自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

yiyiau02 發表於 17-7-14 23:46

當有一日白車因為危險唔沖紅燈,消防因危險唔入火場,警察因 ...
講得好!支持!

伯爵府

2018復活節勳章 王國教室勳章

回覆樓主:

如果官判警察無罪,下次有類似逆綫案件,此例是否會被引用為案例來脱罪?

大宅

回覆樓主:

緊急車輛唔係可以係安全同執行公務的情況下唔守規則既咩?

大宅

momo06 發表於 17-7-15 08:02
如果官判警察無罪,下次有類似逆綫案件,此例是否會被引用為案例來脱罪?
...

留心由頭到尾沒有警察被告,個官只係認為警察咁逆線行車危險,而用危險駕駛罪告人蛇,就真係睇唔到理據。
BK好多JM連基本內文事實都無睇就係咁鬧個官,又唔係咩艱深法律知識,但起碼要認清事實先去評論。

別墅

回覆樓主:

真係好彩我唔係當差,見到d留言真係唔知講咩好
做警察得雞碎咁多人工,工作量大,已經有開工冇收,用自己條命黎博,逆線都拼命追,仲要係明明成功比佢捉到個賊,冇傷到任何人,都竟然係冇人讚佢不特只,仲要話告佢?!

我都真係好想問咁多位企係道得高地嘅jm,如果你係果位警察,你會點做?講緊係逆線追車前,你已經係花左好多晚通宵黎籌備拉依班殺人放火,打家劫舍,走私販毒嘅人蛇………如果你已經追左佢好幾條街,依家只有逆線先追到,咁你會選擇唔逆線,自己嘅安全第一,拉唔到人冇所謂?
定係明知逆線都要博命去拉人??

翡翠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

小金名 發表於 17-7-14 23:05
竟然覺得差人無錯?! rule is rule...

下次捉賊要睇交通燈

#人蛇入境一定唔會殺人放火作奸犯科
#幾個人蛇入境都唔係太嚴重啫
#人蛇唔會同毒販黑社會做事
香港撒瑪利亞防止自殺會熱線:23892222
撒瑪利亞會熱線(多種語言)︰28960000
生命熱線︰23820000
東華三院芷若園熱線︰18281
社會福利署熱線︰23432255
醫院管理局精神健康專線(24小時精神健康熱線諮詢服務):24667350
明愛向晴熱線:18288

琥珀宮

當有一日白車因為危險唔沖紅燈,消防因危險唔入火場,警察因 ...

而家無告警察危險駕駛,個犯既人蛇罪亦告得入。

個Point係,犯人無犯到危險駕駛罪!告個犯人超速可能告得入。控罪要看理據!

公爵府

ilovegozilia 發表於 17-7-14 22:19
捉犯有錯?犯人駕車撞警無罪?

警方於去年8月1日於元朗山貝村附近調查偷運人蛇案時,與兩輛私家車展開追截 ...

有冇搞錯?有啲咁嘅法官,真係國之將亡,妖孽當道!

翡翠宮

回覆樓主:

bk c9 D水平真係嚇死人
睇得成龍太多

珍珠宮

回覆樓主:

呢D咩狗官,已經揾命搏捉賊,捉到仲判無罪

珍珠宮

yiyiau02 發表於 17-7-15 09:23
真係好彩我唔係當差,見到d留言真係唔知講咩好
做警察得雞碎咁多人工,工作量大,已經有開工冇收 ...

別墅

木土土 發表於 17-7-15 09:24

而家無告警察危險駕駛,個犯既人蛇罪亦告得入。

所以我就係話,其實個警察大可以安全至上,最多都係追唔到,目送個賊走,真係冇必要咁博命去追賊………
依加比佢咁辛苦捉到果賊,捉完之後仲要做一大堆文件排期審,拉之前要籌備幾多晚通頂大家唔知,拉之後要做大量文件大家唔理,拉人果下逆線追車搵命博大家又睇唔到,得出黎嘅結論仲要係警察唔啱,魯莽,瘋狂駕駛,唔顧市民不眾安全………
我除左鄧個警察唔抵,我更加唔明各jm究竟要警察點樣做佢先滿意

南亞四圍斬人,強姦人,打劫人果時又話警察唔做嘢,依家拼埋條命去倒截源頭,大家竟然係覺得人蛇係小事,而且對警察嘅捉賊嘅手法咁不滿,其實賊應該點捉先算係啱呢?

琥珀宮

yiyiau02 發表於 17-7-15 10:04
所以我就係話,其實個警察大可以安全至上,最多都係追唔到,目送個賊走,真係冇必要咁博命去追賊………
依 ...

警察點樣做?

告人危險駕駛唔夠料,根本撞咗車想搵人揹,唔告呢條罪咪無事law。

大宅

畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

香港是法治, 唔係人治, 有法律漏洞, 唔係個官可以即時改,佢係需要根據法律去執行,只可之後立法去堵塞法律嘅漏洞,如果個官發現有法律漏洞而即刻用"人治"嘅方法去改,咁呢個就係冇法律精神

別墅

木土土 發表於 17-7-15 10:12
警察點樣做?

告人危險駕駛唔夠料,根本撞咗車想搵人揹,唔告呢條罪咪無事law。

有前因先有後果,有時有d控罪係套餐黎架,你諗都諗到,如果架賊車肯聽警察講停車,警車邊洗去追佢,如果警車追佢,賊車冇開快車走,警車點會截唔到佢,最後又洗咩搞到逆線追呢?
或者簡單d問,如果警察係條路度叫一架車停,果架車唔停之餘仲要加速走,先唔好理車上係咩嘢人或犯咩嘢事,你覺得架車截唔停再加速走有冇問題?警察又應唔應該去追?

大宅

pcy307 發表於 17-7-15 08:43
留心由頭到尾沒有警察被告,個官只係認為警察咁逆線行車危險,而用危險駕駛罪告人蛇,就真係睇唔到理據。
...

講得好

琥珀宮

yiyiau02 發表於 17-7-15 10:29
有前因先有後果,有時有d控罪係套餐黎架,你諗都諗到,如果架賊車肯聽警察講停車,警車邊洗去追佢,如果警 ...

我講緊唔係點去捉犯,而係應該告咩罪。

呢個case明顯唔係你講緊既告咩套餐,否則唔會一條人蛇罪告得入,危駕告唔入。

大宅

回覆樓主:

其實法官係一部可按實際情況微調法律計算機,不同計算機可能得出不同答案,但最主要是不偏不倚,中立。因為計算機的產生正正是為了解決有不同立場利益的紛爭。
又因計算機有偏差,所以才容許有三次機會,甚至加入更多部電腦(陪審團)去運算,得出的結果在理論上應較公平。當然不同立場的人會對結果有不同的感受,但它確又是現行雙方企硬時的最佳解決方法。
del by bk

珍珠宮

開心吸收勳章

回覆樓主:

D官以為警匪追逐時都好遵守交通規則,唔會超速、紅燈必停。

珍珠宮

畀面勳章

首頁

尾頁

跳至