基督家庭

跳至

首頁
12345...10

尾頁

大宅

忘記仇恨,恩典同在

[ 本文章最後由 承承媽媽 於 08-10-22 18:49 編輯 ]

男爵府

個牧事真係咁講的話, 呢間教會你以後都唔好再返, 亦唔好介紹比人, 費事害左其他人. 你仔仔點呀?

原文章由 idy739199 於 08-10-9 11:03 發表
教會是神的or是人的, 我個仔俾人打, 為教會和牧師聲譽而要我公開道歉,這是什麼道理?

教會是神的or是人的,我8yrs個仔3月在教會給一個40yrs鄭XX打而報案,元朗XX堂張牧師2日後要我回教會解釋為何報案,我說我個仔 ...

[ 本文章最後由 承承媽媽 於 08-10-22 18:50 編輯 ]

伯爵府

如果件事是真的如此, 那你要慶幸因為此事比你知道這是一間有問題的教會, 完全唔合聖經真理的, 早點離開吧。

別墅

你一定覺得好心痛個仔, 又對教會好失望

但你曾經開始要返教會, 相信你都係相信基督既人, 唔多唔少都了解下聖經真理

當然世人係有好多情感情緒, 要寬恕更加唔容易, 但竟然 神容讓呢件事發生, 當中交託比 神, 你一定有更大得著
神係信實係公義的, 唔好比自己私慾怒氣駕馭, 靠著耶穌得勝

呢間教會係唔好既見證, 但如果處理自己情緒不當都會係唔好既見證

唔好中撒旦既計謀呀

祈禱祈禱

(p.s, 我支持你唔需要公開道歉, 而且離開呢間似乎唔合 神心意既教會, 祝福你重新振作, 搵到一間真理純正既教會 ,而且醫治你被教會所受的創傷)

大宅

同意, 而且我都覺得唔需要公開道歉, 你都冇錯係咪.

原文章由 E_gold8806 於 08-10-9 13:53 發表
如果件事是真的如此, 那你要慶幸因為此事比你知道這是一間有問題的教會, 完全唔合聖經真理的, 早點離開吧。

複式洋房

牧師點解要打你個仔﹖﹖
得力在乎平靜安穩﹗

大宅

原文章由 Frangipani 於 08-10-9 18:57 發表
牧師點解要打你個仔﹖﹖

係喎,我都想知,咩原因打你個仔?

複式洋房

你間教會響邊?
我是元朗人..
我要話比家長朋友知唔好去...
有無攪錯!!知法犯法...包庇犯罪者...
你報警沒有做錯!!!
唔需要道歉,你現需要係同警方合作,更要求主介入保守你處理件事~

[ 本文章最後由 明恩 於 08-10-9 20:47 編輯 ]
主耶穌說:"我是葡萄樹,你們是枝子;常在我裏面的,我也常在他裏面,因為離了我,你們就不能作甚麼。"

大宅

1/3() 團契後我8yes和他4yes兒子玩耍有推撞,但跟住亦一起玩,他媽媽亦在場,個男人不在場.
2/3 (
)領聖餐時,大人在樓下,我個仔下樓梯時,當日只有個男人回來,他要我個仔他跟他上樓上,樓上沒有其他人.
跟住大喝我個仔和打我個仔一邊臉腫了,眼有腫.教會長老和執事上來制止,他說你媽媽不在,如果她在,我連她亦打埋,
他們沒有立即找我,由他走了.完了崇拜捉住我要我不追究.

跟住就有我講d事出現,到現在法庭未給我回信,但警局方面說會有信給我.要知會我刑罰,警局方面說可能未判刑,仲有其他問題,可能法庭文件未到.4月就一定未判刑

大宅

我轉去其他教會,他不想回主日學,見到是教會地方要走

大宅

原文章由 明恩 於 08-10-9 20:46 發表
你間教會響邊?
我是元朗人..
我要話比家長朋友知唔好去...
有無攪錯!!知法犯法...包庇犯罪者...
你報警沒有做錯!!!
唔需要道歉,你現需要係同警方合作,更要求主介入保守你處理件事~ ...

屏輝徑附近

大宅

教會認為我小事化大,影響會眾,分化教會

複式洋房

原文章由 idy739199 於 08-10-9 21:57 發表
1/3(六) 團契後我8yes和他4yes兒子玩耍有推撞,但跟住亦一起玩,他媽媽亦在場,個男人不在場.
2/3 (日)領聖餐時,大人在樓下,我個仔下樓梯時,當日只有個男人回來,他要我個仔他跟他上樓上,樓上沒有其他人.
跟住大喝我個仔 ...

mouth: 嘩.....令人髮指!
主耶穌說:"我是葡萄樹,你們是枝子;常在我裏面的,我也常在他裏面,因為離了我,你們就不能作甚麼。"

大宅

原文章由 idy739199 於 08-10-9 21:57 發表
1/3(六) 團契後我8yes和他4yes兒子玩耍有推撞,但跟住亦一起玩,他媽媽亦在場,個男人不在場.
2/3 (日)領聖餐時,大人在樓下,我個仔下樓梯時,當日只有個男人回來,他要我個仔他跟他上樓上,樓上沒有其他人.
跟住大喝我個仔 ...

