自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

回覆樓主:

你叫99問下自己個仔點解,越有壓力就係越無,生仔生女無人可以控制,我朋友由個女K3開始想生二胎,一直無避,中間有做人工都係無,當想放棄時個女中二先有二胎,有無小朋友隨緣吧

洋房

你生女係自然有?段估唔會咁難生第2個,係咪坐月坐得唔好身體差咗?

珍珠宮

回覆樓主:

70後叫佢地自己搞掂啦

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

別人有別人的期望,你看得太重,如果生唔到你老公會同你離婚嗎?如果不會就不需在意,如果會這個老公不要也罷。話說回來你來經身體有這麼多不適還是找個中醫調理下,不為生仔只為自身健康,壓力放下身心愉快其他都重要了,人好多時煩惱都是自招的,別為他人煩只為自己惱。

複式洋房

回覆 hothotwater 的帖子

佢個邊家族都算多人...可能因為咁樣思想傳統少少

複式洋房

回覆 kikibblove 的帖子

生個女係自然懷孕,個女出世之後身體有啲弱,我未坐完月就要同佢去醫院睇醫生, 可能入左風都唔知,搞到身體差左,但估唔到差到仔都生唔到,以為自己後生應該無事

別墅

回覆樓主:

樓主 你身體問題要正視下搵中醫調理
(忽冷忽熱半夜出汗怎至濕到要換衫)你好虛呀!我以前生完都係咁

我都係70後生完兩件十幾年最近有d後悔停產應該生夠3件(emoji)
唔好理仔/女 最緊要家庭心理健康
獨仔/女 太自我中心
2個仔女雖然平衡和諧佢地大咗都係各有各玩
現今3個以上仔女先可以叫大家庭
以後就算長大假日都一定有幾對仔女新袍一齊玩(emoji)

你99可能聽到其它c9 9唔搭8吹男孫(emoji)唔好嬲唔好嬲

複式洋房

回覆 hiragana 的帖子

哈哈哈哈,我都係咁諗

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

llian 發表於 24-5-16 16:35
回覆 hothotwater 的帖子

佢個邊家族都算多人...可能因為咁樣思想傳統少少

圍村人?
生仔有丁權定有大把家產繼承呀問下你6299

洋房

咩年代, 仲計較男定女 唔洗理佢啦
聽完就算, 真係唔好擺係心

公爵府

女就無咩所謂,就算唔生,我估十個有七個女都無問題。只要老公愛佢就得。。但男就比較看重,我估10個有7個

洋房

根本就冇分幾多年代後,思想守舊既就一定要生仔傳宗接代,不過生唔到仔亦唔關女既事 講真我地既經歷都幾似,我生完第一胎隔幾年想生第二胎,備孕一年都未有就開始心急,傻到俾錢做iui但最後都係失敗,之後有朋友介紹去旺角養容,醫師一把脈就話我上熱下寒,經期又唔準,跟住就開始温針灸療程,再加食中藥大概半年左右,開始用紅d計排卵,第二個月就中獎喇

複式洋房

回覆 jacoiching 的帖子

咪係...所以我都冇理佢,只是心裡唔甘心姐

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

hiragana 發表於 24-5-16 16:34
70後叫佢地自己搞掂啦

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章

我以前一樣受到同樣的壓力,不過不是來自6299,而是我哋有個八婆姨丈,每逢過年團拜就大大聲聲當眾叫我生仔,好難頂,到今時今日,我仍然好憎這個八婆姨丈和他一家人,幸好現在也不用跟他們見面。

複式洋房

回覆 小秋葉 的帖子

弊在6299以為我唔想生呢,其實我自己都plan生兩個,只係一直都未等到,我生個女嗰陣係好自然就有,完全無計排卵,所以都唔知乜嘢係红d,亦都無諗過要行人工呢條路,我手腳都好冰冷,係咪關個子宮事?

複式洋房

回覆 fishballbaby 的帖子

其實我諗我呢d case好多人都有....老實講關佢地咩事姐...

侯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 BK Milk勳章

生仔生女係關男人事喎,你老公唔出聲幫口

珍珠宮

虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 食得好勳章 美好大世界2017勳章

小小兔仔 發表於 24-5-16 16:33
你叫99問下自己個仔點解,越有壓力就係越無,生仔生女無人可以控制,我朋友由個女K3開始想生二胎,一直無避 ...

我都一直等緊

洋房

llian 發表於 24-5-16 16:47
回覆 小秋葉 的帖子

弊在6299以為我唔想生呢,其實我自己都plan生兩個,只係一直都未等到,我生個女嗰陣係好 ...

手腳冰冷都應該屬於宮寒,宮寒基本都難有bb,如果冇避孕,但一年以上都冇懷孕就已經屬於不孕,所以唔好以為生完第一個好快就有第二個

首頁
12345...6

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