懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

公爵府

好媽媽勳章

原文章由 LittleMo 於 08-10-28 15:41 發表
TY33819,

如果經濟狀況許可, 私家一定好過公立醫院, 至於可唔可以順產就同你所選既醫生有關,而唔係醫院.....同埋私家醫院都係建議媽媽餵人奶架,唔駛甘擔心! ...

完全同意!
而且私家醫院唔會好似公立醫院咁
公立醫院就係你一生完翻入房就立即俾翻個bb你
等你冇覺好訓(因為大房好多產婦&bb)
就算你個b唔嘈其他的bb都會哭....真係好嘈!
私家醫院就每日喂奶時你先去喂bb...
等你每日都有足夠的時間休息
但........收費就差好遠囉
網上世界咩人都有 ,謝絕介紹買賣 ,謝絕代購!

男爵府

原文章由 captainbaby 於 08-11-3 13:43 發表

俾你講講下我都想係法國醫院, 如果埋單3萬蚊都ok ge. 最驚要十萬蚊找數. 如果係私家生唔洗開刀, 我都情願俾多小小. 我朋友係法國醫院生都話幾好, 同埋係九龍區, 我都覺得ok. 唔知五月生仲有冇位? 我想問下你生個時 ...

要轉房架, 入院登記就會俾你係待產房等, 開到3度就推你入產房 (我個case係坐輪椅), 生完就送返你上病房!

bb係私家出世都可以返健康院打針同檢查 (不過我都唔會係健康院打針, 因為無肺鏈, 輪狀病毒同HIB打, 出去全部打晒打少幾針, 價錢又差唔係好多...).

生完BB唔會放身邊, 不過你都要休息啦, 又未上奶! 我住3日2晚咋, 帶BB返屋企後有排忙呀!

仲有係私家生好緊要就係老公同屋企人可以全程陪住, 俾支持, 我自己零晨入院等生, 姑娘叫老公朝早7:30再離, 我夜晚自己一個陣痛真係忍唔住喊呀 (唔係痛, 係開始驚!!!), 好在之後全程老公係身邊咋!

大宅

原文章由 mimi88 於 08-11-3 15:02 發表

完全同意!
而且私家醫院唔會好似公立醫院咁
公立醫院就係你一生完翻入房就立即俾翻個bb你
等你冇覺好訓(因為大房好多產婦&bb)
就算你個b唔嘈其他的bb都會哭....真係好嘈!
私家醫院就每日喂奶時你先去喂bb...
等你每 ...

吓! 即係私家醫院唔會立即俾翻個bb你? 反而公立醫院會! 我想佢地立即俾翻個bb我呀!

男爵府

原文章由 captainbaby 於 08-11-3 18:33 發表

吓! 即係私家醫院唔會立即俾翻個bb你? 反而公立醫院會! 我想佢地立即俾翻個bb我呀!

算吧啦, 生完之後會好累, 手腳好似做完幾千小時運動"斷"咗咁, 企一陣都頭暈呀!! 好似我咁, 第一日生阿b, 生完阿b要觀察6hrs先俾睇, 第二日休息下, 第三日朝就帶阿b返屋企lu!

之前我都覺得俾翻bb我好啲, 但係其實諗返真係無咩所謂, 我想要返個b都係諗住餵人奶, 但係我見餵奶房入面啲媽咪10個有9個(包埋我)都係未上奶! 最終係教完你餵奶就俾奶樽你餵b!

大宅

原文章由 chowhui97 於 08-11-3 18:18 發表

要轉房架, 入院登記就會俾你係待產房等, 開到3度就推你入產房 (我個case係坐輪椅), 生完就送返你上病房!

bb係私家出世都可以返健康院打針同檢查 (不過我都唔會係健康院打針, 因為無肺鏈, 輪狀病毒同HIB打, 出去全 ...

咁其實私家同公立的做法係差不多, 私家的好處就係d護士好d, 而壞處就係可能要我開刀同生完就拿走個bb? 其實我都想聽下去政府生的好處同壞處!

