懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

Oscar result:
度頸皮 2.0mm (正常)
blood test(T13) 1:303 (高危)

C+建議做抽絨毛 or 抽胎水, 我現在差不多13weeks了, 抽絨毛有1%流產機會而抽羊水0.5%.

1) 請問有經驗的媽咪,點選擇好?抽羊水安全啲但是要等16weeks先可以做,如果確實有問題,個肚咁大先唔要呀??!! 抽絨毛14weeks 可以做但風險高啲!

2) 如不在錢方面看,私家定政府做會好d? 有BK媽咪話政府e院好d, 因為多d經驗, 會準d, 真的嗎?

我好擔心,又瞓唔到,尋晚係咁重覆諗這個問題...唉!

男爵府

好媽媽勳章

我 pm 左個人意見俾你~

大宅

我pm左我經歷比你知, 加油呀, bb要你支持

大宅

方便分享你的經驗或意見嗎?

原帖由 shokobb 於 10-3-19 10:49 發表
我 pm 左個人意見俾你~

大宅

方便分享你的經驗或意見嗎?

原帖由 tigercrabxo 於 10-3-19 11:13 發表
我pm左我經歷比你知, 加油呀, bb要你支持

大宅

係囉,方便係到分享經驗嗎?唔方便的話可以PM 埋我嗎?

我個situation 仲複雜,我都就嚟13W, 頸皮1.5mm, 但驗完血出嚟啲指數,3對genes 都唔合格 (T21, T18 同T13)。我因為成個孕期要打抗凝血針,同埋就嚟13W,醫生叫我抽羊水,同埋建議我返政府醫院,因為以我個case, 好多私家醫生唔夠膽接,驚我會大出血喎。

當一知道個result 時,個晚瞓覺喊到豬頭咁,而家接受咗個事實,個B係你個肚到,有事就有事,無事就無事,但個人都好擔心囉。

大宅

my Oscar result:
度頸皮 3.0mm (50%50%, c+話可能心臟有問題)
blood test(T13) 1:247 (好高危)

9/1 C+叫我帶report 返政府醫院, 我係政府醫院生的
11/1 我帶report 返政府醫院, 醫院建議個日立刻做抽絨毛, 個日得我一個人去政府醫院, 心想交report 唔洗老公來, 姑娘要我叫老公立即來醫院, 我立刻cry到死下死下, 好似好大件事, 老公到左姑娘解釋一下抽絨毛過程和ricks, (hkd60 + hkd100)
我和老公都唔等抽羊水, 快d知好過, 重比左$1300 做fast test checking
12/1 lunch time 醫院打來無事, 重知囝定囡
22/2 政府醫院做結構心臟正常 (hkd60)
28w 再返政府醫院照多次結構睇下心臟

大宅

點解3對genes 都唔合格, 都要抽抽羊水?

原帖由 GorC9 於 10-3-19 11:57 發表
係囉,方便係到分享經驗嗎?唔方便的話可以PM 埋我嗎?

我個situation 仲複雜,我都就嚟13W, 頸皮1.5mm, 但驗完血出嚟啲指數,3對genes 都唔合格 (T21, T18 同T13)。我因為成個孕期要打抗凝血針,同埋就嚟13W,醫生叫我抽羊水,同埋 ...

大宅

我唔係好高齡 (33YR),

我頸皮1.5mm
T21 1/313 (Background Risk 1/377)
T18 1/51 (Background Risk 1/916)
T13 1/861 (Background Risk 1/2874)

所以我話我個3對genes 都唔合格囉....

而家next step 係等政府安排抽羊水,我FAX 咗report 去,未有回音喎....

大宅

唔好意思呀, 可唔可以pm埋比我呢? thanks!

別墅

好多謝各位BK mami 的經歷分享和意見,現在心情感覺放鬆了小許,我會再考慮清楚是否應當做抽絨毛test, 因為都是差別0.5% risk.

我有其他問題,如果T21&T18都OK,只有T13高危,咁係唔係都要做抽絨毛 or 抽羊水test呀?

禁止訪問

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章

複式洋房

其實沒有太大分別, 如果個b真係有事, 你沒做任何事, 佢都會走, 如果無事, 你抽2 次都沒問題的, 只要做完真的訓床休息夠就可.

