心聲留言

跳至

首頁
12345...6

尾頁

複式洋房

你地個個講到拎公援有幾好幾嘆,如果有得比我揀我一定揀自力更生!!!!政府一個月比既錢唔係多,你地又有無諗過,除左水費,屋企所有開支都要自己比,電費,煤氣費,上網費,電話費,呢度都成千蚊,如果真係樣樣有得CALIM就話,我加埋兩個女又未結婚一個月真係用得的錢坦白講都係得二千蚊多少少,買多件衫都要計過度過.......我都想出去搵野做但係政府同你講你有兩個小朋友,得一個可以讀全日,另一個只可返半曰.....唔係唔想做,除非比我係屋企做啦=.=""或且大家可以話係大陸人專登黎呢度拎公援,但我相信無香港人覺得自己拎公援係一件好光彩的事.......

翡翠宮

我話你知有人覺得攞綜緩係一件光彩事黎架, 我識呢個人 當然你所講既確有道理, 每個月得個二千零蚊過你使, 但你諗下在香港攞綜緩既人多的是, 個個申請都貼夠佢既仲有人會肯出社會做事去受人氣 我話你聽我從來都無歧視過攞綜緩既人, 會5會係你自己多心認為人地睇少緊你咋 你講到攞綜緩好屈委你咁, 你一個女返全日班另一個返半日班, 你係想靠自己一雙手既, 可以搵D半日工做架:;pppp: 水電煤係不可缺少但上網呢D可免則免, 慳得就慳啦 電話費家陣D固網電話費都係五六十蚊一個月, 何解你會用左成千呢
原文章由 Cheris000 於 08-10-10 14:57 發表
你地個個講到拎公援有幾好幾嘆,如果有得比我揀我一定揀自力更生!!!!政府一個月比既錢唔係多,你地又有無諗過,除左水費,屋企所有開支都要自己比,電費,煤氣費,上網費,電話費,呢度都成千蚊,如果真係樣樣有得CALIM就話,我 ...

珍珠宮

開心吸收勳章 醒目開學勳章

原文章由 ringoivy 於 08-10-10 16:20 發表
我話你知有人覺得攞綜緩係一件光彩事黎架, 我識呢個人 當然你所講既確有道理, 每個月得個二千零蚊過你使, 但你諗下在香港攞綜緩既人多的是, 個個申請都貼夠佢既仲有人會肯出社會做事去受人氣 我話 ...

Yes, agreed.

Cheris000, 你又有無諗過, for those hard-working people, like me, I don't have 二千零蚊 pocket money 過我使.

[ 本文章最後由 ivory0915 於 08-10-10 22:11 編輯 ]

侯爵府

原文章由 Cheris000 於 08-10-10 14:57 發表
你地個個講到拎公援有幾好幾嘆,如果有得比我揀我一定揀自力更生!!!!政府一個月比既錢唔係多,你地又有無諗過,除左水費,屋企所有開支都要自己比,電費,煤氣費,上網費,電話費,呢度都成千蚊,如果真係樣樣有得CALIM就話,我 ...

我日日返工, 朝早645起身, 湊女返學, 之後夜晚最早最早都要730 先踏入屋企門口

岩岩12個鐘吾係屋企, 但我一個月都無2000元可以用呀

我幾年都未買過一件衫呀

我都要交電話費, 水費, 電費呀

天呀.........乜野心態呢

大宅

未結婚又有兩個女? 奉勸樓主以後要小心d,唔好再加重自己同社會嘅負擔 mouth:

侯爵府

原文章由 CBBCBB 於 08-10-11 11:51 發表
未結婚又有兩個女? 奉勸樓主以後要小心d,唔好再加重自己同社會嘅負擔 mouth:

我吾幫你啦, 你依家歧視緊人呀

公爵府

講真的,如果真真正正有需要拎公援既人,我絕對唔會歧視佢地,但我真的好想知道,又有幾多係呢D真真正正有需要既人呢mouth:mouth:" />
好老實咁講丫,我亦都有D朋友係拎公援既,佢地生埋生埋D小朋友,我有時都唸佢究竟係咪為左想多D
因為我見佢地淨係識生,教又唔教 有時一出公援份糧就帶埋小朋友去大檔賭埋錢都有,(一D都冇誇張)係真人真事黎架
講真丫,我相信拎公援時大家一定可能真係有咁既需要,(其實公援應該只係咁大家一個援助)但大家一開始拎既話,人就會有墮性mouth:mouth:" /> 就算有份工岩哂自己D時間,人工,都未必會去做,因為你會發覺唔做野都有一定既收入
反而做野既話,又要車費,飯錢,七除八扣,同拎公援差不多,咁樣既話咪做成現今社會既問題囉

[ 本文章最後由 WINNIEYIP 於 08-10-11 12:22 編輯 ]

珍珠宮

原文章由 hinhinmummy 於 08-10-11 11:39 發表

我日日返工, 朝早645起身, 湊女返學, 之後夜晚最早最早都要730 先踏入屋企門口

我幾年都未買過一件衫呀

天呀.........乜野心 ...

Me too, I have similiar situation.