我睇lee個forum, 見到d人對威爾斯讚不絕口, 都唔知係唔係因為佢地係外國人, 對佢地特別好!
http://www.geobaby.com/forum/thread124385.html

因為我老公主張我餵人奶, 如果係私家生我就餵唔到人奶! 我而家都唔知好唔好係私家俾訂金好? 我老公d同事有個係荃灣私家醫院生, 但係佢個次就有唔好的經驗. 但係政府生d同事佢地個個都覺得幾好, 佢剛剛有個同事的老婆前幾日係QE到生, 佢話d護士幾好, 可以陪產. 其實可能真係要睇下好唔好彩.

大宅

點解d人覺得私生家會餵唔到人奶?
我兩胎都係私家生, 我兩胎都餵到人奶. 反而我兩個阿嫂係公立生, 就話餵唔到奶. 所以我視乎人多過視乎醫院, 最緊要唔好咁易放棄.
係仁安bb房有專教媽咪餵人奶時間, 不過依我經驗, 頭幾日係難上奶, 就算我第二胎時, 都要一星期左右先話穩定d, 但都唔夠餵晒全日.
而且所謂餵奶時間,是指姑娘餵奶時間, 媽咪幾時去餵都得架, 我同房夜晚都去餵. 我就日頭餵, 夜晚就勁訓, 因為有排無覺好訓. 好似我兩個仔, 兩個都過半歲先戒夜奶, 頭半年都未試過一覺訓多過五個鐘. 咪以為有工人就掂, 做阿媽, 聽到bb喊, 自然會驚醒架啦.

大宅

生完唔好太辛苦自已, 雖然行得走得, 但會有點似虛脫咁, 食遲d就手軟腳軟, 一食野落就勁標冷汗, 衫都濕晒. 生完bb個幾日如果暈倒, 好大件事架. 係公立都搵人幫自己湊幾個鐘, 訓多d.
我第一胎時唔識食, 到佗第二胎就知身體真係弱左好多, 所以第二胎勁休息和小心左.

大宅

原文章由 la5711 於 08-11-3 20:43 發表
點解d人覺得私生家會餵唔到人奶?
我兩胎都係私家生, 我兩胎都餵到人奶. 反而我兩個阿嫂係公立生, 就話餵唔到奶. 所以我視乎人多過視乎醫院, 最緊要唔好咁易放棄.
係仁安bb房有專教媽咪餵人奶時間, 不過依我經驗, 頭 ...

仁安都好full. 我想問下如果bb出世唔會立即俾翻個bb你, 咁bb肚餓, d護士係唔係會俾奶粉佢飲先?

男爵府

原文章由 captainbaby 於 08-11-3 22:12 發表

仁安都好full. 我想問下如果bb出世唔會立即俾翻個bb你, 咁bb肚餓, d護士係唔係會俾奶粉佢飲先?

我諗去得私家生都預咗唔會俾返阿b你, 姑娘會定時幫你餵bb. 頭幾日真係無幾個上奶夠餵到bb唔駛加奶粉架!

我見有啲媽咪好想餵全人, 餓bb幾日, 過咗一個星期bb比出世仲輕咗, 雖然話會脫水輕啲啫, 但係我阿b係重咗架! 俾太大壓力自己一定要全人真係好辛苦架! 隨遇而安啦!

瑪瑙宮

好媽媽勳章

我自己係 2006 係仁安生, 真係唔多痛 ..... 不過要
$ 41000 出院 !!

今年有朋友再問 , 仁安加哂價 package 同 doctor fee
都貴左 ..... 我估去到 $ 47000 先落到樓 !!

佢而家都未諗定去邊度生 , 因為出年可能連工都
無埋 .... 真係唔多捨得 $ 47000 架

瑪瑙宮

好媽媽勳章

請問 $ 15000 係邊位 e 生 ?? 又唔貴 wor ...

仁安余 e 生而家要 $ 18000 啦

p.s. 我啱啱9月尾係法國生完埋單總數$29,xxx (入面有$15,000) 係產科醫生費.

