自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

禁止訪問

侯爵府

侯爵府

減齡達人勳章 親子王國15週年勳章 好媽媽勳章

引用:
原帖由 winwin323 於 09-1-15 20:07 發表

唔係啊!! 我係買德國寶~

火石師父, 交功課~
光波腰果

好脆, 口感一流, 今日買半斤試機,
聽日買2斤, 老豆,奶奶一人一斤

我老 ...

嘩, 真係好掂, 見到都想食
想問係唔係要用水浸左先架, 浸完要唔要倒左啲水然後先攞去光波

禁止訪問

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

我又到......

不過高速煲我都唸左成年喎, 咁我係咪唸起碼九個月先至買呢??

原帖由 Sania 於 09-1-15 05:34 PM 發表
買喇, 買喇 ! 平過高速煲好多喎.

珍珠宮

畀面勳章

你班友仔咁鬼勤力 chat

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 dincat 於 09-1-15 09:35 PM 發表
你班友仔咁鬼勤力 chat

係呀... 今日無喱頭 chat 得很快, 我有時行開左一陣做嘢返黎又幾版, 追到追到

珍珠宮

火石點解無左 part 4 & 5 快 d 整番上去啦.....

part 4 條 link
http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1875545&page=1&extra=page%3D1#pid29023243

part 5 條 link
http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1931013&extra=page%3D2

男爵府

原帖由 cherryma 於 09-1-15 21:29 發表
引用:原帖由 winwin323 於 09-1-15 20:07 發表

唔係啊!! 我係買德國寶~

火石師父, 交功課~
光波腰果
http://onfinite.com/libraries/1442113/alb ...

材料:
1. 印度特大腰果150g
2. 玉米油
3. 海鹽
4. 梳打粉

製法:-
1. 不銹鋼開口煲,加水0.5公升。水滾後,下海鹽1茶匙。
2. 鹽溶,熄火、下梳打粉1/2茶匙。
3.下腰果。用筷子攪兩攪。1-2分鐘後,倒進尼龍隔內,把水隔掉,只留下腰果。
4. 腰果放廚房紙巾上索乾水,俟涼。
5. 生鐵鍋子,加熱。
6. 熱後,下油0.5公升(500 ml)
7. 馬上下腰果(油仍未熱) 。
8. 小火。
9. 油開始熱,有小水泡從腰果出來。輕輕用長木筷子攪拌。
10. 3-5分鐘後,見腰果變輕身,而色轉金黃,即可把腰果取出。
11. 腰果放二至三張厨房紙巾上,下墊報紙,吸油。
12. 涼後,放入密封瓶子保存。

cherryma))))))))
妳睇下上面藍色字,
我去yahoo知識度search到, 跟住做gar,
d腰果真係好鬆脆, 好好味~

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

報到先!!
謀事在人,成事在天,個天先係最終揸"fit"人!!

你恨的人,來生不會再見,所以別在他身上浪費時間;你愛的人,來生也不會再見,所以今生要好好對他。

男爵府

原帖由 火石 於 09-1-15 20:54 發表
winwin 同門師妹
腰果 ,光波功幾多度? 幾耐呀?

火石大師姐,
我亂來gar,
開始時100度, 光波左8分鐘, 好淋, 唔得~
之後用250度, 5分鐘, 5分鐘, 咁試下,
最後見到個樣ok, 就停手啦, 驚燶晒,
熱的時侯, 好似小小淋咁,
放涼左之後, 就變得好鬆脆

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 陪月勳章

報到...

交功課....交功課

今晚喺.... 光波粟米白汁豬扒

http://www.flickr.com/photos/21701811@N02/3199263716/

聽晚又再整煲仔飯... 不過用排骨...

家有光波爐, 生活冇煩惱...^_^

琥珀宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

我都有用光波爐,前晚鹽燒左個三文魚頭都幾正!

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 火石 於 09-1-15 21:09 發表
你快d 係床底拎番出來
有咩唔明即刻上來問啦,
用得叻,再推介你買多一個
唉.. 等過年得閑先鑽研, 現在最多搵吓有乜煮先啦...

我暫都吾會有機會被你地毒再買乜機乜爐, 我已經有高速煲, 真空煲, 光波爐, 豆漿機 (借左比親戚, 現在冇地方擺吾敢攞番黎), 剛剛才被C6寸我個光波阻地方!
300년이 지나도 당신을 사랑겠습니다.

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 catjeffcat 於 09-1-15 21:34 發表
我又到......

不過高速煲我都唸左成年喎, 咁我係咪唸起碼九個月先至買呢??

高速煲我用左幾年, 超超超.....好用!!
謀事在人,成事在天,個天先係最終揸"fit"人!!

你恨的人,來生不會再見,所以別在他身上浪費時間;你愛的人,來生也不會再見,所以今生要好好對他。

大宅

威馬部豆漿機, 我5年前都已經用啦.....當時都搵薛家燕做代言人.....

珍珠宮

原帖由 christiewong 於 09-1-15 10:08 PM 發表
報到...

交功課....交功課

今晚喺.... 光波粟米白汁豬扒

http://www.flickr.com/photos/217 ... 0255/in/photostream

聽晚又再整煲仔飯... 不過用排骨...

家有光波爐, 生活冇煩惱...^_^ ...

你條 link 無嘢食睇 mouth: mouth:

珍珠宮

原帖由 lsyc 於 09-1-15 10:10 PM 發表
唉.. 等過年得閑先鑽研, 現在最多搵吓有乜煮先啦...

我暫都吾會有機會被你地毒再買乜機乜爐, 我已經有高速煲, 真空煲, 光波爐, 豆漿機 (借左比親戚, 現在冇地方擺吾敢攞番黎), 剛剛才被C6寸我個光波阻地方! :badfee ...

係呀... 你唔要我可以幫你啃左佢架!!!

琥珀宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

俾埋條link你地睇!不過我唔係燒得好,因為我怕熱氣!

http://www.facebook.com/album.php?aid=54489&l=bc951&id=632902696

首頁

尾頁

跳至