論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

民房

為菲傭續約要辦什麼手續

我的菲傭會於零五年一月完成合約,
請問要辦什麼手續 ?-(

複式洋房

Re: 為菲傭續約要辦什麼手續

我都想知呀,因為Agent要收$1700好似幾貴咁,雖然會送全身檢查.

男爵府

其實就唔複雜, 但就濕碎, 最好先去 immigration 度 lor 一套表格, 然後先填好&簽好綠色一式四份 employment contract, 然後叫工人星期日去菲律賓領事館度辦理 notarization, 下星期日再去 lor 返, (e+菲律賓領事館星期日都辦公, 咁僱主就唔駛自己去搞), 之後根據 immigration 指示再填埋&簽埋其他有關表格及影印所需文件,叫工人去 immigration 度搞埋 (如果你信唔過佢就同佢一齊去,因為始終佢 lor 住你d稅單 copy 等私人文件), 佢地去到就會問到同鄉, 所以唔駛擔心, 但最緊要帶齊文件(加佢自己個 passport), 如果唔係又要再去過

提醒一句: 如果你工人o係完舊約開新約中間唔返菲律賓, immigration 會要求你出封信, 擔保一年內俾佢走一次,呢封信要自己寫, 份表格冇o架,亦都冇指示提醒,所以好多人就係咁要去多一次

男爵府

我今個月同菲傭續第三個約. 工人話今個星期日去领事辨手續. 唔記得上次續要乜文件, 肯定是我未有親身去過, 只是提供文件及付文件費數佰元. D工人識得手續, 有同鄉教 !

複式洋房

辦理續约手續如下,希望能幫到你
- 到入境處取傭工申請表。
- 傭工需攜帶舊Passport,I.D. 和 港幣$294(由僱主付)。一星期後新Passport 批出
- 傭工攜带新Passport 和以下文件到入境處申請,另需付Visa 費港幣$450 (由傭工付)和合约費港幣$135(由僱主付)。
- 當傭工取回批出的合约和Visa時,需付外傭稅港幣$2,400(由僱主付)。

傭工填寫 :
- ID936A 簽證/進入許可申請表
- ID407L 傭工的承諾書
僱主填寫:
- ID407新標準僱傭合約一式四份
- ID407K從外國聘用家庭傭工申報書
- Supporting Letter

另遞交文件
- ID407舊僱傭合约一伤
- 傭工的旅行證件正本
- 傭工身分證副本
- 僱主經濟狀況證明。如:稅單和存款等