你早d知可以早d決定要定唔要. 我上一胎驗血時是高危, 即刻抽絨毛, fast report 沒問題, 但full report 醫生話有一條染色體出左問題, 因為我的case在香港很少, 翻查了很多資料, 醫生亦轉介我再看了其他婦科, 遺傳科, 兒科等等, 聽取不同意見. 其後在贊育再做一次抽胎水, 因為醫生話有機會(好微)胎盤的染色體同胎水會唔好, 亦避免lab的出錯. 在等報告期間真的好辛苦, 一來個b已經在你個肚郁來郁去, 你會好唔捨得, 但如果有事, 生佢出來, 佢將來點算呢?

時間拖得越耐, 你同個b都好辛苦, 盡早知對大家都好. 今胎我一夠時間就直接抽絨毛, 驗血都沒做, 抽完訓幾日床休息. 順其自然, 因為之前亦有一次小產, 所以我覺個b係你的就係你的, 擔心唔到咁多, 我今次抽絨毛前亦一直訓床, 因為一有左就一直流啡, 沒辦法, 可以做的亦做晒, 包括打安胎針, 塞藥, 中醫 (要搵信得過)... touch wood, 現時已安定, 希望可以順利生佢出來.

生bb真的不易, 期間真的可以有好多問題, 生完亦不知會否安然長大 (有朋友生左後2日, bb突然走左.....)

好多媽咪都擔心抽絨毛同胎水有風險, 但如果唔抽而真係有事, 咁點算呢? 我之前的case都係, 如果無抽, 根本唔知個b有事, 因為結構同其他都正常, 醫生亦話好多人都係有問題驗染色體時先知自己有事.

順其自然, 平常心, 如果真的有事, 再接再厲! Good Luck and Best wishes!!

大宅

tigercrabxo, 我同你個case 都係類似.. 度頸皮 3.0mm, 其他blood test 正常.. 不過都係 high risk 1:213!

我係威院做oscar, 威院即刻幫我book 咗做抽絨毛, 因為我都想早d知ar b 有無事.. 如果等抽胎水, 要擔心多1個月... 而我都係加 $1,300 有fast test result... full report就要等一個月... finally, ar b 都無事! wk21 照structure 都正常, 依家都係等 wk28再照多一次心臟!
我覺得威院follow up 都唔錯.. 聽聞好似唔係間間醫院都有fast test 做...

如果版主考慮抽絨毛, 都可以去政府check 吓.. 唔好擔心太多, 對自己同bb 都唔好架! 加油呀!

原帖由 tigercrabxo 於 19/3/2010 12:26 PM 發表
my Oscar result:
度頸皮 3.0mm (50%50%, c+話可能心臟有問題)
blood test(T13) 1:247 (好高危)

9/1 C+叫我帶report 返政府醫院, 我係政府醫院生的
11/1 我帶report 返政府醫院, 醫院建議個日立刻 ...

大宅

我地真係好似喎, 我係廣華醫院的, 醫生同姑娘好好, 見我喊都安慰下. 真係等多一日都唔得, 所以唔抽胎水, 我都唔想喊多一個月先知結果

heiheichuma 說得對 ""時間拖得越耐, 你同個b都好辛苦, 盡早知對大家都好""

dalew 我地個case 咁似, 得閒要交換一下大家消息

原帖由 dalew 於 10-3-19 15:34 發表
tigercrabxo, 我同你個case 都係類似.. 度頸皮 3.0mm, 其他blood test 正常.. 不過都係 high risk 1:213!

我係威院做oscar, 威院即刻幫我book 咗做抽絨毛, 因為我都想早d知ar b 有無事.. 如果等抽胎水, 要擔心多 ...

大宅

我都想早啲知去抽絨毛,但醫生話我出血風險高啲,叫我都係等抽羊水,要擔心多幾星期......唉....

大宅

唔好太擔心, BB需要你架

原帖由 GorC9 於 10-3-19 16:30 發表
我都想早啲知去抽絨毛,但醫生話我出血風險高啲,叫我都係等抽羊水,要擔心多幾星期......唉....

別墅

After review so many posts from BK mami, b4 I prefer to do 抽絨毛 but now I may do 抽羊水test. I'm 高齡, no chance for me to take higher risk again, I won't pregnancy again after 40.

別墅

回覆 1# BoyBoyBoy 的文章

You are 高齡, me too. Are u hurry to reply the hosipital checking 抽絨毛 or 抽羊水? They let you make a decision by yourself ?

Don't worry anymore!!

大宅

我都是高齡, 無做Oscar, 直接抽絨毛, 因我為100%確定BB無問題先會生, 若等抽胎水個胎已大好多, 好似我今胎是第二胎, 4個幾月已感到胎動, 我一早抽了知道答 案可安心去安胎, 不擔心幾個月 !

首頁

尾頁

跳至