自由講場

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

namnamnamlolo 發表於 14-5-5 11:16
我唔係想指佢多咗病痛呀個d
而係個性格問題 因為結咗緍 同佢住開咗一排都真係估唔到 佢而家d脾氣變成咁
首 ...
心平氣和時同佢講下, 提下佢以前一家人相處幾咁好, 點解依家咁呢?

一味指責佢, 除咗大家都傷心, 冇得益冇進展。

珍珠宮

引用:Quote:namnamnamlolo 發表於 14-5-5 11:26

原帖由 Funny 於 14-05-05 發表
有D人更年期會好長。
會唔會再老d脾氣會收斂返d

珍珠宮

引用:Quote:namnamnamlolo 發表於 14-5-5 11:16

原帖由 wonderlulu 於 14-05-05 發表
心平氣和時同佢講下, 提下佢以前一家人相處幾咁好, 點解依家咁呢?

一味指責佢, 除咗大家都傷心, 冇得益 ...
其實都無指責架啦 自從有人同佢講勸佢少d鬧人個次 我地連呢個問題都無提

珍珠宮

引用:唔好成日見, 見少啲以減少衝突。成日對住佢

原帖由 bighead234 於 14-05-05 發表
唔好成日見, 見少啲以減少衝突。成日對住佢, 佢唔鬧你鬧邊個? 慘。同埋如果你媽以這個情緒狀態幫你湊b, 會 ...
唉 其實真係我地做仔女唔夠叻 又煩到佢又令佢擔心 不過都估唔到佢可以去到呢個程度

珍珠宮

有「營」勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:點解我阿媽年紀越大越乞人憎

我媽如是唉。。。。。

子爵府

回覆 namnamnamlolo 的帖子

你媽媽可能有情緒病,自己係控制唔到,自己唔知架,帶佢去下旅行啦,而且媽媽湊到你地咁大啦,好辛苦,體諒下佢,大家都會有老的一天

瑪瑙宮

引用:Quote:原帖由 tkop 於 14-05-05 發表咁你唔

原帖由 namnamnamlolo 於 14-05-05 發表
係囉 我都諗緊 可能bb唔俾佢湊 但佢平時無乜野對我同bb都好好
咁你對佢再好啲喇

男爵府

我媽都係咁既, 一摸一樣..成日倒轉D野離講, 仲成日講埋好多唔係事實既事...成日仲冇啦啦罵人, 係令人好反感, 但沒辦法, 只可睇諒佢, 多D同佢傾計, 其實傾多D就知佢只係發下脾氣咁冇乜野, 其實佢都只係希望我地做仔囡既多D關心佢,注意下佢, 老人家老了就係咁樣變了小孩一樣, 始終是自己的媽咪, 比多些時間了解佢既原因自然就可以用另一種適合既方式與佢相處, 我宜家都係咁處理, 但關係好了好多

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 bighead234 於 14-05-05 發表

原帖由 namnamnamlolo 於 14-05-05 發表
唉 其實真係我地做仔女唔夠叻 又煩到佢又令佢擔心 不過都估唔到佢可以去到呢個程度

...
如果係情緒病,唔怪佢架!
好多人年紀大咗,佢哋會覺得人生無目標無又唔被重視!如果加上無朋友,或是總總心情無法發洩……就會脾氣差!
佢哋辛苦咗成世人,有D嘢我哋未必明!
盡量帶佢去見下醫生,或者佢唔舒服時同佢睇醫生,順便就同醫生講!咁佢無得拒絕!如果佢即發脾氣,咁仲好,醫生即時見到!

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 namnamnamlolo 於 14-05-05

原帖由 tkop 於 14-05-05 發表
咁你對佢再好啲喇
我都唔識點對佢好 同佢睇衫 又話呢d衫邊啱佢 語氣好嬲咁 只不過係睇緊第一件衫炸 一間鋪咁多件衫點知唔會啱呢 我都會同佢傾計 一傾到唔啱聽又發癲 我似乎要處理咗自己情緒先 好多時想對佢好 做某樣野 佢個反應真係令我火都黎埋

珍珠宮

引用:我媽都係咁既, 一摸一樣..成日倒轉D野離講,

原帖由 Fanny媽媽 於 14-05-05 發表
我媽都係咁既, 一摸一樣..成日倒轉D野離講, 仲成日講埋好多唔係事實既事...成日仲冇啦啦罵人, 係令人好反感 ...
係呀 真係倒轉黎講 呢下我真係唔明

版主

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋

佢幾多歲呢?

namnamnamlolo  58  發表於 14-5-5 12:06
生離死別, 並不可怕, 可怕的是自私的靈魂

伯爵府

玩具勳章 畀面勳章

住我樓上有個大約60幾歲的婆婆 , 未湊孫前, 性格開朗愛同朋友周圍玩 , 但亞女生咗個BB比婆婆湊後 , 婆婆脾氣就變差 , 成日唔開心 , 其實佢患有抑鬱症 , 睇咗成年精神科同食藥先好返. 原來佢因為要湊BB令佢生活環境轉變和有壓力 , 所以精神出現問題. 唔知你媽媽係咪呢個情況, 或者你帶你媽媽睇下精神科 , 其實呢個問題好普遍.

禁止訪問

水晶宮

引用:更年期的話去睇下醫生,食番啲藥會好啲。如

原帖由 marykk 於 14-05-05 發表
更年期的話去睇下醫生,食番啲藥會好啲。
如果唔係就似情緒病

侯爵府

畀面勳章

完全明白,我媽都係咁,同一樣野佢做就冇問題,我做就覺得我錯;少少野都觸動佢既神經,最好每樣野包括成個大自然都就佢方便,自己做唔到/做啊好既野就賴其他人搞到佢咁,我正常做一件事/講一句說話,佢會扭曲左另一個唔好既意思,跟住就話我……

子爵府

玩具勳章 冬日勳章 畀面勳章

更年期可以好長.
而且有D老人家, 見仔女大晒, 有自己的家, 會好擔心自己老來冇用, 脾氣變得差左的.

其實湊太細的BB都幾辛苦又心煩的, 尤其BB唔識講成日喊. 好多時好易積壓左好多壓力而不自覺的. 加上可能大家對湊B有唔同意見又係好易嘈教的.

試下多D探下佢地, 多D傾下計, 舒緩下佢的情緒.

別墅

湊住小朋友都可能會關事,我媽幫我湊女,佢唔係乞人憎,但係有好多心事,事關湊個小朋友需要精神,而且又有壓力,我又諗下自己有時緊張小朋友上嚟,說話上可能有誤會,唔好忽視,如佢同你d兄弟姊妹傾到計,要佢地傾下,佢可能唔願對你講…

珍珠宮

情緒病~

男爵府

更年期,去睇下醫生

首頁

尾頁

跳至