自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

Yungalice13 發表於 23-1-27 11:44
真係見過2x歲開始排公屋,排到咁上下要審查就唔做,話唔轉工因為人工唔會超過個額,因為要公屋
...

亦都曾經聽過有人咁講,排公屋係為左綠表,係第日買居屋。但我想講,綠表都唔平,限制太多,唔可以放租,唔可以加按,亦唔容易轉名比另一半,買左住得唔好就冇得第二次。政府食地價食50%,當然有人話5-10%首期政府擔保之嘛,但我想講,依家有hkmc, 最少都係10%首期,過到壓測就得。所以值唔值得真係見人見智。

男爵府

stagea 發表於 23-1-27 11:39
前排先嘈係郊區做公屋又話遠又話無車坐...
而家啱哂心水嘞, 離個站十分鐘!!

冇錢就要住遠d,住私樓就係咁,但原來再窮,只要嘈吓就可以住返市區

mimi199188    發表於 23-1-27 12:23

子爵府

dyl 發表於 23-1-27 10:19
簡約公屋最快2024年落成+5年內興建3萬個,. 住戶可住5年.

當中設有獨立廁廚、冷氣機及熱水爐等, 租金五 ...
有呢d設備都算,個地段咁靚,系咪真系要拎來起公屋?拎來起下政府設施都好啦,都叫有面,拎來起公屋完全系浪費,外國人睇到覺得香港一d都吾似國際都市囉,正常政府都會將吾好睇的樓起系成市周邊,吾系起系市中心

珍珠宮

nicksonma 發表於 23-1-27 11:32
起完用得五年又要拆, 點解唔直接起高樓?
用咁靚地皮浪費晒.
好多時見公屋有海景有山景有屋苑有設施仲靚過 ...
認同

珍珠宮

唔理好醜,最緊要塞住窮人把口

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

nancy29 發表於 23-1-27 12:16
冇錢就要住遠d,住私樓就係咁,但原來再窮,只要嘈吓就可以住返市區

Exacltly...真係巴閉! 而家啲人特別多野...

盤古初開既沙田新市鎮, 公屋瀝源邨, 居民都係坐巴士返屋企

侯爵府

施政報告提出以組裝合成法(MIC)興建3萬伙簡約公屋,這項技術是將樓宇組件先在內地工廠完成,再運送到工地裝嵌,可以減少人手,天氣和場地限制,亦無需搭棚,....

其中東京街及福榮街住宅項目是首幢配置露台的MiC私人住宅。只需4天便可組裝一層單位,22層住宅單位總共只要88天就完成組裝,令工程進度加快兩個月,亦減低嘈音滋擾。

https://www.881903.com/news/local/2465896

工廠做好樓宇組件再去現場裝嵌, 荷蘭一早已經有呢種組合屋, 香港都係參考佢哋

公爵府

Kittymummy 發表於 23-1-27 10:26
呢個Y風多得傳媒,成日話公屋先係大蠃家,人生勝利組。 曾經有朋友同我講,叫我女夠18排公屋, ...

水晶宮

Kittymummy 發表於 23-1-27 10:26
呢個Y風多得傳媒,成日話公屋先係大蠃家,人生勝利組。 曾經有朋友同我講,叫我女夠18排公屋, ...

年青時後悔無咁做,但年紀大左非常慶幸無咁做!
我都同阿女講,公屋咪諗喇,我都唔希望你人工可以申請到公屋!

水晶宮

Kittymummy 發表於 23-1-27 12:14
亦都曾經聽過有人咁講,排公屋係為左綠表,係第日買居屋。但我想講,綠表都唔平,限制太多,唔可以放租, ...

最近有朋友抽到居屋揀樓,唔知佢買到邊,我八卦望下價單,睇到有個叫安秀苑,實尺450左右大概$300萬,價錢超吸引,但位置超隔涉,好似零交通配套!
同埋夫婦買係咪一定要聯名?如果係嘅話,買第二層印花稅超貴!

伯爵府

dyl 發表於 23-1-27 10:19
簡約公屋最快2024年落成+5年內興建3萬個,. 住戶可住5年.

當中設有獨立廁廚、冷氣機及熱水爐等, 租金五 ...

咁同一般公屋有咩唔同架?

水晶宮

cyyiu 發表於 23-1-27 14:29
最近有朋友抽到居屋揀樓,唔知佢買到邊,我八卦望下價單,睇到有個叫安秀苑,實尺450左右大概$300萬,價錢 ...

安秀我知係邊,係安達d fd, 又係超級遠超潮濕。唔一定要聯名。

伯爵府

cyyiu 發表於 23-1-27 14:29
最近有朋友抽到居屋揀樓,唔知佢買到邊,我八卦望下價單,睇到有個叫安秀苑,實尺450左右大概$300萬,價錢 ...
唔一定要聯名,其中一個做業主就得

侯爵府

Catcatlove 發表於 23-1-27 14:38

好似話最多住五年, 同埋租金比公屋平.

https://www.spacious.hk/zh-tw/blog/%E7%B0%A1%E7%B4%84%E5%85%AC%E5%B1%8B-%E9%81%B8%E5%9D%80-%E7%94%B3%E8%AB%8B%E8%B3%87%E6%A0%BC-%E8%A8%AD%E8%A8%88-%E7%A7%9F%E9%87%91-%E7%A7%9F%E4%BD%8F%E6%9C%9F-%E5%B8%B8%E8%A6%8B%E5%95%8F%E9%A1%8C/?amp

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

Catcatlove 發表於 23-1-27 14:38

簡約公屋其實即係而家中轉屋,只係等上樓期間暫住
不過而家嘅中轉屋係等拆嘅公屋,超舊同只有簡單裝修。一般有獨立廚廁。簡約公屋就全新,包熱水爐冷氣機,開放式設計

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

Charlotte_mom 發表於 23-1-27 15:05
簡約公屋其實即係而家中轉屋,只係等上樓期間暫住
不過而家嘅中轉屋係等拆嘅公屋,超舊同只有簡單裝修。一 ...

原來係咁分既

水晶宮

Kittymummy 發表於 23-1-27 14:45
安秀我知係邊,係安達d fd, 又係超級遠超潮濕。唔一定要聯名。

坐92去西貢會見到安達,超級遠!
不過個view超正,半山

水晶宮

raicherry 發表於 23-1-27 14:55
唔一定要聯名,其中一個做業主就得

Ic,,, 咁打死都落1人名!

首頁

尾頁

跳至