家事百科

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

昨晚正甜睡中感到手腳被蚊丁了, 醒來查探發現天花板有十多隻黑色一隻隻小蟲仔, 應該是被這些小蟲咬的, 後來用漂白水加水抹去; 究竟是什麼來的? 因只有睡房有, 而房對面街正在拆樓, 是否有關係? 是否從天花線"吽"出來? 需要用煙霧滅蟲器嗎? 請幫幫忙, Thx.

民房

用吸塵機吸走,吸密啲,無計!嗰啲虫是否非常細小,無翼,會走來走去的?不要抹,死了留下的氣味會招來更多小虫,我試過要全屋油油。唉,好大件事。

別墅

我試過用煙霧滅蟲器是可以解決的,過左大半年都無

複式洋房

多謝兩位的回應, lobun, 係呀, d蟲好細小, 會走來走去的!我星期六用咗滅蟲器, 當晚都仲有一隻出現, 我就"是但"用沾咗藍威寶的tissues抹佢, 之後幾晚都ok, 好似無再出沒!

伯爵府

今年我幢大廈進行外牆維修,可能因為咁所以多左好多,我仲用紙巾抹,唔怪得知我越抹越多。
世間最美妙的事情,就是擁有一個溫馨的家庭。我們可自然從容地回到家中,無拘無束地被家庭接納為其中的成員。 ;-) (維斯各特)

別墅

最好用有長柄的除塵掃貼上闊的封箱膠紙痴走牠們.

禁止訪問

醒目開學勳章

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

舊年8,9月 屋企開始發現有"卜泥", 可能係之前裝修, 牆紙搣唔清, "嘔" 出黎.

放咗兩次煙霧 ( 唔同牌子), 佢地照樣喺霧中散步. 試過漂白水周圍抹, no use....

之後天氣轉涼, 佢地自動消失咗.

**

原帖由 一一一 於 09-5-30 11:56 發表
我CHECK過了,這是"卜泥",要用吸塵機吸走,再買一支特定清潔劑,我試左了,ok的,一見到又再噴!BIO KILL ANTI-MITE SPRAY 紫色蓋的,TASTE及百佳有售,我之前因為用紙巾按死佢,幾日後全屋的天花線都有成百隻有多,真可怕!! ...

民房

用吸塵器就最好,因爲那些小蟲會生的蛋留在墻上,用吸塵器吸了後,過多一周再吸多一次,這樣就可以完全消滅了!

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原帖由 一一一 於 09-5-30 11:56 發表
我CHECK過了,這是"卜泥",要用吸塵機吸走,再買一支特定清潔劑,我試左了,ok的,一見到又再噴!BIO KILL ANTI-MITE SPRAY 紫色蓋的,TASTE及百佳有售,我之前因為用紙巾按死佢,幾日後全屋的天花線都有成百隻有多,真可怕!! ...

請問係唔係直接噴係牆?因我bb間房都有,天花 + 牆壁都有,已經嘗試用吸塵機吸走,但吸完無耐又再出。好煩,其實點解會有呢!

複式洋房

me too, 每年一到呢d時間就出沒,唔知係咪屋企太潮濕呢?要玩滅"suck"蛋

首頁

尾頁

跳至