自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

請問有無人近期辦過加拿大非居民?

1. 有咩手續?
2. 係咪要搵律師或者會計師攪?
3. 係咪一定要返加拿大攪?
4. 要辦幾耐?
5. 有咩文件需要?

many thanks!

男爵府

但我聽到有人係搵會計師攪, 可能可以避到一d稅掛, 因為我好多年無返去, 亦無報稅, 我驚一次過比佢claim返哂就好金.

請問你申報完之後, 政府有無claim返你係香港工作收入既稅收呀?

原文章由 TAMATAMA 於 08-3-11 15:48 發表
G-Ma,

Are you talking about to declare to be non-resident?

Before, I just sent a letter to their tax department and inform that I am no longer living in Canada and want to be a non-resident. Please ...

[ 本文章最後由 G-Ma 於 08-3-11 15:54 編輯 ]

男爵府

以下資料可以參考吓:

http://blog.roodo.com/daisychang/archives/2010657.html

http://www.cra-arc.gc.ca/tax/non ... duals/nonres-e.html

男爵府

我四月想返過去攪non-resident, 我都諗緊係咪要用特區護照入境, 我驚入境時會比佢查問, 宜家都唔知點好, 有無人有經驗可以分享吓?

男爵府

呢個就係我擔心緊既問題, 其實今次就係想返去攪, 但都要入到境先得架. 有無人有經驗呢?

Many Thanks!

原文章由 Sindy 於 08-3-11 23:04 發表

如果乜都無做就走返黎,佢會唔會追返d稅架?thanks

男爵府

passport我一直係香港到續期, 一直無咩問題, 我都續過兩, 三次. 但係好耐無返過去, 唔知入境時會唔會差得好嚴.

我知如果未唱國歌果d一定會查得好嚴. 唔知我地攞passport果d會點?

原文章由 Sindy 於 08-3-12 10:54 發表

如果個passport過左期好耐,你地又會點搞呢可?會唔會真係用bno/特區返左去先,再申請過個加拿大passport?

男爵府

過咗期可以試吓係香港續, 試吓無壞, 有無問題都起碼得個知字.

原文章由 Sindy 於 08-3-12 13:33 發表

我個死懶鬼老公,過左期幾年都唔去搞,真係比佢激死呀,有無人試過呢,係香港續會唔會比人話呢可?

首頁

尾頁

跳至