論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

我 1/3/09比左一個月通知c bun, 條pk夠膽c,上星期五晚睇唔住我個仔(3歲2個月大),跌親,咀又爆,nose又流血,問條pk, 佢話捉唔到我個仔,你地記住條pk係廳, 我個仔係走廊就走來走去,工人見到小朋友做危險動作係咪要阻止佢,佢就係無(因為當時佢地係我媽媽屋企,媽咪同姨生女沖涼,還有個印姐係廚房,當時我媽咪同孫女沖涼時, 已同條pk講,你睇實佢(我仔仔)呀),就入左沖涼房不夠2mins,我個仔就出事

我問佢點解,佢只話”我捉唔到你個仔喎”, 我頂呀, 咁我請你番來做咩, 做企街呀,
條pk我左我屋企14日我已比一個月通知佢,日日都駁咀,叫佢做野無話即日做到比我,我還問我”Don't you think cleansing is very easy",

條pk幫仔仔沖涼,冷到仔仔,我叫佢沖涼快手d, 佢又答我 : The problem is from me , from weather

我叫佢寫係白紙到解釋,佢話唔識寫,叫佢講又講到一舊舊,我話比10mins你諗,寫定唔寫,唔寫我call police, c bun話好, 我無理佢,我入打電話去差館問, 我可否帶個工人去備案,因為我懷疑工人疏忽照顧兒童,而令我仔仔受傷,警察聽到我家有小朋友受傷,佢即刻話,你唔使來,我地派人10mins內上來...

我想問大家,如果我用張備案紙send比入境處,可否black list條pk呢

子爵府

修正 " "The problem is not from me, from the weather"

原帖由 bebefun 於 09-3-9 11:43 發表
我 1/3/09比左一個月通知c bun, 條pk夠膽c,上星期五晚睇唔住我個仔(3歲2個月大),跌親,咀又爆,nose又流血,問條pk, 佢話捉唔到我個仔,你地記住條pk係廳, 我個仔係走廊就走來走去,工人見到小朋友做危險動作係咪要阻止佢,佢就係無(因為當時佢地 ...

禁止訪問

珍珠宮

Police好好人喎~~ 咁police上左黎, 隻PK咩樣呀~~

珍珠宮

我都想最後點處理.

原帖由 Siuchoi 於 09-3-9 14:29 發表
Police好好人喎~~ 咁police上左黎, 隻PK咩樣呀~~

子爵府

屈佢我一定唔會做,但條pk真係玩野, 我叫佢去我亞媽到取野,pk有會所證可以免費坐車過去,pk竟然坐mtr, 昨天佢放假,我check 八達通才知, 我話佢,佢即刻發火,話做野好tried呀喎, 我頂佢, 由上午10點做到下午5點打比我,只係清潔左個廚房,我又話你緊係tired呀, 清潔個廚房都咁耐辛苦你啦,

我話咁我比會所證你做咩呀,佢即講咁下次我自己比錢囉, 係就好呀,咁你比番昨天d錢我囉, 即刻無聲出,我話你唔想係到可以補錢我走,咁把比, 我忍得呀, 你玩我咪慢慢玩,

原帖由 傻BB 於 09-3-9 14:18 發表
我諗張備案紙對black list 條pk 一定有用, 你可以屈埋佢偷野, 話係炒佢其中一個原因, 雖然無證據, 但入境處職員講過如果有一, 兩個僱主懷疑工人偷野, 就算無證據, 佢地都會通知新僱主, 咁條pk 就無咁易搵到新僱主!  ...

禁止訪問

子爵府

7:30左右police上左來,我同佢講話仔仔還有少少noise流血, 佢地話我幫你call 白車, 你2天後想取report就打比佢地, 我都同police講,係仔仔自己跌親,但我問工人發生咩野事,佢只答我,我捉唔到你個仔, 護唔到呀, 咁我請你番來做咩呀, 我起初是打去警署問備案事宜, 我都估不到police做野咁有效率和快, 我自己個刻好開心, 等條pk驚下都好呀, 去完e 院, e生又幫仔仔照x-ray, 佢話睇下有無骨列,好彩無事,

好啦, 番到屋企, 我老公寫左張agreement, 叫條pk 簽,佢又唔簽又唔讀, 我即罵佢, 到現在這刻,你有無同我地或仔仔講sorry, 佢跟本覺得係accident, 但唔覺自己個duty 係照護小朋友, 叫佢以後都唔使係香港打工啦,

原帖由 LILY媽咪 於 09-3-9 14:32 發表
我都想最後點處理.

子爵府

放心, 有人係到, 我屋野無值錢野,我亞姨教,如果屋企無人, 就叫佢去我亞媽到,齊坐係到,坐到佢夠皮, 好過比佢一個係屋企睡覺啦

原帖由 傻BB 於 09-3-9 14:40 發表

唔好傻啦, 佢一定搵你d 仔女出氣, 有乜事你亦好難告得佢入, 淨係整爛你屋企d 野最多都係賠$300, 佢擺明玩野你唔夠佢玩架, 叫佢即走啦~

珍珠宮

原帖由 bebefun 於 09-3-9 14:48 發表
放心, 有人係到, 我屋野無值錢野,我亞姨教,如果屋企無人, 就叫佢去我亞媽到,齊坐係到,坐到佢夠皮, 好過比佢一個係屋企睡覺啦

如果有晒天時, 地理同人和, 我都會同你一樣! 愛鬥大!!

首頁

尾頁

跳至