原文章由 chowhui97 於 08-11-3 11:59 發表
我覺得就算順產都唔應該諗住政府同私家差唔多, 如果三兩萬唔係問題, 就真係去私家生好啲.

我係私家生, 醫生都有幫我催生, 我覺得好有用, 朝早9點落葯, 11點幾12點開始大痛聞氣開3度入產房, 中午2點就生咗! 鬼c咁痛 ...

大宅

仁安都好full. 我想問下如果bb出世唔會立即俾翻個bb你, 咁bb肚餓, d護士係唔係會俾奶粉佢飲先? [/quote]

bb出世俾你抱下望下影下相, 跟住又抱走俾兒科做檢查. bb一定在bb房, 除非超豪私家房, bb在房, 有專用護士服待bb一個.
bb房護士會mark低每個bb食奶情況, 幾點同食左幾多, 如果你無係指定時間去餵奶, 她們又check到bb未食, 日頭會call你, 問你餵唔餵, 唔餵就護士餵, 夜晚除非你講低話會餵, 否則朝早七點半前的奶都係護士餵.

大宅

零七年, 仁安, 雙人房, 順產, 連醫生費要
$33000. 現在應更貴.

瑪瑙宮

好媽媽勳章

我姑仔 2008 / 2 月生 , doctor 余手術收 $ 18000
出院要 $ 47,000 呀 !!

原文章由 la5711 於 08-11-3 23:55 發表
零七年, 仁安, 雙人房, 順產, 連醫生費要
$33000. 現在應更貴.

大宅

係咪開刀呀, 開刀係要貴萬幾蚊, 醫生收多一兩千, 但要俾麻醉師和住多兩日醫院.
原文章由 chickenwing2006 於 08-11-3 23:58 發表
我姑仔 2008 / 2 月生 , doctor 余手術收 $ 18000
出院要 $ 47,000 呀 !!

大宅

我舊年都係喺法國生 , 住3人房 , 開刀住4日3夜 , total $29000 .

原文章由 chickenwing2006 於 08-11-3 23:41 發表
請問 $ 15000 係邊位 e 生 ?? 又唔貴 wor ...

仁安余 e 生而家要 $ 18000 啦

p.s. 我啱啱9月尾係法國生完埋單總數$29,xxx (入面有$15,000) 係產科醫生費.

...
http://hk.myblog.yahoo.com/chanaggie/
有空請來逛逛喔 !

瑪瑙宮

好媽媽勳章

ok wor .... 甘平 ?? 請問咩醫生 ??

我有個 fd 早 2 年 , 搵張 x 良又係好平 $ 25000
出院啦 !!

原文章由 亨仔媽咪 於 08-11-4 00:33 發表
我舊年都係喺法國生 , 住3人房 , 開刀住4日3夜 , total $29000 .

大宅

我個c+e生嘅診所係喺油麻地架 , 之前有拍過 '惠氏' 奶粉廣告 , 叫陳家寶 .

原文章由 chickenwing2006 於 08-11-4 00:49 發表
ok wor .... 甘平 ?? 請問咩醫生 ??

我有個 fd 早 2 年 , 搵張 x 良又係好平 $ 25000
出院啦 !!
http://hk.myblog.yahoo.com/chanaggie/
有空請來逛逛喔 !

瑪瑙宮

好媽媽勳章

唔該哂你 , 我話比我 fd 知先 !!

原文章由 亨仔媽咪 於 08-11-4 00:56 發表
我個c+e生嘅診所係喺油麻地架 , 之前有拍過 '惠氏' 奶粉廣告 , 叫陳家寶 .

男爵府

原文章由 captainbaby 於 08-11-3 13:43 發表

俾你講講下我都想係法國醫院, 如果埋單3萬蚊都ok ge. 最驚要十萬蚊找數. 如果係私家生唔洗開刀, 我都情願俾多小小. 我朋友係法國醫院生都話幾好, 同埋係九龍區, 我都覺得ok. 唔知五月生仲有冇位? 我想問下你生個時 ...

好似有sis己book 6 月 la. 佢話好Full wok. 地點方便麻.

首頁

尾頁

跳至