單親天地

跳至

首頁
12345...30

尾頁

男爵府

其實, 我c6又係教師, 那狐狸精又係教師........

禁止訪問

禁止訪問

好媽媽勳章

禁止發言

好媽媽勳章 畀面勳章

大宅

Many years ago in a secondary school in Tuen Mun, there were a young couple. They were both teachers. But then the husband had an affair with a female teacher in the same school. That female teacher was also married. The wife and many other colleagues, and even some students, knew about the affair, but the wife did not want to get divorced. The female teacher then left the school but the affair continued for a couple of years.

A school is just like any other offices. Anything can happen! And teachers or any other well educated people are not more superior than others morally.

男爵府

總之, 一言難盡~~

其實我沒有小朋友. 只是見到d單親媽媽, 我覺得佢地好堅強, 好叻. 我本想回應某一topic的媽媽, 但由於本人是新丁, 錯開了topic.

其實, 呢件事都擾攘了我大半年.......

那狐狸精是天主教教徒, 以前在學校教宗教,在香港區某一間小學做音樂科科主席, 教音樂及英文, 都教了9-10年左右, 是學位教師. 我個老公也是高層人員.
那女人比我c6年紀大2-4, 比我老公仲早在那間學校任教.
我同老公一起10年了. 拍拖4, 在結婚6. 結婚時,我老公已在那學校任教, 也請了他全校老師飲.
我識得他們學校的一兩位同事, 當我告知他們此事時, 他們亦很驚訝, 覺得很奇怪, 他們為何走在一起? 更不知道佢地已開始, 蓋得很實.
我相信他們最少已有一年了. 我亦是於今年4月才確實他們一起, 我已啞忍了很久, 因我老公不想名譽掃地......他曾求我, 叫我阿媽不要上他學校, 我念在夫妻之情, 叫我阿媽唔好上去.

點解佢地突然走埋一齊?
據她的同事說那狐狸精以前有一拍拖已久的男友, 但年多前散了, 計返條數, 應該是失戀後不久, 便和我老公開始.
, 難道寂寞難耐? 都唔駛勾人老公架......
以前, 我同我老公生活得都好好, 無乜點吵架.078月仲一齊去台灣旅行, 都無問題發生. 估唔到11月我發覺開始出現問題, 成日夜歸, 說要應酬(老師呢行都要應酬?). 082月更突然即刻搬走, 那天仲要係214(佢到此刻仍說不是因為那女人而走)......
當知道他搬走的消息, 我們兩家的父母都覺得好突然, 問點解會咁?
對我來說, 我都唔知發生甚麼事. 好突然, 簡直是晴天霹靂, 因之前無乜先兆.我好相信我老公, 佢亦唔似係呢d.
佢離家那刻, 我都唔知他攪緊婚外情. 佢只係話自己錯, 話我係好老婆, 好新抱, 只是他自己變了. 之後, 又話想要自由的生活......
我初時怪責自己:"你無俾自由你老公嗎?"
其實, 識得我的人都話:"由你拍拖開始, 好明顯你成日被你老公食住, 佢話想怎樣, 你就沒所謂, 由佢怎樣, 佢仲話唔夠自由? 佢呢d係叫做自私,唔係叫做自由. 不負責任, 話走就走. "
連我奶奶及老爺都話:"可能你太遷就他, 寵壞他了. 之前, 他說和朋友去大陸, 去澳門, 第日先至返, 你都俾佢去. 他有太多自由了."
其實, 初時, 他亦只是間中去, 亦說是同"麻甩佬", 無女人.可能我成日覺得他很有分寸, 亦覺得他不會去滾, 以為他很自律. 但沒想到他會那麼過份.
他現在所言的自由, 是獨身的自由. 他說:"我喜歡去那裡就去那裡, 不用向別人交代."
可能甚至去同甚麼女人一起, 亦有他的自由.

那狐狸精向已知道的幾位相熟同事扮野, 話係我老公追她, 但我老公說是那女人先痴埋他的.
, 誰是主動, 已不重要了, 一隻手掌拍唔響, 兩個都係衰人......他們仍在同一學校教, 兩個為保高薪厚職, 為保聲譽, 大話連篇.
我已決定離婚了, 我老公太自私了! 到此刻仍想保存聲譽, 地位, 薪金, 叫我講大話, 扮已經分居超過一年, 不要寫離婚原因:不合理行為(他有婚外情) 他太自私了!

總之, 一言難盡~~

禁止訪問

回覆 #6 sallytamsh 的文章

男爵府

原文章由 s2
08-10-16 00:00 發表
透露下係邊間小學?
而家教書od人既道得觀念好不知所謂

"透露下係邊間小學?"-------好似唔係咁好......

其實, 我的同事曾經多次話陪我上學校公開佢地的奸情, 但我始終覺得念在夫妻之情, 算罷了. 加上, c6好驚我上去佢學校, 佢曾經罵我, 又話: 如果你一上來我學校, 我就即刻同你離婚." 因他諗住食住我, 估我唔敢上去. (其實, 我唔上去, 唔係驚佢同我離婚, 而是念夫妻情.) 試過有兩次, 他真的怕我會上去, 竟找奶奶求我......, 我同佢講:"之前就大大聲聲罵我, 一有事就驚到找媽咪, 細路仔咩? 仲咩事要攪到老人家?" 當然, 我到此刻亦沒上去.

其實, 係那狐狸精的個人操守及人格有問題, 唔係個個老師都是這樣的.

8月中曾與狐狸精通電, 她為保聲譽, 講大話, 話無同我老公開始, 又話自己有原則.

