自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

大宅

回覆樓主:

我哋係chur㗎 ,盡量去多d景點先值,遲d行唔到想hea都去唔到旅行

水晶宮

後生嗰陣chur,而家hea
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

wtcys 發表於 24-5-14 10:28
一日去七個景點唔係chur, 係走馬看花,人大咗更加想知景點歴史、文化背景,多於影相打咭。
...

well said

伯爵府

回覆樓主:

Hea, 上午一個下午一個,除非有順路又唔使留得耐,先排入行程。
返工已好chur, 放假仲要追住行程表進度,早出晚歸,依家唔會啦。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

Yeung456 發表於 24-5-14 09:48
我自己去旅行會跑景點 , chur 爆 , 最高紀錄一天 7 個景點 .

我身邊既人話旅行係休息 , 去抖 , 咁辛苦不如 ...

hea

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我一定Hea
Hea 爆個隻
去到邊 先 租到邊

未去齊咪加多晚
我唔會一次過book 晒咁多晚酒店
入住後覺得仲未玩夠先訓前追加多一晚

伯爵府

13yeah 發表於 24-5-14 10:31
Hea遊!有時旅行係着重嗰個時光同感受!
一天跑六七個景點這樣走馬看花只是到此一遊我覺得意思不大,睇旅遊 ...

絕對同意!chur只係到此一遊,唔蝕底而已,根本無樂趣。不過,我明白有D人,唔蝕底已經係樂趣。

我老公以前就係呢type, 拍拖時同過佢去歐洲,好記得佢一日要chur 曬成個羅馬的景點,我中途話食杯雪糕都唔得。佢每去到一件重點藝術品或景點時,好似過關咁到咗、剔咗就趕下個,而家諗返,唔明點解自己完全唔覺呢個人痴線,其實佢呢個舉動可以嚇走好多有機會發展的女人⋯⋯完全唔識享受,無樂趣,怕蝕底

大宅

aidan08 發表於 24-5-14 10:51
絕對同意!chur只係到此一遊,唔蝕底而已,根本無樂趣。不過,我明白有D人,唔蝕底已經係樂趣。

我老公以 ...

好奇問下 , 你老公宜家平時生活係咪都係咁 chur , 怕蝕底 ?

公爵府

banbanmm 發表於 24-5-14 09:58
好視乎去邊。

去歷史名城,一定會 密密麻麻睇多啲景點,去陽光沙灘就梗係hea啦。

same

伯爵府

Yeung456 發表於 24-5-14 10:55
好奇問下 , 你老公宜家平時生活係咪都係咁 chur , 怕蝕底 ?

Yes

不過,已經比我影響到無咁chur, 去旅行個節奏慢咗。但怕蝕底就改唔到,我估係因為家庭教育,佢成家都係咁。

子爵府

我自己去旅行會跑景點 , chur 爆 , 最高紀錄一天 7 個景點 .

不能chur,太chur去影景點,同睇明信片分別不大,冇咩感受。我喜歡在景點慢遊,感受下風土人情氣氛,發掘D得意嘢。好多年前去九寨溝,入訪小賣老闆家,同佢買些用品,吹下水,晚上門外欣賞滿天星星,這些片段到今日都記得,好開心。

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

心想 hea,但最後多數都係 chur

男爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

我就係好似你咁,同仔女旅行,我哋冇得停,周圍去,好夜先返酒店瞓,所以我哋酒店多數都唔係太貴,諗住都係攞嚟夜晚休息(emoji)

大宅

回覆樓主:

睇下去邊。
我無咩出國旅遊,都係廣東省短線/深圳多,車費平,prefer hea遊。做足一至五/六,上去hea 兩日"叉電",接住又返工。
如果有機會歐遊嘅,機票貴,我估我都會chur景點.

伯爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

我係 hea嘅,只可以1日1-2景點(多數食同睇風景),唔想太辛苦

珍珠宮

2024年龍年勳章 玩具勳章 冬日勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

以前chur,而家hea

公爵府

回覆樓主:

要睇幾方面嘢,先決定會chur定hea喎。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

我係CHUR 既但去到會睇情況,
如果有D地方值得留耐D就會去少一個地方,
有次朋友唔想PLAN行程一家跟我去旅行,
結果跟咗一日第二日話要瞓晏D唔跟喇

象牙宮

回覆樓主:

睇去邊,泰國一定hea,中午先出門!日本會行程密d!大陸暫時只去食,唔會睇景shopping, 最多浸溫泉,都係hea

瑪瑙宮

大廚勳章

以前後生去旅行總會喜歡跑景點chur到爆。。。最好係最早去到最夜嗰班機先走。。。

可能嗰陣時係少啲搭飛機出門,所以想玩到盡。。。

但係年紀大咗,真係希望時間耐啲。。最多去兩至三個行程已經頂。。。同埋最緊要搵間好食又舒服嘅餐廳。。。回程飛機下晝兩三點就希望開始返飛返屋企。。。上放返行李後仲可以食個晚餐。。

首頁
12345...8

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