懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

夏天玩到顛 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

有無人同我一樣,瞓在醫院到37週左右,用剖腹生產將胎兒產出。

複式洋房

請問你是第幾期的胎盤前置?

男爵府

夏天玩到顛 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

2&3期

複式洋房

我都係3,在醫院瞓到38周開刀

民房

Hi. 我老婆都係胎盤前置....係 30週出血. 入左院.... 瞓床到而家 32週..... keep 住都有出血.. 醫生話係3期 ( 之前係2期 ).. 一定要開刀.

我想問下 :
1) 是否會keep 住出血 ? 咁有無問題 ?
2) 是否不能出院 ? 直至生為止 ?
3) 有咩可以做幫到件事 ?
4) 有無危險 ? ( 阿b 及 媽咪 )

男爵府

Hi!wahhei323 ,

我現在正在醫院dr.說係唔可以出院,一定要瞓床,唔好行咁多,如果出院大出血就會影響阿b 及 媽咪.

原帖由 wahhei323 於 09-5-25 11:06 發表
Hi. 我老婆都係胎盤前置....係 30週出血. 入左院.... 瞓床到而家 32週..... keep 住都有出血.. 醫生話係3期 ( 之前係2期 ).. 一定要開刀.

我想問下 :
1) 是否會keep 住出血 ? 咁有無問題 ?
2) 是否不能出院 ? 直至 ...

大宅

I hope all mum and baby are fine and take good care la. All the best with you.

大宅

我都係胎盤前置2期,沒有出血及肚痛. 但為安全都要係35週入院等生架. 其實醫生話胎盤前置一定要留醫待產架, 因為有危險時真係大細都有事架, 所以咪乖乖住到生. 約36-37週時醫生會同你照多次胎盤有冇升返. 如果沒有就可以約期開刀. 通常會38週開刀. 而我就由2期轉咗1期. 因為胎盤前置無論幾多期都係危險(最危險係4期), 所以點都要開刀.如果你哋有少少肚痛都要同醫生姑娘講架, 個胎可能作動要即刻做手術架. 我就係37週多d有少少肚痛/宮縮多咗而即時要開刀.

子爵府

好媽媽勳章

原帖由 conylai826 於 09-5-26 12:10 發表
我都係胎盤前置2期,沒有出血及肚痛. 但為安全都要係35週入院等生架. 其實醫生話胎盤前置一定要留醫待產架, 因為有危險時真係大細都有事架, 所以咪乖乖住到生. 約36-37週時醫生會同你照多次胎盤有冇升返. 如果沒有就 ...

你何時知你有 胎盤前置呀 是否照結構圖發現呀 , 因政府醫生 話 有一早就有 , 不會後期才有呀 。
hello hello

大宅

原帖由 叮噹小孩 於 09-5-27 11:36 發表

你何時知你有 胎盤前置呀 是否照結構圖發現呀 , 因政府醫生 話 有一早就有 , 不會後期才有呀 。

我自己定期去私家覆診, 所以我好早知有呢個問題. 不過醫生話有機會升, 叫我唔好做粗重野, 唔可以行房等等......一路check住都冇咩升, 直至32週醫生就寫封轉介信比我去政府產檢果邊再轉去醫院再確認胎盤前置. 跟住交由醫院跟進.

大宅

我上兩個星期去睇c+, 佢話我胎盤低喎, 去到子宮頸, 佢都叫我唔好行房, 但佢無話我胎盤前置.....其實兩樣野有無關係?? 好驚>.<

我而家19wk啦,下星期去政府醫院照結構.

大宅

我32 weeks 時醫生都話我胎盤比較低喎, 但醫生話會升返高... 但到而家35 weeks 都仲係噤未升返高 , 醫生叫我同政府醫院講 , 但佢無話我係胎盤前置.....所以我都唔知係唔係 , 但而家下面成日都痛 , 有時行幾行就會痛 ..

子爵府

好媽媽勳章

原帖由 conylai826 於 09-5-27 12:11 發表

我自己定期去私家覆診, 所以我好早知有呢個問題. 不過醫生話有機會升, 叫我唔好做粗重野, 唔可以行房等等......一路check住都冇咩升, 直至32週醫生就寫封轉介信比我去政府產檢果邊再轉去醫院再確認胎盤前置. 跟住 ...

是呀 , 等我下去c+check下先
政府都冇幫我照呀
只是摸一摸個肚囉 , 話正常囉
hello hello

大宅

原帖由 叮噹小孩 於 09-5-29 13:59 發表

是呀 , 等我下去c+check下先
政府都冇幫我照呀
只是摸一摸個肚囉 , 話正常囉

我初時都唔知咩叫胎盤底架~咁住咪上網搵吓相關問題, 先知胎盤底即係叫胎盤前置. 咁早政府唔會理你架, 除非你見紅或肚痛. 佢都叫你睇咗私家先. 而私家起碼要到32週照如果仲係底醫生會寫封信比你轉告政府產檢. 我由四五個月時已經知道, 所以私家果邊已經叫我唔好行房, 如果一見紅就要即刻去急症室. 因為你現在仲早, 真係有機會會升返上去, 所以醫生未確診你真係胎盤前置. 但你自己都會小心d, 休息多d.

