婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我有驚恐症

3個月之前我生左bb, 之後成日心跳加速、出汗、呼吸困難、胸口痛、麻痺、頭暈等...因呢胎我係開刀, 所以一路以為係開完刀既後遺症, 但係住院其間都持續係咁, 所以我好驚又喊喎...後尾我個婦產科醫生話我可能有產後抑鬱, 我聽我大姑奶講(佢大學時係主修心理學)好多人係產後都會有咁既問題, 叫我唔洗驚!!好快就冇事!!但時間係咁過我依然係咁....我大姑奶好想幫我, 係咁幫我問佢以前d師姐搵資料,
我祉工又見過, 中醫又睇過, 甲狀腺又驗過都冇野...最後我我姑奶幫我搵到個醫生....佢段定我係驚恐症, 而我又真成日都會驚自己有事同會死...我而家食緊血清素, 我想問隨左食葯外仲有d咩方法可治療同舒緩呢??因為我真係好驚我會痴線呀!!thank you!!

禁止訪問

Re: 我有驚恐症

大宅

我同你既情形係一樣, 我都好驚自己會發生意外...咁你食左兩個月葯有冇好到呢??因我只食左5日咋!!

禁止訪問

大宅

點解你唔keep住食呀??你可以自己控制到??

禁止訪問

別墅

我老公之前都有驚恐症呀~係心理病,e生都係比佢食藥,但係只係for control佢個腦唔好諗野,其他既就要睇自己啦~
其實最好就係多運動(帶氧同多出汗既)同多飲水!!
會唔會係你比你自己太多壓力呢?都會有影響架喎?!

大宅

d葯真係可以唔諗野嫁咩??因我只係食左一個星期, 昨晚我更加控制唔到我自己, 要食鎮定劑先可以訓到覺...做運動真的可以嗎??咁你老公現在有冇事咋??佢食左幾耐葯呀??

大宅

to : conniechan1975

咁感冒既時候係咪唔可以食血清素嫁??

別墅

佢而家好返晒啦,佢係因為心理壓力!
佢都唔係日日食藥架,到覺得自己有少少唔妥咪食定先囉!
呢d藥食得多對身體唔好,因為係心理病,所以要諗下係咩原因黎對症下藥,會唔會係你湊bb壓力大?或者做/諗某d野既時候就會發作?
做運動係要令到你排汗,將身體入面既毒排出(好似係related with血清素)
該用戶已被刪除

大宅

我係冇話特定做咩就會有唔舒服, 總之個腦就無la la就會諗起唔舒服就會唔舒服....我都唔知點解, 我覺得咁樣好辛苦, 我好驚我會控制唔到自己會痴線呀...... :-(

大宅

try yoga. 回復體力, 幫助呼吸, 令你腦部平靜. 祝你早日康復.
該用戶已被刪除

大宅

好多謝你地呀!!我一定會試下你地所教既方法!!我一定會努力!!

禁止訪問

禁止訪問

別墅

祝你成功啦~~

大宅

我都係過來人, 成日都好擔心自己身體, 一諗D負面嘢就會呼吸因難, 好似要暈咁. 我都食過葯(seroxat)有成兩年, 中間自己停葯但又返發. 亦都見過心理學家. 但我而家已經完全停葯成年幾, 而且好有信心我可以應附自己D情緒. 我覺得最重要係: -
1) 聽醫生話, 佢哋會因你嘅情況而減葯
2) 可以嘅話去見心理學家, 佢地會教你改變自已諗嘢方法嘅謬誤; 解析你知你身体為何会出現驚恐症狀; 同理放鬆嘅方法
3) 唔好去對抗自已驚恐嘅情緒, 放鬆自己, 由它在你身邊經過, 慢慢你就知佢冇殺傷力, 而且可以同佢和諧共處.
4) 要清楚知道有專業人士(ie醫生etc)可以幫到你
5) 多D同身邊嘅人講自己有驚恐症, 你會發現有好多人都有唔同嘅情緒問題, 好平常!

希望幫到你.
希乾

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至