懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

我都係ARM ARM 先知, 同埋第一次我都唔知下一步應該點? 有無人可以分享下?

伯爵府

Hello!我既予産期係9月底、医生話我排卵遅左可能係10月頭、我都係第一胎阿!真係又緊張又開心都吾知点算好。而家要做既係book個好既医生、做産検。第二歩就係攞医生紙book医院la!!

大宅

我想請問你個婦產科醫生你點找的? 定佢係你自己平時睇開修風感冒的醫生? 同埋婦產科醫生做產檢佢會唔會幫生仔?

政府醫院可以做產檢嗎? 至於你話BOOK醫院, 係唔係自己想去BOOK邊間醫院都得?

原帖由 p_kotone 於 09-1-29 13:54 發表
Hello!我既予産期係9月底、医生話我排卵遅左可能係10月頭、我都係第一胎阿!真係又緊張又開心都吾知点算好。而家要做既係book個好既医生、做産検。第二歩就係攞医生紙book医院la!! ...

大宅

我不知道該怎麼辦?

伯爵府

去做產檢係去産科架!産検当然可以係政府醫院度做不過聴人講好full架!其實我係外国、我下星期特別番香港visit産科醫生、我個醫生係mammy朋友介紹叫曾祥風醫生、book邊間医院就要睇你想係政府醫院定C+醫院度生、不過邊度既医院都係要有医生紙証明有左BB、如果你choose去政府醫院就去間近屋企既、如果C+医院就要問下個C+医生係邊度掛牌就即刻去book!!不過就算係C+医院都要近屋企D好、因為我老公想我去港安或者養和、而最後發見法國最近所以我最後都係揀左法國。
希望以上資料對你有用!

原帖由 Lenatsang 於 09-1-29 14:11 發表
我想請問你個婦產科醫生你點找的? 定佢係你自己平時睇開修風感冒的醫生? 同埋婦產科醫生做產檢佢會唔會幫生仔?

政府醫院可以做產檢嗎? 至於你話BOOK醫院, 係唔係自己想去BOOK邊間醫院都得?

...

大宅

你已經BOOK 咗曾祥風? 我CHECK過佢好似幾好的! 不過唔知收費貴唔貴呢?

原帖由 p_kotone 於 09-1-29 18:02 發表
去做產檢係去産科架!産検当然可以係政府醫院度做不過聴人講好full架!其實我係外国、我下星期特別番香港visit産科醫生、我個醫生係mammy朋友介紹叫曾祥風醫生、book邊間医院就要睇你想係政府醫院定C+醫院度生、不過邊度 ...

大宅

你所講既陰照係唔係照聲波? 係唔係在政府醫院都可以照的?

原帖由 mandyjok 於 09-1-30 08:39 發表

我同你一樣都係剛check到中,計到係十月頭預產,我都未正式去睇醫生取証明架,尼兩日先會去診所,才去廣華登記,而家個B太細la,得4w4d,我諗住7w才去照陰超,可以check到心跳. ...

大宅

你咁快已經做哂資料搜集? 知道去邊間醫院生?我都唔知點簡好? 我心目中都係港島區醫院, 分別養和, 港安, CWB的聖保綠,同埋瑪麗!

而醫生我都唔知找邊個好! 好似好多學問點樣簡醫生同醫院? 謝謝你!

原帖由 p_kotone 於 09-1-29 18:02 發表
去做產檢係去産科架!産検当然可以係政府醫院度做不過聴人講好full架!其實我係外国、我下星期特別番香港visit産科醫生、我個醫生係mammy朋友介紹叫曾祥風醫生、book邊間医院就要睇你想係政府醫院定C+醫院度生、不過邊度 ...

大宅

我都係剛check到
自己計都係十月頭到
我就巳經排左QE
私家就未BOOK
但我就打算搵余啟文OR江孟儀
想係法國生

伯爵府

我真係問左好多「前輩」、先知多DD. 我之前都係先簡醫院、因為我覚得自己有能力住間好D既、当然養和、港安、明徳係我的choice、但一問之下、原來C+醫院間間如是、最重要係醫生要搵個好醫生、要睇個醫生係邊度掛牌、仲要搵間近自己屋企既醫院、所以最後都係要簡番九龍既醫院。因為我地係第一胎、如果想順産幾時生?大家都吾知!痛起上來、間醫院山長水遠真係死得架!
搵醫生、其實好醫生真係有好多、我都係信D身邊生完話好個D、本身想book余啟文醫生架、因為clinic近屋企又係法國有掛牌、點知一問2月都full晒、最快都要到3月。個醫生甘紅又super忙、我自己就真係吾敢搵尼D醫生la、因為我大事小事都驚驚青青、醫生比人講得有幾好、有急事個時見吾到醫生take care吾到我就係最大既問題、所以問朋友羅來一張list一個一個醫生甘call、曾醫生又有得book、上網confirm過又真係幾好、所以希望睇住先。而曾醫生既収費我収仲未清楚、不過問過順産包醫院費用、姑娘叫我予4萬令蚊、収費算中等。其實我下星期先去睇、仲未知係吾係真係好醫生、以上既野都係我好主観的睇法、所以你如果有朋友剛剛生完BB、最好問下係邊個醫生接生。仲有阿、好出名既醫生有好多吾接順産架!

