自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

如題.

子爵府

20101011190800M

酒逢知己千杯少   話不投機咪囉唆

子爵府

係唔洗手工,但要收現金噃,eps 都唔得呀
20101011190800M

酒逢知己千杯少   話不投機咪囉唆

翡翠宮

原帖由 BingJing 於 10-11-11 19:32 發表

買金粒已經好勁,你仲要買金條?

我即係打個比喻啫, 我都唔知金條幾錢一條, 唔識就問吓你地嘛.

因為我細佬同姑仔都會遲兩年結婚, 如果唔買定, 我驚到時要兩萬蚊一兩..

但又唔想咁快買定金器嘛...

翡翠宮

原帖由 BingJing 於 10-11-11 19:33 發表
係唔洗手工,但要收現金噃,eps 都唔得呀

咁金粒呢? 係咪去金行都有, 大慨幾重一粒? 又係要CASH ?

水晶宮

醒目開學勳章 大廚勳章

如果要保值,可以去銀行買,但要睇下佢地邊間行有得賣同有貨,因為E家金舖差價太大,銀行差價少好多好多GA~

版主

版主 好媽媽勳章 BK Milk勳章

禁 其實 D 金價係咪一直升, 唔會跌架
「到我這裏來的,我總不丟棄他。」(約6:37)"

翡翠宮

原帖由 hinwaimama 於 10-11-11 19:39 發表
如果要保值,可以去銀行買,但要睇下佢地邊間行有得賣同有貨,因為E家金舖差價太大,銀行差價少好多好多GA~

差價? 唔明呀唔好意思, 金價唔係定咗係幾錢就係幾錢喇咩??

翡翠宮

原帖由 貓大姐 於 10-11-11 19:39 發表
禁 其實 D 金價係咪一直升, 唔會跌架

我都唔知, 不過我記得我結婚時好似係8, 9仟蚊一兩.

而家, 14000, 真係好恐怖.

水晶宮

醒目開學勳章 大廚勳章

金舖同銀行都有買入同賣出價,金舖E家兩個價錢差一千有多GA~
原帖由 kc_01k 於 10-11-11 19:42 發表

差價? 唔明呀唔好意思, 金價唔係定咗係幾錢就係幾錢喇咩??

翡翠宮

原帖由 hinwaimama 於 10-11-11 19:43 發表
金舖同銀行都有買入同賣出價,金舖E家兩個價錢差一千有多GA~

OH, 明啦. 唔該晒你呀..

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

銀行都有得買架, 咁駛唔駛收手續費架?

原帖由 hinwaimama 於 10-11-11 19:39 發表

翡翠宮

原帖由 pigpigyy 於 10-11-11 19:46 發表

係喎, 洗唔洗呢? 同埋, 到時係咪一定要賣返比佢? 否則又會有手續費呢? 仲有, 係咪一定要攞埋粒金走, 定係可以比張RECEIPT你, 唔洗自己KEEP ??

唔好意思, 太多問題.

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 kc_01k 於 10-11-11 19:43 發表

我都唔知, 不過我記得我結婚時好似係8, 9仟蚊一兩.

而家, 14000, 真係好恐怖.

我結婚時6-7千..都覺得好貴..
好彩99 買定比阿二嫂..
二嫂出年一月嫁入黎啦...99 慳左一半

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

如果可以就咁攞receipt走都好bor, 唔駛拿住舊金. 仲有銀行係未都係d金行取金架, 咁第時賣番比銀行定金行好呢?

原帖由 kc_01k 於 10-11-11 19:49 發表

係喎, 洗唔洗呢? 同埋, 到時係咪一定要賣返比佢? 否則又會有手續費呢? 仲有, 係咪一定要攞埋粒金走, 定係可以比張RECEIPT你, 唔洗自己KEEP ??

唔好意思, 太多問題. ...

翡翠宮

原帖由 LedTV 於 10-11-11 19:56 發表

我結婚時6-7千..都覺得好貴..
好彩99 買定比阿二嫂..
二嫂出年一月嫁入黎啦...99 慳左一半

咪係囉, 如果真係到我遲兩年買, 貴到萬8,9一兩, 我驚我到時真係含恨喎. 無法, 兩家都仲有D細嘅未結婚嘛.

水晶宮

醒目開學勳章 大廚勳章

無記錯就係唔洗手續費,因為中間有差價,其實中間都賺左你,有PAPER GOLD就係比張紙你,買金就比金你,中銀分好多種金賣GA,有粒,金條,金幣(再細分好多款)~
原帖由 kc_01k 於 10-11-11 19:49 發表

唔好意思, 太多問題. ...
原帖由 pigpigyy 於 10-11-11 19:46 發表

翡翠宮

原帖由 pigpigyy 於 10-11-11 19:57 發表
如果可以就咁攞receipt走都好bor, 唔駛拿住舊金. 仲有銀行係未都係d金行取金架, 咁第時賣番比銀行定金行好呢?

係囉, 好想知呀.

hinwaimama去咗邊呢?

翡翠宮

原帖由 hinwaimama 於 10-11-11 20:02 發表
無記錯就係唔洗手續費,因為中間有差價,其實中間都賺左你,有PAPER GOLD就係比張紙你,買金就比金你,中銀分好多種金賣GA,有粒,金條,金幣(再細分好多款)~

good, paper gold, 唔洗放屋企喎.

聽日打去中銀問吓先.

唔該晒....

彩鑽殿

唔知有無話最少要買幾多呢?

原帖由 hinwaimama 於 10-11-11 20:02 發表

首頁

尾頁

跳至