自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

mandy952 發表於 24-5-14 09:37
咁可以食咩

其實仲有好多嘢可以食 牛油果, 草莓類生果, 新鮮肉魚菜, 吾系要戒一世,系先要處理好血糖問題,當回復正常水平, 係可以適量食任何嘅嘢, 冇病時係咩都可以食

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

mandy952 發表於 24-5-14 09:38
無啖好食咁

至於冇啖好食呢個理論, 對於我嚟講太負面,向好方向諗仲有好多野可以食, 身體有限資源已經用盡,才誘法慢性疾病出來, 以往生活和飲食習慣可能出問題, 身體比提示你去改變,身體系最誠實,每天多放時間感受身體

珍珠宮

maymay220hk 發表於 24-5-14 08:50
番薯唔食得

蕃薯食得,不過限量,一餐只可以食比手指大一點的分量,一小條。
薯仔就只可以食一隻雞蛋嘅大細。
我係一形糖尿病,失去胰島素分泌嗰種

侯爵府

mandy952 發表於 24-5-14 09:38
無啖好食咁

我之前都無甜不歡,確診糖尿之後戒甜,好似「叮」一聲咁就斷咗甜食條癮(同戒煙個D 經驗之談差唔多)。
感覺是上帝關了一扇門會為你開一扇窗,心態開放咗發現鹹味小食都有好多款。而且只係唔食添加糖嘅食物,之後味覺變得敏銳,飯、鮮奶都會食到甜味。
戒甜又令我D濕疹好返哂,感覺好神奇。
做運動都令自己開托了新的世界。

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

CYWS 發表於 24-5-14 09:51
蕃薯唔係減慢糖份吸收咩 ? 我家人都係糖尿家族, 我以為我例外, 但最近參加左政府果個慢性疾病共治計劃, 走 ...

蕃薯可以食烚的較好,不要吃烤蕃薯,代替飯來吃就好。我午間不吃飯,只吃雞蛋蕃薯/南瓜/薯仔/粟米加一點果仁/乾果/水果/烚青綠色的菜。
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

Rainy 發表於 24-5-14 08:23
乜都做齊啦,仲可以點

做抗阻運動增加肌肉。
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

大宅

cyine 發表於 24-5-14 10:11
試下自己煲粟米鬚水,會降血糖
中醫話更年期hormones會影響血糖和膽固醇,所以唔使咁緊張
我係少少踩界

醫生有無叫你注意什麼?你有介口嗎?

侯爵府

2024年龍年勳章

多做帶氧運動,唔食甜品糖水雪糕等

珍珠宮

2024年龍年勳章

少食飯,用蔬菜搭夠。

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

JR東日本 發表於 24-5-14 06:27
應該多食什麼?或少食什麼?可飲㗎啡奶茶嗎?

可以用羅漢果糖,好過用代糖,羅漢果糖可以煮飯,代糖唔得!
少油少鹽係金科玉律

珍珠宮

Sadness 發表於 24-5-14 07:28
食飯時要跟次序:菜>肉>飯,菜>肉>飯咁食,減慢醣份吸收。
食午、晚餐要注意比例,菜要佔大部份,最少要澱 ...

Yes, 餐後坐定定唔郁係最衰

侯爵府

雞精雞粉之類會吾會令血糖高?

水晶宮

醒目開學勳章 BK Milk勳章

Sadness 發表於 24-5-14 07:28
食飯時要跟次序:菜>肉>飯,菜>肉>飯咁食,減慢醣份吸收。
食午、晚餐要注意比例,菜要佔大部份,最少要澱粉...

份量 T plate
菜一半
肉 飯 四分一

男爵府

maymay220hk 發表於 24-5-14 10:25
至於冇啖好食呢個理論, 對於我嚟講太負面,向好方向諗仲有好多野可以食, 身體有限資源已經用盡,才誘法 ...

好正向思維

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

Rainy 發表於 24-5-14 07:57
醫院打來話係,我又唔肥唔瘦又食得清,隔日跑步,日日食一大堆supplement, 一向唔食甜野唔食零食,飲齋啡檸茶走甜,日日飲2至3公升水,多數自己煮,咁都話高血糖,仲可以點,話之佢!該死唔使病!
以上習慣不嬲如是,唔係高血糖先變。
家族無人有糖尿!
係最大關係我估係更年期。

我都一樣, 糖尿踩界
我唔食甜野, 唔飲奶茶, 咖啡, 唔食飯, 只食菜及魚, 少肉. 身高165cm 重125磅

一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

伯爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

Pulmma 發表於 24-5-14 09:27
我都係咁 已戒無可戒,四個月前,我所有野都高少少,連胰島素抗阻都高,體重係無啦啦瘦咗4kg ...

請問胰島素抗阻是否同糖化血色素有關?還是,胰島素抗阻要另外驗?

珍珠宮

goo_littlebb 發表於 24-5-14 10:03
蕃薯可以, 最好烚完擺雪櫃, 食果陣再翻熱, 澱粉質會轉化, 升醣指數會低左.
粟米都高升醣.
我老公有糖尿, ...

番薯升糖高過栗米喎,粟米唔可以食糯米粟

別墅

JR東日本 發表於 24-5-14 13:31
醫生有無叫你注意什麼?你有介口嗎?

西醫叫我介甜,清淡飲食。
我就盡量介,唔食麥記,唔飲汽水,返工帶飯,我不嬲唔飲咖啡奶茶,所以對我無咩影響。
自從知道自己血糖膽固醇踩界,我就多飲粟米鬚茶包,又會飲下牛蒡茶。仲有,夜晚食完飯間中會落樓下行30分鐘。

伯爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

CYWS 發表於 24-5-14 09:51
蕃薯唔係減慢糖份吸收咩 ? 我家人都係糖尿家族, 我以為我例外, 但最近參加左政府果個慢性疾病共治計劃, 走 ...

我都係參加左慢病共治,最近只係驗左一次血,我糖化血色素同LDL都borderline high, 依家我都驚緊要驗第二次架?
ps我已經進入左更年期

公爵府

JR東日本 發表於 24-5-14 07:40
我都喜歡吃甜食,人生無晒樂趣

參考吓:
https://youtube.com/watch?v=f2UL1XgKIJ0&si=gBV3phVewZTMMetV

我之前跌左入前期個range,但我又姙好鍾意食甜嘢,跟佢食3樣supplement(宜家唔係日日食),剛好keep到係合格邊緣

首頁
12345...6

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