家庭理財

跳至

首頁
12345...20

尾頁

伯爵府

wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 畀面勳章

咁但係icbc好處就係HKD5000
就可以開a/c,咁請問之後send錢上去下限幾多錢架?

原帖由 heidys 於 11-2-19 13:18 發表
今日開左工商同埋大陸工商戶口啦!
需時 : 1小時

所需文件/$:
身份證
回鄉咭
地址證明
HKD5000
RMB100
U盾 : 盛惠 RMB60

一個星期後可以完成大陸開戶
3月尾前匯款上大陸 : $78
2011年內匯款上大陸 : 首兩次免費 ...

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

ICBC D TELLER答野真係10個亂,同一個問題可以出好多個答案,等你打電話求証

BEA開大6人仔戶口,首要條件係要你有佢地BEA既戶口(HK+人仔, 我估係,因為我本身果個係綜合戶口,2樣野都有晒,所以我無特別問)

BEA係要滙8萬或以上,而且全部都用來做晒定期先免滙上去既手續費~ 滙返落HK就收 $40人仔/筆資金

希望幫到你

原帖由 ShanShan 於 11-3-7 22:16 發表

哎呀, 太遲睇你哋呢個 post, 剛剛星期六先去 icbc 開咗個 hk$ 同 rmb accounts. 攪到我依家心思思去唔去 bea 開多個 a/c, 好似佢嘅手續費最平同抵呢! 但 icbc 講過係大陸 transfer $ 係可以就咁經銀 ...

男爵府

原帖由 De_baby1 於 11-3-8 10:54 AM 發表
ICBC D TELLER答野真係10個亂,同一個問題可以出好多個答案,等你打電話求証

BEA開大6人仔戶口,首要條件係要你有佢地BEA既戶口(HK+人仔, 我估係,因為我本身果個係綜合戶口,2樣野都有晒,所以我無特別問)

BEA係要滙8萬或以上 ...

thanks, De_baby1. 咁我都要問清楚 bea, 因我冇佢哋 a/c. 可能冇得開.

吓! 但汇款上限唔係每日 $80,000 咩?

伯爵府

wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 畀面勳章

請問如果開左a/c後,唔經佢銀行滙錢上去,得唔得架?

咁咪滙幾多都得o羅~??!

原帖由 De_baby1 於 11-3-8 10:54 發表

子爵府

每日係MAX滙8萬,但如果你想滙10萬上去,佢會分2日同你滙,但只要你成筆錢(10萬)都係滙上去做定期的話,咁佢都唔會收你手續費事(一日滙8萬,剩低的2萬本身要收手續費的)

你無BEA戶口,可以問下佢即開得唔得~

原帖由 ShanShan 於 11-3-8 13:21 發表

thanks, De_baby1. 咁我都要問清楚 bea, 因我冇佢哋 a/c. 可能冇得開.

吓! 但汇款上限唔係每日 $80,000 咩?

子爵府

SORRY, 因為我懶,所以係經佢地滙,唔識答你~

原帖由 LilianLegend 於 11-3-8 13:50 發表
請問如果開左a/c後,唔經佢銀行滙錢上去,得唔得架?

咁咪滙幾多都得o羅~??!

男爵府

原帖由 De_baby1 於 11-3-8 10:54 AM 發表

De-baby1
你講得好啱呀, 我剛打去工商問多次, 佢依家又話會有個咩中介銀行收費, 但又講唔到要收幾多. 同埋就算係工商HK 去工商大陸都要比呢個 fee. 同最大個問題係........ 之後滙錢返嚟要親身上大陸. 睇嚟都係 BEA 開 A/C 好d! 但頭先問 bea 又好似話 31/12/11 之前滙返嚟唔洗比滙款. 真係比佢哋攪到

男爵府

原帖由 De_baby1 於 11-3-8 02:34 PM 發表
每日係MAX滙8萬,但如果你想滙10萬上去,佢會分2日同你滙,但只要你成筆錢(10萬)都係滙上去做定期的話,咁佢都唔會收你手續費事(一日滙8萬,剩低的2萬本身要收手續費的)

你無BEA戶口,可以問下佢即開得唔得~ ...

問咗啦, 新客戶都可以開呢d a/c.

複式洋房

請問永亨有無這種服務?

THX

伯爵府

都有,一樣係最少8萬,但要收手續費$40+rmb 5%.(利息稅)

但詳情唔知,你要再問.

原帖由 小傻瓜 於 11-3-8 18:18 發表
請問永亨有無這種服務?

THX

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

請問東亞大陸定期 10萬, 利息是否 3%

公爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 好媽媽勳章 環保接龍勳章 陪月勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

請問在東亞開a/c後, 可否直接由找換店存錢入大陸a/c?thanks

複式洋房

原帖由 LilianLegend 於 11-3-8 21:54 發表
都有,一樣係最少8萬,但要收手續費$40+rmb 5%.(利息稅)

但詳情唔知,你要再問.

THX ~~~~

我朋友話永亨有隻叫'見證'(唔知係咪這樣寫?), 請問你有沒有聽過? 我朋友講完我都唔知係乜? 他好似說係人民幣定期, 但我覺得個名似證券.............
我可能星期六放假去永亨問問, 希望聽完之後明佢講乜啦

伯爵府

冇聽過...我諗妳真係要問下銀行.

原帖由 小傻瓜 於 11-3-9 23:47 發表

THX ~~~~

我朋友話永亨有隻叫'見證'(唔知係咪這樣寫?), 請問你有沒有聽過? 我朋友講完我都唔知係乜? 他好似說係人民幣定期, 但我覺得個名似證券.............
我可能星期六放假去永亨問問, 希望聽完 ...

男爵府

原帖由 小傻瓜 於 11-3-9 11:47 PM 發表

THX ~~~~

其實只係香港永亨幫你"見證"開個大陸永亨戶口, 佢係一個中間人身份, 見證你填表格, verify 身分證, 回鄉證同住址證明, make 哂 copies, 之後就幫你 send 成份 document 上大陸開戶. 因工商都係咁做同叫, 放心呢!

去問下8多d料返嚟大家 share 啦!

大宅

2018復活節勳章 醒目開學勳章

原帖由 Martin媽咪 於 11-3-9 11:34 發表
請問東亞大陸定期 10萬, 利息是否 3%

我都想知

男爵府

環保接龍勳章

我問過bea, 唔得, 要經bea/其他bank同姓名a/c 入大陸a/c

原帖由 Jacquesl 於 11-3-9 11:52 發表
請問在東亞開a/c後, 可否直接由找換店存錢入大陸a/c?thanks

禁止訪問

子爵府

之前問過永亨, 匯上去waive手續費(till 年底, 忘了要不要over 8萬), 匯返來就要收. 匯出匯入要到分行做. 我都考慮到永亨開, 兌換率好d, BEA兌換率較差. 你問完後請上來分享下.

原帖由 小傻瓜 於 11-3-9 23:47 發表

THX ~~~~

伯爵府

咁即係o係大陸開戶都係幾多錢都得,方便d....

原帖由 DouMiMa 於 11-3-10 15:48 發表
之前問過永亨, 匯上去waive手續費(till 年底, 忘了要不要over 8萬), 匯返來就要收. 匯出匯入要到分行做. 我都考慮到永亨開, 兌換率好d, BEA兌換率較差. 你問完後請上來分享下.

...

首頁
12345...20

尾頁

跳至