自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2024勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

吉之島大減價時買o左張85%羽絨被$599,果時無現貨,年廿八通知番左貨,我唔得閒o羅,咪過左年o羅,o羅番黎當晚即刻用,睡到半夜頂唔順陣味應該係d羽毛味,暖就暖,但陣味難頂之後無再用,但張被放係房度,都聞臭,見呢排天氣好,成日形住d毛污租,張被寫住要乾洗,我唔理咁多,扔落洗衣機水洗,覺得洗過心理上乾淨d,無落洗衣粉衣物柔順劑,洗完都係臭,羅左出屋外掠,摸過張被,對手都臭埋!
後咪打去卡撒天嬌問,佢搵專人我講,都話張被唔可以濕洗,又話張被係有陣味,但我覺陣味真係好臭,佢話因張被焗左係袋一排,加上香港潮濕,會有陣味,張被要揚下掠下等陣味走,現我洗左就叫我風乾佢唔好直接曬!
我唔理得張被比我洗完暖唔暖?洗完仲係臭!最緊要陣臭味快d走!
你地無好方法除臭味?
大帽山下某條村落黃色的小屋,住有羊爸爸ammy、羊媽媽sandy、羊哥哥reego、羊細佬ricky!

大宅

羽絨有分鴨絨和鵝絨,一般價錢貴的
應該消毒和除臭做得好d,普通的就味道比較大,越曬越焗越臭,因為我有一件羽絨褸就係咁,不過而家著左幾年,味道冇咁犀利喇.

禁止訪問

大宅

羽毛

羽毛唔靘會好臭, 我買一張50%成份絨毛折實都要$599.0, 我妹買一張90%成份絨毛都千多元, 我用了多年都ok.

如果好大陣異味可能係:

那您要小心那間店了,低級的鵝及鴨羽絨(未能徹底除及清洗)均有一種異味,其異味仍由絨毛管道內油脂與細菌引致. Mount Snow 產品之羽絨原材料來源點均經嚴格處理,均合符國際標準.而北美鵝絨更由美國官方檢疫局 (United States Department of Agriculture Animal and Health Inspection Service) 發出衛生證明

洗羽絨的方法

羽絨褸是可以濕洗的,不過就要洗得其法!

洗羽絨外套方法如下:

手洗

1.
洗衣粉溶於水中。
.
將羽絨褸浸泡51 0分鐘。
3.
用刷子輕刷袖口、衣領。
4.
用清水沖洗乾淨,再放進洗衣袋裡,以低速脫水。
洗衣機

1.
將羽絨褸用洗衣袋包起,連兩個網球一起放進洗衣機裡。
2.
將羽絨褸浸到水裡前,先將衣服內的空氣擠出來,才放進水裡。
3.
洗好後的羽絨褸一定要以低速脫水。
以上兩樣清洗法,洗完後只需要放在陰涼的地方風乾4~5天或低於60度低溫烘乾即可,但不要直接拿去曬太陽,因為陽光直射很大機會會損壞布面(而我就會用抽濕機抽乾水份,一晚即ok)

羽絨褸不建議送去乾洗,因為容易過度使用洗劑,使羽絨遭到破壞。
清洗羽絨褸,絕對不要使用柔順劑和漂白水,因為可能會阻塞毛細孔導致透氣度降低而破壞羽絨的彈性。

脫水時,可以放一顆網球加速拍打,藉此可以拍散羽絨,也較容易乾,(亦可在乾後拍打,藉此可以拍散羽絨)

羽絨褸約一個月洗一次即可;但換季要長期收藏前,為免會產生異味甚至發霉,所以一定要清洗乾淨完全乾透才可以收藏。

羽絨被的清潔方法同上。

相關詞:

☆°** 矇矇開心小鎮 **°☆4]9r"z.K*g小鎮,mungchacha.com,香港討論區,香港論壇,forum,電影,電視,tvb,nd矇開心小鎮,mungchacha.com,香港討論區,香港論壇,forum,電影,電視,tvb,nds,psp,wii,PS2,PS3,game遊戲,動漫,漫畫,勁舞團,跑Online,飲食,寵物,投資,理財,MP3,消閒娛樂,手機討論,娛樂,生活,電腦,時事經濟,運動,足球,籃球,潮流資訊,校園生活,音樂世界,電子遊戲,學術文化,興趣,貼圖影片,購物情報,論壇資訊%B*t)f'{com,香港討論區,香港論壇,forum,電影,電視,tvb,nds,psp,wii,PS2,PS3,game遊戲,動漫,漫畫,勁舞團,跑Online,飲食,寵物,投資,理財,MP3,消閒娛樂,手機討論,娛樂,生活,電腦,時事經濟,運動,足球,籃球,潮流資訊,校園生活,音樂世界,電

伯爵府

2024勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

如果知咁臭唔買,早排大減價原都過千,見大減價$599咪打算買番張靚d被,我住村屋好凍,佢無現貨,我成個月後才羅,取被時張單比售貨員收左,如果唔係咁樣,我都羅番去退貨!
大帽山下某條村落黃色的小屋,住有羊爸爸ammy、羊媽媽sandy、羊哥哥reego、羊細佬ricky!

大宅

原帖由 reego 於 09-2-9 12:58 發表
吉之島大減價時買o左張85%羽絨被$599,果時無現貨,年廿八通知番左貨,我唔得閒o羅,咪過左年o羅,o羅番黎當晚即刻用,睡到半夜頂唔順陣味應該係d羽毛味,暖就暖,但陣味難頂之後無再用,但張被放係房度,都聞臭,見呢排天氣好,成日形住d毛 ...

我早幾年都買咗張bb羽絨被比個女, 又係有股難聞氣味, 越冚越嗅, 於是我就問洗衣舖, 佢話拿來焗吓佢, 居然得咗!!

大宅

我的情況和你一樣,我覺得有受褊騙的感覺!我未用過,因為太smelly 還去乾洗!結果都係好臭!我想拿張被去吉之島投訴!

原帖由 reego 於 09-2-9 12:58 PM 發表
吉之島大減價時買o左張85%羽絨被$599,果時無現貨,年廿八通知番左貨,我唔得閒o羅,咪過左年o羅,o羅番黎當晚即刻用,睡到半夜頂唔順陣味應該係d羽毛味,暖就暖,但陣味難頂之後無再用,但張被放係房度,都聞臭,見呢排天氣好,成日形住d毛 ...

伯爵府

買張被搞咁多野,浪費時間和金錢,買被都係買現貨好,最緊要係要keep埋單,有得投訴!

首頁

尾頁

跳至