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

真係唔好意思,你以上講緊嘅開支,相信所有人都係自己比架啦!但係小朋友嘅書部費,眼鏡費,全部都係政府比,攞綜援嘅可以買新書,中學書單有好多字典同參考書係唔洗買的,就算全部買晒,都可以食埋書局個 10% discount, 又唔見有人出聲話政府比多左?

我個女想去參加 outwardbound, 要比3xxx 全費,但學校資助 $1000, 自己都要比$2xxx, 但原來綜援係免費的,另外呀女報會考要比$1xxx 考試費,但綜援又唔洗比。

唔係話要歧视某些人,但當D錢唔係自己搵的,就唔好乘日怨天优人,話呢樣唔夠個樣唔夠,我地搵錢都好辛苦,但係請問我地可以怨邊個?

複式洋房

Cheris000

我都好希望你有朝一日可以自力更生, 你同你個女都做埋納稅人.

By that time, 我就可以退休唔駛做, 攞綜援, un un 脚同番你攞番錢洗. 用你既錢住新型風水公屋, 去茶樓, 去免費睇醫生, 然後到你俩母女捱生捱死交稅既錢養番我地呢 D 三九唔識七既人... 咁你就明攞綜援有幾幸福嘞.

[ 本文章最後由 (!_!) 於 08-10-11 18:18 編輯 ]

複式洋房

我要重申, 我唔岐視攞綜援既人, 如果你係:

1) 老弱孤寡
2) 重病傷殘

最重要者 ... 知慳惜儉! 知足感恩!

琥珀宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

原文章由 WINNIEYIP 於 08-10-11 12:20 發表
講真的,如果真真正正有需要拎公援既人,我絕對唔會歧視佢地,但我真的好想知道,又有幾多係呢D真真正正有需要既人呢mouth:mouth:" />
好老實咁講丫,我亦都有D朋友係拎公援既,佢地生埋生埋D小朋友,我有時都唸佢究竟係 ...

運泥,帶埋小朋友去大檔!有無搞錯呀!

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

我個陣都係咁, 最慘既係, 除左一個月都無2千蚊用之外, 我仲要無得見到個女, 迫住比人湊....

原文章由 hinhinmummy 於 08-10-11 11:39 發表

我幾年都未買過一件衫呀

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

其實, 我諗無人歧視D有需要攞公援既人, 不過有時D topic就咁寫攞公援既人

其實你唔駛咁在意, 而家環境唔好, 大家都係呻下

侯爵府

樓主,
我想問下你....你一個大人....加埋2個小朋友...實際可以攞到幾多 呀....個2千幾蚊...係FOR你自己一個洗...定係1家3口洗呀 ....另外....點解唔可以2個小朋友都讀全日學校呀 ..要你一個讀半日...一個讀全日....如果甘樣...應該係...社署....岐視你先岩數WOR....

子爵府

me 2

我7點起身, 睇個女番學, 我放工番到屋企都要7點3, 我每個月都係無2000元用呀. 我除左要交所有電話費, 水費, 電費我仲要交埋稅呀.......................

我幾年都未買過一件衫呀

casllsac 該用戶已被刪除

珍珠宮

原文章由 casllsac 於 08-10-12 11:05 發表

認同!老人家生果金都係得七百.衫都絕對唔可以買多件.咁又點!好多老人家八九十歲還去執紙皮.唔係坐係度愁,怨,就有幫助....

Maybe 怨, 就有 money money.......

However, we, the taxpayer .....

複式洋房

我都覺得,有心既,可以搵份part-time 囉,我有個同事,佢個女有先天性缺憾,個女返半日學,咁佢就返半日工,跟住下午就照顧返個女。人哋都好辛苦,人哋就真係靠自己啦。

Cheris000,點解你埋怨人哋歧視你既時候,又有無諗吓其實自己都好幸福。你有困難,有政府援助你,起碼都算有瓦遮頭。唔該你睇吓其他國家 (如非洲),啲人民點過。

可能你覺得好少錢,但係我話你聽,真係難聽啲講句,唔駛做就可以有,夫復何求!

希望你唔好亂咁扣納稅人既帽子,我絶對相信納稅人非常樂意去幫助真正有需要既人。

要人尊重自己,先要諗諗自己係咪值得尊重。

大宅

好媽媽勳章

其實又唔係既,只要真係有需要,唔係濫用都可以接受既,拎公援可幫你過難關,之後都可以出黎做返野架嗎!!
有d人真係擺明攞o左唔洗做,(又其大6個d),佢地唔明,佢地又唔係香港居民,又有香港福利,而我地d香港公民就勞心勞力o甘工作,而要顧住頭家,物價高漲,又要交稅,仲要政府無體諒一下我地,又亂俾$$個d公援人,又多一個月,返學又有開學費...等等...o甘我地d公民既小朋友唔洗開學咩???我地又好有$$咩??

嘩...你地攞公援個d真係要檢討一下自己啦!!大家都係人者,都要生活....你地都可以為自己出一份力,去令自己生活質數提高,唔係下下靠人地俾,人地幫.......如果個個都去令公援,政府$從何來呢????咪又係交稅個d人
唔好意思!!我都係想表達一下自己既睇法者!!如有得罪,請見諒!!!

首頁
12345...6

尾頁

跳至