培育世界好唔好??or 隔離baby buddies好??我bb1歲!適合那一間??

我都好想知, 希望其他有小朋友讀緊嘅媽咪分享吓.

不過我上網睇思銳最細好似係2歲起, 1歲應該未讀得住, 如果我冇睇錯嘅話.

大宅

nicole 都係剛剛1歲,o係10個月時已經返緊baby buddies,
外籍老師上堂.
都係玩下玩具,唱下歌仔咁...
bb仲咁細,唔好期望佢真係學到d咩..
so far 我覺得呢間平平地,就當比佢接觸下小朋友,開心下都ok~
(baby bubbies $600/月,一星期一堂,每堂兩個鐘,其他好多都成千蚊,都係一星期一堂,不過得一個鐘)

思銳最細係2歲起...

而o係nicole返baby bubbies前,我都有睇過柏麗o個幾間...
不過,聽好多媽咪講又貴,又唔係咁好.
同埋有好多間都post出o黎話有for1歲o既班,但問到佢又話無...
所以最好問清楚先~~

原文章由 doralau 於 08-10-9 09:35 發表

大宅

認識瑞士牛牛第一回

本人playgroup 導師...歡迎自組playgroup .0-24個月大BB
只要6-10個BB便可組班上堂...

如有興趣可留e-mail給我..

教育便是一輩子的承諾

大宅

我仔仔都係返baby buddies, 而家啱啱兩歲, 都係開始返左幾堂咋. 外籍老師教都ok, 唱吓歌, 食吓茶點, 講吓故事, 做下手工咁. 我仔仔好鍾意返, 有得玩, 又學到野, 返屋企佢仲會講返playgroup入面做過d乜. 其實返playgroup都係學吓點同其他小朋友一齊溝通, sharing玩具, 同埋訓練吓佢同外國人相處囉. 我仔以前好驚外國人, 見到真係好似見鬼咁, 而家唔會咯.

原文章由 NicoleTszChing 於 08-10-9 12:56 發表
nicole 都係剛剛1歲,o係10個月時已經返緊baby buddies,
外籍老師上堂.
都係玩下玩具,唱下歌仔咁...
bb仲咁細,唔好期望佢真係學到d咩..
so far 我覺得呢間平平地,就當比佢接觸下小朋友,開心下都ok~
(baby bubbies $60 ...

大宅

原文章由 dnbb2006 於 08-10-10 17:04 發表
我仔仔都係返baby buddies, 而家啱啱兩歲, 都係開始返左幾堂咋. 外籍老師教都ok, 唱吓歌, 食吓茶點, 講吓故事, 做下手工咁. 我仔仔好鍾意返, 有得玩, 又學到野, 返屋企佢仲會講返playgroup入面做過d乜. 其實返playgr ...

你好呀,我都好有興趣呀,但本人的英文好差,會唔會難報d呢,上堂我驚幫唔到女女,而且我都驚女女唔適應呀,應該點呢

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我個女都會係1/11 join baby buddies, 返星期六上午, 之前有試過堂!

另外宜家都返緊安定邨YMCA下午playgroup, 我覺得都OK, 大約$1000返10堂, 我會睇下我個女鍾意返邊間playgroup, 然後幫佢選一間, 不過11月就要星期六返2邊, 諗起都辛苦!但係baby buddies已經等咗半年才讀到, 所以要同一時間上2間.

大宅

其實我之前都驚嫁,因為我本身英文都唔係咁好...
但去到唔明佢講咩o既,咪問其他媽咪lo...
囡囡開頭返係會有d唔適應,始終o個度咁多人,咁多bb...
但係有玩具玩,帶定奶咀,餅餅氹佢,佢就無事lu~~

原文章由 moon1006 於 08-10-10 19:15 發表

你好呀,我都好有興趣呀,但本人的英文好差,會唔會難報d呢,上堂我驚幫唔到女女,而且我都驚女女唔適應呀,應該點呢

別墅

BABY BUDDIES

我個仔都是返這間,他非常喜歡,推介。

http://comtools.esdlife.com/mktplace/viewtopic.php?t=37117

大宅

我個仔(13個月大)都在兩星期前在baby buddies 試了堂, 那天我個仔玩得好happy. 所以我同老公決定報, 但好full, 星期六d堂仍未有位, 我交了deposit, 在waiting list. 之前我在另外兩間playgroup (一間在元朗, 一間在尖沙咀) 試過堂, 都覺得麻麻.

大宅

好在nicole10個月時已經返letterland o既tiny tots.
到佢1歲就即刻轉baby bubbies,唔駛等waiting list...
如果唔係,我地都有排等.....

男爵府

畀面勳章

咁通常要等幾耐0架?

原文章由 NicoleTszChing 於 08-10-12 18:04 發表
好在nicole10個月時已經返letterland o既tiny tots.
到佢1歲就即刻轉baby bubbies,唔駛等waiting list...
如果唔係,我地都有排等.....