大宅

原帖由 happymama_jkc 於 09-5-29 07:38 發表
我32 weeks 時醫生都話我胎盤比較低喎, 但醫生話會升返高... 但到而家35 weeks 都仲係噤未升返高 , 醫生叫我同政府醫院講 , 但佢無話我係胎盤前置.....所以我都唔知係唔係 , 但而家下面成日都痛 , 有時行幾行就會痛 ...

如果你係胎盤前置你個私家私生應該係寫封信比你, 唔係叫你同政府醫院講, 因為政府醫院要有轉介信先會留意吓你架! 或者會轉介你去日間醫療中心覆診, 而我一轉介咗就即刻幫我再照, 等佢哋confirm咗即刻約期叫我入院等生嘞! 我足足等咗廿幾日先可以同細B返屋企.

大宅

原帖由 conylai826 於 09-5-30 12:22 AM 發表

如果你係胎盤前置你個私家私生應該係寫封信比你, 唔係叫你同政府醫院講, 因為政府醫院要有轉介信先會留意吓你架! 或者會轉介你去日間醫療中心覆診, 而我一轉介咗就即刻幫我再照, 等佢哋confirm咗即刻約期叫我入院 ...

係呀 .. 多謝你資料
其實我都唔知呀 .. 個私家醫生淨係話bb個頭低過個胎盤同埋話我胎盤低 .. 叫我同政府個邊講 .. 佢又無寫信比我呀 ..

但琴日發夢見到個仔出世呀 ... hahaha

大宅

原來胎盤底者係胎盤前置!!?? 唉呀, 好驚呀, 我對係孖b, 如果遲d都唔升返咁係咪者係要o係醫院訓幾個星期等生 >.<

原帖由 conylai826 於 09-5-30 00:16 發表

我初時都唔知咩叫胎盤底架~咁住咪上網搵吓相關問題, 先知胎盤底即係叫胎盤前置. 咁早政府唔會理你架, 除非你見紅或肚痛. 佢都叫你睇咗私家先. 而私家起碼要到32週照如果仲係底醫生會寫封信比你轉告政府產檢. 我由 ...

大宅

唉, 我都係胎盤前置, 上個星期29week見紅入咗e院, 好驚呀, 流咗好多血水, 好彩小b無事, 政府e院要我係到待產等生..., 嘩, 真係有排等, 所以我bedrest咗一個星期出咗院, 轉返睇個私家e生, 不過佢都係叫我唔好四圍去, 要休息多d.

其實係私家e生係我4個月左右(因見啡)同我講咗係胎盤前置, 但佢都係話有機會會上返去, 所以叫我唔好咁担心住!:(

而政府就係照結構時同我講咗我好有機會係胎盤前置, 約咗34week再照, 點知未到34week己經出咗事, 仲confirm埋係第三期,所以移家都好担心!

其實胎盤低唔代表胎盤前置, 因為好似另外個sis話, 有好多胎盤低的mum係後期係會自動升返上去的, 所以唔好咁担心!

不過如果有胎盤低的sis最好早d執定個走佬袋, 因為如果一入咗院確定係胎盤前置, 咁好大機會都要你等生, 唔比你出院架啦!

民房

我老婆又係胎盤前置. 2-3期. 近期我都問左醫生好多野. 同大家分享.

1) 胎盤前置有共4期. 第1期只係個胎盤低. 近子宮口. 2期即係胎盤係個子宮側邊度.. 3期即係胎盤個邊疊左係子宮度. 4期即係胎盤個中心位疊左係子宮度.
2) 2期尾以上. 醫生建議一定要開刀.
3) 其實個胎盤由一開始係邊個位建立. 就已經定左. 不會隨時間改變位置. 但點解d 醫生會講33-35週後會有機會向反上呢 ? 只係因為到時個肚一路大. 咁個胎盤隨個肚擴大而移動啫. ( 可以想像一下你企係個扶手電梯咁 )
4) 由於胎盤低. 出血機會較大. 故一出血要即份醫院觀察. 好大機會會要求你留到生為止
5) 有咁既情況. 最好休息多d. 訓床最好.

我太太留在係 QE 20多天了. 今天剛完33週. 醫生不比佢出院. 要留到37左右開刀.

大宅

胎盤前置真係唔好走動咁多,我未生之前都係胎盤前置(第幾期我就唔知啦)。但我冇聽醫生話成日走黎走去,跟住我因為陀b時有血壓高係32週時要留院觀察。就係34週1時一大早我去洗手間果陣突然出血,好彩當時係醫院咋,即刻按救命鐘。立刻送我入產房即時安排開刀。

首頁

尾頁

跳至