原帖由 Lenatsang 於 09-1-30 11:03 發表
你咁快已經做哂資料搜集? 知道去邊間醫院生?我都唔知點簡好? 我心目中都係港島區醫院, 分別養和, 港安, CWB的聖保綠,同埋瑪麗!

而醫生我都唔知找邊個好! 好似好多學問點樣簡醫生同醫院? 謝謝你!

...

伯爵府

你係吾係住TKO架?我屋企都係TKO架!!我係度煩緊政府醫院排邊間好。。。有人話廣華産科出名D。。。

原帖由 tko123 於 09-2-1 12:48 發表
我都係剛check到
自己計都係十月頭到
我就巳經排左QE
私家就未BOOK
但我就打算搵余啟文OR江孟儀
想係法國生

大宅

原帖由 p_kotone 於 09-2-1 13:18 發表
你係吾係住TKO架?我屋企都係TKO架!!我係度煩緊政府醫院排邊間好。。。有人話廣華産科出名D。。。

係呀
我本來都想排廣華
但過去問只收住由鑽石至美孚等區的媽咪
本來我都可以問朋友借個長沙灣地址
但我屋企人係QE做.佢門D姑娘的議建
姑娘話其實去公立好睇你好唔好彩.
其實間間都差唔多,廣華一樣有機會遇到新仔醫生
咁咪事但去QE囉,返正我都係想去法國

大宅

大家好,我預產期2/10!!!

大宅

你地好呀^^
我預產期係1/10/2009呀.
請問你地依家有冇d 咩害喜現象呀?
我自己就係間唔中有m 痛個種(通常都係訓覺
既時候先黎痛), 早排都仲有胸痛, 不過唔知點解
呢2日冇, 好驚呀!!!
o岩o岩fri 既時候因為擔心得制, 所以搵左一個婦
科黎照陰超, 只係見到個胎囊, 醫生話bb依家好似
粒芝麻咁細, 好難睇到, 佢話過多2weeks 就會清楚
d 架勒!!

伯爵府

下?!?!甘即係我都排吾到廣華羅?!甘點算尼。。。聯合同QE邊度近D好D阿?However,我都打算係法國生既。。。

原帖由 tko123 於 09-2-1 15:33 發表

係呀
我本來都想排廣華
但過去問只收住由鑽石至美孚等區的媽咪
本來我都可以問朋友借個長沙灣地址
但我屋企人係QE做.佢門D姑娘的議建
姑娘話其實去公立好睇你好唔好彩.
其實間間都差唔多,廣華一樣有機會遇到新仔醫 ...

大宅

原帖由 emily1118 於 09-2-1 20:06 發表
你地好呀^^
我預產期係1/10/2009呀.
請問你地依家有冇d 咩害喜現象呀?
我自己就係間唔中有m 痛個種(通常都係訓覺
既時候先黎痛), 早排都仲有胸痛, 不過唔知點解
呢2日冇, 好驚呀!!!
o岩o岩fri 既時候因為擔心得制, ...

點解你只係照到個胎囊
都知個預產期
我睇個門診話未知到預產期
我係由原本要嚟m的前一個星期開始肚痛
初時仲以為谷m
點知越嚟越痛.睇醫生又話未必關個胎事
但又講唔出原因.我都係轉過個好d的醫生
但嚟兩日又好似無痛得咁緊要
我係痛到一晚起幾次身

大宅

hi,我都係剛CHECK到BINGO,不過因M唔準,所以都唔知預產期係幾多號.
我尋日去左婦科照過,只照到一點黑色好似芝麻O既野,醫生話BB仲係好細,叫我過兩個星期後先再照.
依家個感覺都未係好真,仲成日諗會唔會CHECK錯左,好想快D過依兩個星期LA,好想見到佢.

大宅

好開心咁快見到咁多媽咪預產期都係09年10月. 等我UPDATE下大家既名係度先:-

lenatsang
p_kotone
tko123
WAOWAOWAO
EMILY 1118
NANA11423

伯爵府

照到胎囊、医生就話我知預產期la!不過話未必準羅!你係去門診?去産科check下好D wor!!

原帖由 tko123 於 09-2-1 22:18 發表

點解你只係照到個胎囊
都知個預產期
我睇個門診話未知到預產期
我係由原本要嚟m的前一個星期開始肚痛
初時仲以為谷m
點知越嚟越痛.睇醫生又話未必關個胎事
但又講唔出原因.我都係轉過個好d的醫生
但嚟兩日又好似無 ...

伯爵府

其實我既預產期係九月底 、只係我成日覚得自己好有可能係10月頭先生。。。

原帖由 Lenatsang 於 09-2-2 09:38 發表
好開心咁快見到咁多媽咪預產期都係09年10月. 等我UPDATE下大家既名係度先:-

lenatsang
p_kotone
tko123
WAOWAOWAO
EMILY 1118
NANA11423

首頁

尾頁

跳至