男爵府

我5月俾deposit等到10月可以返

我想問下返緊的媽咪, 如果不join係咪要1個月前通知才可以取回deposit呢?因為我宜家又不係好想返, 但total俾咗$1200, 不知係不係我第一堂話不再join下一個月就可以取回$600呢?

大宅

你要一個月前通知佢話唔返,佢地先會退返deposit 比你嫁~~
但以我知,佢地淨係會比返o個$1000你~
要記得o係月頭同佢地講..
例如你想同bb上埋11月就唔再上堂,就要o係10月頭同佢地講.
如果你10月中或10月尾先話唔返,佢地係唔會退返比你...
除非你返埋12月啦...

原文章由 安安太太 於 08-10-12 23:59 發表
我5月俾deposit等到10月可以返

我想問下返緊的媽咪, 如果不join係咪要1個月前通知才可以取回deposit呢?因為我宜家又不係好想返, 但total俾咗$1200, 不知係不係我第一堂話不再join下一個月就可以取回$600呢?:money$$ ...

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 NicoleTszChing 於 08-10-13 01:01 發表
你要一個月前通知佢話唔返,佢地先會退返deposit 比你嫁~~
但以我知,佢地淨係會比返o個$1000你~
要記得o係月頭同佢地講..
例如你想同bb上埋11月就唔再上堂,就要o係10月頭同佢地講.
如果你10月中或10月尾先話唔返,佢地 ...

今朝會去 Baby Buddies 試堂, 唔知會點呢? 睇完咁多媽咪嘅post, 都驚要有排等. 希望平日會好d.

伯爵府

試完堂, 可唔可以報下料....

原文章由 sensei 於 08-10-14 07:36 發表

今朝會去 Baby Buddies 試堂, 唔知會點呢? 睇完咁多媽咪嘅post, 都驚要有排等. 希望平日會好d.

男爵府

可以, 不洗立即俾錢, 不過佢會問你究竟報不報

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 taiming 於 08-10-14 10:38 發表
試完堂, 可唔可以報下料....

試完喇. 分 1) 9~11:00 am 2) 11:15 ~ 1:15pm 3) 2~4pm 三個時段, 最熱門係星期六要排隊. 我主要係平日, 睇倒星期一二就最少人, 我最早的時段每日有7~14個小朋友.

流程大概係: 1) 自由活動時間約半小時, 有大量不同玩具, 阿女睇d屋企冇, 所以一個人玩好投入. 可能仲細, 大家小朋友好少一齊玩.
2) 清理玩具時間, 大家一齊執番好d玩具.
3) 圍住坐地下, 一齊一邊唱歌一邊做少少動作. 然後睇圖書館借返嚟嘅書(其實係媽咪舞小朋友動作) 返開嘅小朋友都跟倒. 阿女第一
次, 唔知頭唔知路, 喺屋企又多數係母語教學, 所以好快冇耐性坐定定 行去miss到. miss又好快咁講完本書 (唔超過一分鐘)
4) 排隊洗手手, 小食時間. 有果汁, 魚仔餅餅同曲奇餅. 唔知隻杯有冇問題, 我見好多小朋友都有飲, 雖然隻杯明顯好舊.
5) 自由活動時間
6) 清理玩具
7) 滑梯 -> 碌大cushion -> 穿山窿 -> 踏過彩色環 -> 捐枱1底 -> 滑梯 (氹氹轉咁坃)
8) 勞工時間. 今日整萬聖節卡, 萬聖節袋仔
9) 自由活動 -> 執玩具 -> 圍住坐唱歌聽老師講圖書, 唱拜拜歌.

我自己覺得算係俾機會阿女多個活動時間, 佢都玩得幾開心. 但自己喺屋企主力教母語廣東話, 所以唔可以祈望只靠呢個playgroup令阿女可以有流俐英語. 未搵倒再好d嘅playgroup之前, 我諗我會俾佢上到入幼稚園為止. 真正聽老師說話時間唔多, 在2個鐘頭內.

男爵府

想回應下Sensei

你其中最後講到"真正聽老師說話時間不多", 我非常有同感, 因為真正圍埋一齊唱歌得2次, 其餘時間都好似係玩不同的玩具, 而且我試堂係星期六更加是很多小朋友及家長, 所以我11月開始返, 但宜家諗諗下又不係好想返

[ 本文章最後由 安安太太 於 08-10-14 23:46 編輯 ]

子爵府

好媽媽勳章

原文章由 安安太太 於 08-10-11 00:39 發表
我個女都會係1/11 join baby buddies, 返星期六上午, 之前有試過堂!

另外宜家都返緊安定邨YMCA下午playgroup, 我覺得都OK, 大約$1000返10堂, 我會睇下我個女鍾意返邊間playgroup, 然後幫佢選一間, 不過11月就要星期 ...

YMCA都有playgroup呀?
可否講講內容,
每堂幾耐呀?
俾幾大的bb參加呀?

首頁
12345...6

尾頁

跳至