自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

房屋局最快下周公布4幅簡約公屋的新選址,當中至少3幅位處市區。位處啟德的地皮距離港鐵啟德站僅10分鐘步距;柴灣常安街的停車場地皮步行至附近港鐵站亦只需10至15分鐘;另一幅地皮位於觀塘「三彩」,即彩盈邨、彩福邨、彩德邨附近。
https://www.am730.com.hk/%E6%9C%AC%E5%9C%B0/%E7%B0%A1%E7%B4%84%E5%85%AC%E5%B1%8B%E5%B8%82%E5%8D%80%E9%81%B8%E5%9D%80%E6%9B%9D%E5%85%89-%E8%B7%9D%E5%95%9F%E5%BE%B7%E7%AB%99%E5%83%8510%E5%88%86%E9%90%98%E8%B7%AF%E7%A8%8B/358551

子爵府

公屋用d咁靚的地吾怪得人人住落就吾捨得走。咁點令人向上流

la_source    發表於 23-1-27 09:48

公爵府

2023年兔年勳章

mimi199188 發表於 23-1-27 09:42

只係為左交差,唔會考慮地皮成本

香港嘅城市規劃,就係無規劃,核心價值係積極不干預地皮價格。

侯爵府

簡約公屋最快2024年落成+5年內興建3萬個,. 住戶可住5年.

當中設有獨立廁廚、冷氣機及熱水爐等, 租金五百七十元起

公爵府

一直係咁,要俾錢買果D居屋就起响遠方

水晶宮

呢個Y風多得傳媒,成日話公屋先係大蠃家,人生勝利組。 曾經有朋友同我講,叫我女夠18排公屋,我做父母都唔希望個女10幾年搵1萬銀都唔夠,而為間公屋。

stagea    發表於 23-1-27 11:41

子爵府

回覆樓主:

不如加快整正式公屋出來。

侯爵府

2024勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

起完用得五年又要拆, 點解唔直接起高樓?
用咁靚地皮浪費晒.
好多時見公屋有海景有山景有屋苑有設施仲靚過私人樓. 叫人點向上遊._

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

mimi199188 發表於 23-1-27 09:39
房屋局最快下周公布4幅簡約公屋的新選址,當中至少3幅位處市區。位處啟德的地皮距離港鐵啟德站僅10分鐘步距 ...
其實政策要改變喇,的公屋唔可以住成幾代..........有年期

子爵府

Kittymummy 發表於 23-1-27 10:26
呢個Y風多得傳媒,成日話公屋先係大蠃家,人生勝利組。 曾經有朋友同我講,叫我女夠18排公屋, ...

咪係囉。幾失敗既父母先會教到囝囡長大後搵得一萬幾千,成世掛住間公屋。

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

前排先嘈係郊區做公屋又話遠又話無車坐...
而家啱哂心水嘞, 離個站十分鐘!!

C小姐呢期成日蒲出嚟, 好做到野咁

水晶宮

dyl 發表於 23-1-27 10:19
簡約公屋最快2024年落成+5年內興建3萬個,. 住戶可住5年.

當中設有獨立廁廚、冷氣機及熱水爐等, 租金五 ...

肯定唔止5年,十年,廿年,好似天秀虛都話暫時性質,嚟緊都第7年

子爵府

Kittymummy 發表於 23-1-27 10:26
呢個Y風多得傳媒,成日話公屋先係大蠃家,人生勝利組。 曾經有朋友同我講,叫我女夠18排公屋, ...

真係見過2x歲開始排公屋,排到咁上下要審查就唔做,話唔轉工因為人工唔會超過個額,因為要公屋

公爵府

都知邊個決定,浪費晒啲靚地,真係用個pat嚟諗嘢!

伯爵府

我唔信佢哋真係需要住囉!
1)根本大陸/外地有物業
2)有啲又話同屋企人唔夾,要自己搬出黎住,無錢搬乜野?

條路自己揀,無人迫你結婚生子,然後,又話無錢,要等政府幫。

珍珠宮

Yungalice13 發表於 23-1-27 11:44
真係見過2x歲開始排公屋,排到咁上下要審查就唔做,話唔轉工因為人工唔會超過個額,因為要公屋
...

我有親戚都係咁
排到3x歲,返大陸娶老婆
拿拿聲生幾個,又拎到大公屋單位
之後個女人相夫教子
男人去做藍領搵幾萬
生活好舒服
如果唔介意自己下一代同自己一樣做藍領
真係好多人行呢條路
佢地就係咁話得公屋得天下
下一代唔洗捱、去買私樓
排公屋就可以了

子爵府

其實係咪住5年就要拆咗佢?

水晶宮

zitamamama 發表於 23-1-27 11:35
咪係囉。幾失敗既父母先會教到囝囡長大後搵得一萬幾千,成世掛住間公屋。
...

時間係金錢,後生時先係最易搵錢既階段。10多年停留係1萬唔夠既工種就係為左間公屋,損失好多opportunities cost.

侯爵府

而家在香港, 窮人大晒

男爵府

真係有冷氣?熱水爐?我以為自己眼花,最近見到荃灣新起的簡約公屋又係有冷氣機,我仲以為自己睇錯添。
攪咩呀政府?,

首頁

尾頁

跳至