烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

好媽媽勳章

高速煲???真空煲???

我想問吓兩者有乜分別呢?邊隻好用d呢?
thank you very much

男爵府

Re: 高速煲???真空煲???

真空煲係利用保溫原理令煲內的溫度下降速度放慢,從而令煲內可以較長時間保持高溫而令食物煮熟,換句話講,係慢慢 "au" 熟d食物。而高速煲係利用壓力令到煲內產生高溫,從而縮短煮熟食物所需的時間。
我自己就用Lagostina 高速煲,好好用,無論煲湯、燘野,真空煲冇得比,雖然係比較貴,但係有雙重保險安全掣,用得好放心。

男爵府

bbdou 寫道:
真空煲係利用保溫原理令煲內的溫度下降速度放慢,從而令煲內可以較長時間保持高溫而令食物煮熟,換句話講,係慢慢 "au" 熟d食物。而高速煲係利用壓力令到煲內產生高溫,從而縮短煮熟食物所需的時間。
我自己就用Lagostina 高速煲,好好用,無論煲湯、燘野,真空煲冇得比,雖然係比較貴,但係有雙重保險安全掣,用得好放心。

agree~~

複式洋房

如果你大把時間, 又或是喜歡返工前煲定湯的, 真空煲是可以的, 但如果你好心急的話, 高速煲應該適合一些, 真空煲幾百元已可以買到幾好品質的了, 但高速煲靚的一定要千幾二千元幾, 但我都覺得幾值得, 因為貴買平用, 以前唔會煲的湯, 都因為有了高速煲才會煲來試試, 因為由凍水至煲好飲得都唔洗一個鐘(我用電磁爐), 已經有好靚的老火湯了.

另一點是我始終覺得真空煲把食材保持高温那麼長時間好似會流失了較多營養(唔知啱唔啱架, 只係覺得).

**************** 只有媽咪才明白媽咪

伯爵府

hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我想問高速煲係唔係同真空煲一樣都有內膽既呢??如果煲湯,煲完會少左幾多水呢??thx~~同埋想知炆野會唔會"痴"底呢??
眾裡尋他千百度,驀然回首,那人卻在燈火闌珊處!!
生死有命,富貴由天

複式洋房

高速煲無內膽架, 係一個好重好重既stainless alloy煲(所以我話可能可以用一世, 因為都幾難打爛佢), 佢有d膠柄&parts, 全部都可以換(即係如果爛左先要換組, 唔係無啦啦換)在代理那裡有售.

我覺得好似俾幾多水, 就煲好都剩番咁多水, 無咩少過, 有時我覺得仲多左tim(可能係d食材溶埋落去), 所以要飲4碗就落4碗水. 我都試過炆野, 只要留意唔好乾炆, 就唔會痴底, 就算痴, 用百潔布一省就甩, 好容易打理.

伯爵府

hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

賈玉:

THX~~咁請問煮野食既時間係點得出黎既呢??例如,點可以知道煲湯要幾耐,炆野又要幾耐,點先知呢??
生死有命,富貴由天

複式洋房

這是一個好問題, 以我所知, 不同牌子, 不同年代的高速煲都有所不同, 以我最近所買的Fissler這個版本來講, 個sales話足壓力(即所謂的升兩圈後)10分鐘=1個鐘正常煲, 所以如果在一般煲要煲兩個鐘頭的, 用我這個煲20分鐘就可以了, 我昨晚用了45分鐘燉雪爾, 燉到d雪爾出膠, 我諗都算係咁啦, 有媽咪話有左高速煲後日日都燉野食, 真係抵

珊瑚宮

好媽媽勳章

好多謝咁多位解答咗我嘅問題,我諗我會買高速煲lu...........thank you

大宅

manicheung 寫道:
好多謝咁多位解答咗我嘅問題,我諗我會買高速煲lu...........thank you

依家買好貴喎, 如果唔係好急, 可以等一下,
等佢大減價果時買會平好多 !
我果時係永安買套裝 $1700 ...
依家加完價後要 $2700 .... 相差唔到 3 個月 !!

珊瑚宮

好媽媽勳章

monkeyyyy 寫道:
[quote]

依家加完價後要 $2700 .... 相差唔到 3 個月 !![/quote]

仲有套裝買牙..............不過我都係等過完年搬咗屋先買,但真係好貴............好唔捨得 :-(

男爵府

雖然貴,但好快咁整左好多美食and靚湯~~good ar!!

佢個煲既quality耐用,第時唔洗點換煲,值ar~~

[quote]
monkeyyyy 寫道:
[quote]

依家加完價後要 $2700 .... 相差唔到 3 個月 !![/quote]

仲有套裝買牙..............不過我都係等過完年搬咗屋先買,但真係好貴............好唔捨得 :-( [/quote]

男爵府

冬日勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

manicheung,

我之前買左個lagostina 9L $2250
真係好好用,但係好c 重. 我以前係冇飯煮婦,而家一個星期都有一兩日煮飯.
題外話,你終於頂唔順樓上要搬拿! 希望你第時會遇到好鄰居啦,仲有仲有 生產順利.....

男爵府

manicheung,

你就生啦,咁就真係要買個高速煲啦,坐月時可以燉多d野食幫自己補吓身嘛,仲有呀,煲薑醋都得架(我老公就係為咗煲薑醋先至買個煲,買完之後先至發現佢超好用。

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

[quote]
bbdou 寫道:
manicheung,

你就生啦,咁就真係要買個高速煲啦,坐月時可以燉多d野食幫自己補

珊瑚宮

好媽媽勳章

chan-loretta 寫道:
manicheung,

我之前買左個lagostina 9L $2250
真係好好用,但係好c 重. 我以前係冇飯煮婦,而家一個星期都有一兩日煮飯.
題外話,你終於頂唔順樓上要搬拿! 希望你第時會遇到好鄰居啦,仲有仲有 生產順利.....

個lagostina 千色有無得買啊,因我逢返早&夜都會自己煮飯,中更就老公或工人煮,所以有買個靚d

珊瑚宮

好媽媽勳章

[quote]
bbdou 寫道:
manicheung,

你就生啦,咁就真係要買個高速煲啦,坐月時可以燉多d野食幫自己補

伯爵府

不x鋼都可以煲薑醋既咩??唔係話如果d醋用鐵個類既野煲會變味既咩??
生死有命,富貴由天

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

janet 寫道:
不x鋼都可以煲薑醋既咩??唔係話如果d醋用鐵個類既野煲會變味既咩??

聽講純不秀鋼就唔怕, 因為唔靚的不秀鋼混有其他金屬成份, 怕在煮食過程會釋出 d 物質出黎再與酸性的醋產生化學變化, 所以 d 人成日話煲中藥都係要用瓦煲都係咁的原理. 不過唔知呢 d 資料是否正確..... 不過我都有用個 lagostina 整糖醋排骨.....

珊瑚宮

好媽媽勳章

首頁

尾頁

跳至