自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

子爵府

hellomiki 發表於 24-1-17 12:16
膠袋商成為大贏家

仲要政府綠色嗰個垃圾膠袋睇之前新聞話只係用兩成再生物料去製造,唔能夠完全分解, 咁叫乜嘢環保?
我呢幾年用嘅垃圾袋係特登訂返嚟,全降解物料分分鐘好過佢,我就係睇到呢點咁樣先至反對呢個環保署強制用垃圾膠袋措施 ,我認為佢哋背後目的唔係真係為環保。

希望有人去查吓其中三間22年中先新註冊成立嘅膠袋供應商,背後董事或者負責人係邊個,同政府環保署有冇關係?

珍珠宮

MC媽 發表於 24-1-17 17:33
仲要政府綠色嗰個垃圾膠袋睇之前新聞話只係用兩成再生物料去製造,唔能夠完全分解, 咁叫乜嘢環保?
我呢 ...

好同意你見解,政府只不過係偽環保,佢賣比市民嘅膠袋都唔係完全可分解,嘥氣!如果賣嘅綠膠袋係可分解,政府做好垃圾分類配套,我系支持的,可惜而家眼見嘅所謂環保一d都唔環保,而且好擾民,最大利益是商家/政府,窮人又可免費派,又做唔到公平原則,搞咁多嘢到頭來市民怨聲載道

男爵府

mimi199188 發表於 24-1-16 21:57
而家外賣袋其實收緊一蚊,到時垃圾收費餐廳系咪應該改返用政府個垃圾袋比我地,而且最便個隻應該都夠裝個飯 ...

普通市民,唔識分個袋係政府出既正貨,定係其他翻版貨,一陣比人周到個外賣袋原來係假貨,真係有排解釋。

子爵府

回覆樓主:

https://www.facebook.com/share/QN98TCzGbuxEC3og/?mibextid=dD9HTC
促使政府全面走塑、強硬執法,仲想禁濕紙巾嘅綠領行動環保塔利班開始喺Facebook delete留言

餐具禁膠|環團歡迎立法會通過明年4.22首階段‎同促2025及早全禁
https://www.hk01.com/article/952756?utm_source=01appshare&utm_medium=referral

琥珀宮

而家外賣袋其實收緊一蚊,到時垃圾收費餐廳系咪應該改返用政府個垃圾袋比我地,而且最便個隻應該都夠裝個飯 ...

遲啲應該會攪到買外賣包埋個垃圾袋,如果唔係冇人買點算呢

大宅

mandy952 發表於 24-1-18 06:53
遲啲應該會攪到買外賣包埋個垃圾袋,如果唔係冇人買點算呢

咁餐廳包外賣時, 要包定, 未成張外賣台都係垃圾袋。 送外賣又垃圾袋, 跟住分唔到邊d係真垃圾

已刪除用户

男爵府

janice_cat 發表於 24-1-17 10:31
何不考慮自己帶定袋裝飯盒或用環保食物袋

真係衛生問題,你個盒洗淨,你點知人地個盒有無洗?盒底乾淨?接觸食物,萬一變成傳播病菌食物鏈,食環封店。間食店名臭晒,無得開鋪一段時間,重要搵人大清洗。
老闆得不償失。

已刪除用户

伯爵府

janice_cat 發表於 24-1-17 10:31
何不考慮自己帶定袋裝飯盒或用環保食物袋

叫外賣個D

男爵府

Adiezz 發表於 24-1-17 12:14
「對於環保署鼓勵各零售商在銷售指定袋的同時,於收銀處銷售散裝單個指定袋代替購物膠袋,以達至「一袋兩用 ...

咁聽落,更加似官商勾結,只係想商鋪由當初幫襯膠袋商變成幫襯政府指定商鋪。
膠袋數量不變,只係變相膠袋商轉左由民用變官用。只係巧立名目自肥。

男爵府

E_gold8806 發表於 24-1-17 12:13
膠袋商依條數真係好襟計, 分分鍾發到豬頭

根本就係

子爵府

fong2005 發表於 24-1-18 07:10
餐廳唔係垃圾袋售賣點
何來有垃圾袋專俾外賣用?
再講⋯自己預備餐盒

港府就管制即棄塑膠作公眾諮詢,將於本月29日結束。綠領行動今日向可持續發展委員會提交意見書,提出應全面禁止的產品包括速剪店膠梳、濕紙巾等(見表)。該會助理項目經理張建業解釋,意見書中大部分塑膠產品均可找到相應替化品,例如「好多人都唔知濕紙巾有塑膠成份,但其實可以毛巾代替」,故在未來3年內應落實禁止使用。

睇吓呢個環保塔利班要政府禁止塑膠嘅範圍,佢已經走火入魔,簡直係一個恐怖組織,但係只要有錢賺可以罰錢,呢個垃圾政府就同佢一齊癲

attach1_sign/tmp/phpk4HsLt

男爵府

MC媽 發表於 24-1-17 17:33
我呢 ...

jm 精明,做晒 research,這件事好可疑。

子爵府

26days 發表於 24-1-18 07:31
jm 精明,做晒 research,這件事好可疑。

官商勾結走後門嘅利益輸送,但而家廉政公署已經廢晒武功,又冇咗遊行、集會、城市論壇、反對派議員,傳媒又已經歸晒邊,已經冇晒反對聲音啦

男爵府

cheung2013 發表於 24-1-18 07:46
官商勾結走後門嘅利益輸送,但而家廉政公署已經廢晒武功,又冇咗遊行、集會、城市論壇、反對派議員,傳媒 ...

子爵府

26days 發表於 24-1-18 07:14
真係衛生問題,你個盒洗淨,你點知人地個盒有無洗?盒底乾淨?接觸食物,萬一變成傳播病菌食物鏈,食環封 ...

已有jm講可以堂食再將食物轉入自己帶嘅盒內

子爵府

annie133 發表於 24-1-18 07:15
叫外賣個D

可以選擇用環保食盒的食店叫外賣

伯爵府

Adiezz 發表於 24-1-17 12:14
「對於環保署鼓勵各零售商在銷售指定袋的同時,於收銀處銷售散裝單個指定袋代替購物膠袋,以達至「一袋兩用 ...

有道理, 我讚成外賣用指定袋加$1.3, 用非指定袋加$1

珍珠宮

虎到金來勳章 BB防敏心得分享勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

好似話外賣變加6蚊
日本の平安を祈ります

首頁
12345...6

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