興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

真係d90 好嗎??
因為我之前用過450d一個月之後跌左部機,
仲諗緊買返邊一部,心水有d90/d80/450d,我係超新手,問過好多人意見,個個講既都唔同...有人叫我買d60

我仲想問如果d90想影前清後蒙,係咪用kit 鏡已經影到???定係要再換支鏡先得呢???
thx

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

原帖由 sweetmemory 於 09-2-23 21:41 發表
真係d90 好嗎??
因為我之前用過450d一個月之後跌左部機,
仲諗緊買返邊一部,心水有d90/d80/450d,我係超新手,問過好多人意見,個個講既都唔同...有人叫我買d60

我仲想問如果d90想影前清後蒙,係咪用kit 鏡已經影到???定 ...

以機身性能來計, D90 好d
又可以拍埋movie

我未用過支kit, 不過我想最好買支 50mm f1.8, $750 左右, 室內影bb 最好

複式洋房

原帖由 sweetmemory 於 09-2-23 21:41 發表
我仲想問如果d90想影前清後蒙,係咪用kit 鏡已經影到???定 ...

扯盡最長焦距,用到最大光圈,企埋D影大頭,都可以影到"前清後蒙"既,當然唔夠大光O人像鏡咁好喇~~~

大宅

thx 兩位既意見...
我考慮緊買450d kit 加支1.8
或淨買d90 kit ....
因為拍movie 對我黎講無乜用,我自己已經有部dv....

大宅

最後今日都係買左d90 kit set 喇~但未有貨,
星期六先攞到部機,唔知會唔會無450d咁易用呢~

版主

原帖由 sweetmemory 於 09-2-24 23:52 發表
最後今日都係買左d90 kit set 喇~但未有貨,
星期六先攞到部機,唔知會唔會無450d咁易用呢~

450D 同 D90 一樣易用, 大家都有預設情景MODE, 好易影到靚相, 放心

大宅

我用部d90 去左錦田鄉村俱樂部影相,我都唔記得邊張用左auto 影,邊d係手動喇,我係超新手,影得唔好大家唔好笑我,我只係想大家俾d意見,謝謝

侯爵府

好好呀. 你用jpg影?? 有無執過d 相??

原帖由 sweetmemory 於 09-3-4 17:07 發表
我用部d90 去左錦田鄉村俱樂部影相,我都唔記得邊張用左auto 影,邊d係手動喇,我係超新手,影得唔好大家唔好笑我,我只係想大家俾d意見,謝謝

http://f20.yahoofs.com/hkblog/nlmw4m6RERncg2I__DOT__EUIE5iD5_4/blog/ap_ ...

版主

sweetmemory,
恭喜買左 D90 !!!

大宅

原帖由 MomMom 於 09-3-4 17:41 發表
好好呀. 你用jpg影?? 有無執過d 相??

thx
無執過相呀,淨係加左想框...
我今日睇左本書,話可以揀唔用jpg 影,但係我仲未好明佢講乜,我都只係望左幾眼,我諗我要比心機睇下本書先得喇....

子爵府

好媽媽勳章

原帖由 sweetmemory 於 09-3-4 05:07 PM 發表

http://f20.yahoofs.com/hkblog/nlmw4m6RERncg2I__DOT__EUIE5iD5_4/blog/ap_ ...
幾好呀~ 公喜晒~~

大宅

原帖由 chloepapa 於 09-3-4 19:35 發表
sweetmemory,
恭喜買左 D90 !!!

用左幾日真係覺得佢同450d有好大分別,而且好方便,禁個制就可以拍片.....部機真係好值.....

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

恭喜哂!! 用好d部 d90 啦, 希望你鍾意佢.

原帖由 sweetmemory 於 09-3-4 19:40 發表

用左幾日真係覺得佢同450d有好大分別,而且好方便,禁個制就可以拍片.....部機真係好值.....
一張好的作品,畫面要簡潔有力。所以有人說攝影是減法畫畫是加法的意思就在這。

一張好的作品,需要有好的內容,好的構思、好的規劃,最重要的是觀察力、有人文藝術涵養以及感性知性的心。當然,相機隨身帶著。

男爵府

相當唔錯呀, 支鏡睇黎都幾OK喎!

大宅

原帖由 嘿嘿 於 09-3-5 01:19 發表
相當唔錯呀, 支鏡睇黎都幾OK喎!

thx~

支鏡真係幾正呀,可能我之前用過450d,比較之下就覺得好好~

大宅

原帖由 Simar 於 09-3-4 22:18 發表
恭喜哂!! 用好d部 d90 啦, 希望你鍾意佢.

thx,依家我已經好鐘意喇,
心思思想入支定焦 1.8.......

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

i like your pictures a lot.... especially the tomatoes i just bought the d90 too and am trying to learn all the functions... the more i use it, the more i like it...

原帖由 sweetmemory 於 09-3-4 17:07 發表

大宅

thank you
我同你一樣越用越鐘意部機,依家成日都好期待到星期六,日去影相呀~

原帖由 babytomato 於 09-3-5 12:38 發表
i like your pictures a lot.... especially the tomatoes i just bought the d90 too and am trying to learn all the functions... the more i use it, the more i like it...

男爵府

原帖由 sweetmemory 於 09-3-5 12:14 發表

thx,依家我已經好鐘意喇,
心思思想入支定焦 1.8.......

係邊支1.8? 新o個支35/1.8DX? 如果係50個支我就比較鐘意AF50/1.4D的色水, AF-So個支都唔錯, 不過貴左d!

唔好諗喇, 心動不如行動:lol

男爵府

原帖由 babytomato 於 09-3-5 12:38 發表

hehe, 早期中毒跡象...

首頁

尾頁

跳至