搞錯呀,咁仲成世界,應該道歉個人係打小朋友果位,其實教會有無一啲內部指人,去檢討下啲牧師濫用個人權力問題呢?!

子爵府

你8歲的兒子和他4歲的兒子”玩耍有推撞”,請問是甚麼意思呢?

那個只有4歲的小朋友有沒有受傷嗎?

若沒有受傷,為什麼他爸爸會來”打”你的8歲兒子?

希望你明白,你
8歲的兒子一邊臉腫了,你當然心痛,但若果那個4歲小童被人”玩耍推撞”而受傷,他的父母也很心痛的.

當然,無論如何,打人也是錯的,相信法庭會作出懲罰.

1/3() 團契後8yes和他4yes兒子玩耍有推撞,但跟住亦一起玩,他媽媽亦在場,個男人不在場.
2/3 (
)領聖餐時,大人在樓下,我個仔下樓梯時,當日只有個男人回來,他要我個仔他跟他上樓上,樓上沒有其他人.
跟住大喝我個仔和打我個仔一邊臉腫了,眼有腫.教會長老和執事上來制止,他說你媽媽不在,如果她在,我連她亦打埋,
他們沒有立即找我,由他走了.完了崇拜捉住我要我不追究.

跟住就有我講d事出現,到現在法庭未給我回信,但警局方面說會有信給我.要知會我刑罰,警局方面說可能未判刑,仲有其他問題,可能法庭文件未到.4月就一定未判刑

[ 本文章最後由 viewer 於 08-10-10 11:55 編輯 ]

複式洋房

小朋友玩耍有推撞﹐是很小的事。無需打人,還要連媽媽亦打埋﹗﹗正常人唔會噤造﹐聽起來﹐有點奇怪﹗點解個男人會噤火炮﹐教會又要你不追究﹗﹗唔好意思﹐我覺得唔係好make sense。 是不是內裡有甚麼細節你沒有說明。是否個男人有精神病﹖﹖
得力在乎平靜安穩﹗

瑪瑙宮

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

個牧事真係咁講的話,呢間教會你以後都唔好再返,亦唔好介紹比人,費事害左其他人.你仔仔點呀?

大宅

原文章由 viewer 於 08-10-10 02:02 發表
你8歲的兒子和他4歲的兒子”玩耍有推撞”,請問是甚麼意思呢?

那個只有4歲的小朋友有沒有受傷嗎?

若沒有受傷,為什麼他爸爸會來”打”你的8歲兒子?

希望你明白,你8歲的兒子一邊臉腫了,你當然心痛,但若果那個4歲小童被人”玩耍推撞 ...

那個只有4歲的小朋友沒有受傷
個男人以前亦在教會想打其他小朋友,給我們阻止.
以前曾有2個小朋友和他兒子,他兒子輸了在哭,他話其他人欺負他兒子,想打2個小朋友

[ 本文章最後由 idy739199 於 08-10-10 14:46 編輯 ]

複式洋房

其實小朋友既事大人只可以用旁人既態度教小朋友去處理,大家握握手做番好朋友,而唔係大人介入去欺壓一個8歲既小朋友。
希望哩件事上idy唔好對神失信心,因為撒旦正在作工,我會為你祈禱。我也是住元朗區的,兒子也是8歲,還有一位10歲女兒,你有事可找我,我願意和你分擔的~

大宅

原文章由 idy739199 於 08-10-10 10:06 發表

那個只有4歲的小朋友沒有受傷
個男人以前亦在教會想打其他小朋友,給我們阻止.
以前曾有2個小朋友和他兒子.他兒子輸了在哭,他話其他人欺負浩他兒子.想打2個小朋友 ...

以前在教會出外旅行崇拜,有小朋友和他兒子爭公園設施玩,他都向牧師投訴,如果他兒子有受傷,他會不立即回教會投訴??
他此事後話個仔一邊身紅腫受傷,但他沒有和他兒子看醫生,
如果係甘嚴重,why 不去看醫生,同時向牧師投訴,唔報案???
元朗真道堂張牧師話他新進入教會,要包容

你們教我怎包容!!!!

[ 本文章最後由 idy739199 於 08-10-10 14:45 編輯 ]

首頁
12345...10

尾頁

跳至