論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

洋房

已做了4年姐姐一直好好表現,以為放三星期大假後(額外給多一星期攪結婚,又給多幾百元)會回港,怎知道昨天人影也沒有,就快9月都好頭痛!

大宅

renew for the 3rd contract?? did you ask her to sign anything to protect your interest?? do you have her phone number in her country?

you should now send her a letter by registered post stating her absence of work...in case she may sue you in future.

good luck.

別墅

妳要快d搵佢返黎呀~~
如果佢返左香港,合約都係跟妳.
佢有咩野事,生養死葬都係入妳數.

禁止訪問

回覆 3# jysjj 的文章

男爵府

我個印印在8月頭放完大假都沒有回來(已經做左第五年啦); 你現在要立即通知agent, 要agent出信比入境處; 你好搵其他agent搵定第二個工人啦! 我個工人之後幾日打電話比我個agent話佢唔會再返黎! 就算相處了五年多的工人, 都話唔返就唔返; 自問我地同她不錯的!

原帖由 jysjj 於 09-8-21 08:10 發表
已做了4年姐姐一直好好表現,以為放三星期大假後(額外給多一星期攪結婚,又給多幾百元)會回港,怎知道昨天人影也沒有,就快9月都好頭痛!
Don't worry!Be happy!

珍珠宮

同工人講"信"字? haha~~

別墅

所以無可能當工人係一家人, 佢一個小動作就"翹"起你, 從唔會唸吓對你嘅影響.

複式洋房

我個好友個工人又係續左約出埋新visa, 跟住返去菲律賓放大假, 理應要八月頭回港上班, 點知鬼影都唔見, 打去佢菲律賓屋企無人聽, 留言無人覆, 搞到佢勁頭痕, 又要寫信去入境處 terminate 份新約, 又要請假湊女, 又要拿拿林去搵 agent 請新工人...... 都唔明 d 工人個腦諗乜野? 唔想做咪出聲話唔再續約囉, 為乜要等人同佢搞晒手續先玩失蹤呢?

禁止訪問

洋房

原帖由 chingbb 於 09-8-21 12:14 發表
我個印印在8月頭放完大假都沒有回來(已經做左第五年啦); 你現在要立即通知agent, 要agent出信比入境處; 你好搵其他agent搵定第二個工人啦! 我個工人之後幾日打電話比我個agent話佢唔會再返黎! ...

自已走o左,o米唔洗比長期服務金?

大宅

我係新仔, 工人剛來2天, 一直想"你對她好, 自然會對你好" ,看了2 DAYS "這個TOPIC, 要改變想法了.

原帖由 lormy 於 09-8-21 15:53 發表
工人係咁架啦~ 真係同你講感情咩~

男爵府

係呀! 但我情願比長期服務金, 你很難想像到我工人突然唔返黎的無助, 小朋友突然沒有人去照顧; 自己的大假只剩下幾天; 要立即要搵第二個工人, 根本不能再揀來揀去(只是我地比工人揀, 黎唔黎做);

原帖由 laurielml 於 09-8-21 16:07 發表

自已走o左,o米唔洗比長期服務金?
Don't worry!Be happy!

珍珠宮

原帖由 mschoioi 於 09-8-21 11:58 發表
呀!快d去搵請佢個間agency傾吓啦!再搵唔到就好快d通知入境處同佢終止合約!

有冇工人申請放假信呀?先要證明佢應承咗但冇返!
依家最驚係佢唔知幾時走番嚟, 又話你炒佢!逐樣claim你, 所以千祈唔好就咁單方面通知入境處終止合約呀! 水洗都唔清架!最好先報警備案!
教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

洋房

哭了一場,自己突然好似被人針心
thank 各位,今日去agent攪文件及問剛給了的續約$$$如何,保險又去問,因為全部剛付清$$

答案全是---沒有退/沒有賠

奶奶原來也給她$2000作結婚賀禮!

真是睡不着!

原帖由 SandraLo 於 09-8-21 19:02 發表

有冇工人申請放假信呀?先要證明佢應承咗但冇返!
依家最驚係佢唔知幾時走番嚟, 又話你炒佢!逐樣claim你, 所以千祈唔好就咁單方面通知入境處終止合約呀! 水洗都唔清架!最好先報警備案! ...

伯爵府

樓主, 不要傷心啊. 傷身啊. 既然已是事實, 快快先報警, 不然真係怕到昤佢反告你跟住claim到傻, 跟住再通知入境處吧.

男爵府

My friend's maid also the same, working for 4 years and not come back after vacation.
So we must always prepare our maid will not come back after the holiday.

珍珠宮

原帖由 bonme 於 09-8-22 05:59 發表

So we must always prepare our maid will not come back after the holiday.

At the same time, we have to prepare for their "coming back" at any time when they used up their money !
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

珍珠宮

原帖由 jysjj 於 09-8-21 22:20 發表
哭了一場,自己突然好似被人針心
thank 各位,今日去agent攪文件及問剛給了的續約$$$如何,保險又去問,因為全部剛付清$$

答案全是---沒有退/沒有賠

奶奶原來也給她$2000作結婚賀禮!
真是睡不着!
...

好傷...... 個心......
不過真係要小心, 佢可能覺得今次唔返嚟, 有咁多「着數」, 又可以sweet吓放耐d 假, 但第日d 錢用晒, 佢就會諗起個筆長期服務金, 可能走返嚟搏一鋪!

大宅

我嗰個放大假前冇糧出(我藉口話未到pay day),希望佢為份糧會返香港啦

洋房

是的!傷心後是憤怒!七月三十日出埋8月份糧,連機票唔見一萬,今日醒起有個burxxxx名手袋2000元左右,(以前作媽媽袋)已找不到了,
開始點算有何損失,本星期又看看有沒有收數公司追數,太多手尾........

首頁

尾頁

跳至