她說:"呢d係你地兩個人的事, 你有乜事就問返你老公."
我說:"你介入了我們的婚姻, 依家已不是兩個人的事, 而是3個人的事."
她說:"我好有原則, 我無同你老公開始."
我問:"有原則? 你明知佢有老婆, 你仲同佢開始, 咁叫做有原則?"
她辯稱:"你們拍拖, 結婚,我都知,我好有原則的, 我無同佢開. ."
但當我舉出他們拍拖的證據, 我說:"你同我老公拖手, 你餵我老公食野, 咁樣叫做有原則? 咁叫做無開始?".
她即dead air.
跟住, 她竟大聲夾惡說:"我唔係你學生, 你唔好同我訓話, I'm not your student."
她仲話:"即使無我, 都有第34......你要重新估計你老公的人格."
她真離譜! 做錯事, 不單只講大話, 仲反罵人, 呢個女人真的很賤格.
又話無開始, 但又自打咀巴, "都有第34"? 咁即是承認自己是第2?
佢仲叫我"重新估計我老公的人格", 但他們現在仍一起, 她仍死抓住我老公不放. 當然啦, 她三十幾歲人, 可能怕無男人, 我覺得那狐狸精要估計自己的人格才對.
甚至據我問我老公的回應, 她曾不只一次上我老公屋企(我老公已在2月搬走, 自己租屋住). 孤男寡女, 真不知廉恥!
她怎樣教學生?

狐狸精的父母亦是教師, 應該退休了. 我真係好想問下佢父母點教女?

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我已決定離婚了, 我老公太自私了! 到此刻仍想保存聲譽, 地位, 薪金, 叫我講大話, 扮已經分居超過一年, 不要寫離婚原因:不合理行為(他有婚外情) 他太自私了!

千其吾好幫佢講大話:;pppp:

民房

實在好恐怖,點解突然多左咁多狐狸老師,做得老師,乜唔係要樹立榜樣咩,如果俾D小朋友知道,一定對老師的印象完全幻滅!!

禁止訪問

複式洋房

點解而家d人質素下降成敢!!!
雖然教師都係人,但近期唔需要敢多!!

我覺得你真係應該告佢行為不當!我唔知你仲愛唔愛你 c6 但好明顯佢仍然用不同方法去傷害你,既然你已選擇離婚,敢點解你仲要令自已唔開心?

其實你有証據不如告佢通姦啦!精彩D

你個 case 個女角同早前另一個 topic 好似、同樣行頭窄、惡人先告狀、理直氣壯兼厚顏無恥(不過果個topic 比版主block左)

真係擔心香港D 品德教育

你只不過係講事實,D9男女應該為自已行為負責,你要比佢知道『食得咸魚!抵得喝』佢風花雪月有無諗過你???

[ 本文章最後由 lalaella 於 08-10-16 11:16 編輯 ]

大宅

好媽媽勳章

教師都咁, 唔怪得近排睇報紙多左咁多未成年既青少年強姦, 輪姦拍短片既案件啦,

男爵府

比我一定會去學校,當住所有老師面前,兜把刮埋去,鬧佢狐狸精,搶我老公,跟住就擰轉頭就走,點解要比對狗男女保住聲譽呀?做得就預咗係咁+LA,你同佢講夫妻之情,咁佢同你講咩先,佢自己做錯嘢,鬧你都不特止,重要你幫佢掩飾,無嘢呀?簡直不知所謂..........

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 環保接龍勳章

是我的話, 一定告他通奸.

原文章由 sallytamsh 於 08-10-16 00:21 發表

"透露下係邊間小學?"-------好似唔係咁好......

其實, 我的同事曾經多次話陪我上學校公開佢地的奸情, 但我始終覺得念在夫妻之情, 算罷了. 加上, 個c6好驚我上去佢學校, 佢曾經罵我, 又話: 如果你一上來我學校, 我 ...

男爵府

回覆 #5 s2 的文章

其實, 我都真係算一個""得之人. 但個C6正吼正我的死穴, 時常博我同情.......有時, 佢講幾句話氹下我, 我又心軟......
當我4月時知道C6有狐狸精時, 佢同我講自己好迷失, 好混亂, 又話無面目抬頭見我. 到我話不如等我將我們的感情畫上句號時, 他就叫我俾時間佢去處理. 我問:"如果那女人抓住你不放呢?" 他叫我放心, 叫我相信他, 他懂得處理......
但始終得個""......
5月中, 我話搬走, 他就留住我, 某一晚凌晨打電話給我, 話同個女人講咗分手, 又話會返來, 更即晚致電老爺奶奶, 告訴他們此事. 那時, 我老爺奶奶都好開心, 以為佢浪子回頭.
之後那晚, 他真的回來了, 但之後又走了出去......
我同個C6, 即使我EQ再高, 都真係頂唔順了......
我的同事已經看得眼火爆, 睇個衰佬及狐狸精好唔順眼, 所以曾多次話陪我上佢地的學校.

男爵府

我係你一早就上去佢學校摷爆佢兩個賤人,枉佢重自稱係教徒,教師

男爵府

你老公只顧自己及個女人的名聲,佢兩個到沒有想你的感受。你可需理會他們的感受及名聲呢?

民房

其實你去學校只可以報復,是無意思,反而離婚寫佢有通奸是對,甘樣才可以為子女取多d錢,相對佢仲有份工,佢才有錢比。講真,你不捨得你老公是一定,人是有感情的。只是同好多人一樣,要好多時間去面對接著來的問題。你努力去提起精神,做好d自己先,慢慢去面對,乜都要同家人朋友講,不好放棄

大宅

就算唔上去佢學校,
我都會告通姦,
唔攪大件事已經好比面,
我唔會響法庭講大話,
吹咩:;pppp:

首頁
12345...30

尾頁

跳至