自由講場

跳至

首頁
23456...9

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原來中國仲高過新加坡

天朗氣清

珍珠宮

nisha 發表於 22-9-15 11:04
By the way , 都唔可以話傷者冇責任。佢發燒到38 度,即係有病徵仲出街,佢有冇做左快測先出去?
如果明知 ...

下?
120間醫院拒收個單
佢係屋企打電話求救架喎

係屋企發燒, 呼吸困難求救
無醫院收又係佢錯?
天朗氣清

珍珠宮

Angela.Cheung 發表於 22-9-15 11:04
中國有無公布新冠疫苗接種率?係咪高過香港?點解佢地落嚟香港唔洗打針就有疫苗通行證?
香港幾時取消疫苗 ...

點解你會覺得無?
上網search已有

已接種劑量
34.3億

已完成整個接種程序
12.7億

已完成整個接種程序的人口百分比
90.0%

天朗氣清

珍珠宮

tinlong22 發表於 22-9-15 11:14
點解你會覺得無?
上網search已有

https://ourworldindata.org/covid-vaccinations
呢度都有

男爵府

tinlong22 發表於 22-9-15 10:45
即係美國個二至四百萬人係扮失業?

Long COVID導至返唔到工而“失業”係US係可以當disability, 保險有得cover ga 可能因為咁所以特別多人“失業”掛

珍珠宮

tinlong22 發表於 22-9-15 10:26
係啊, 但之前120間醫院拒收亦係事實

如果係香港坐係架救護車, 遊車河5個鐘先搵到醫院收

2021年好多日本人未打針,又未係omicron。2022年8月一波比之前嚴重10倍都挨過咗

珍珠宮

tinlong22 發表於 22-9-15 11:08
智庫表示,美國目前有約1,060萬個職位空缺,預料每年造成薪酬損失介乎1,700億(約1.3萬億港元)至2,300億 ...

1.3億勞動人口因新冠疫情共減少300萬至350萬勞動力。

象牙宮

回覆樓主:

流下鼻水發燒咁輕症,緊係唔收入院啦,就算香港都未必會囉!睇多d日韓劇啦,人地大大鑊先可以入醫院架!
成日話美國幾百萬人失業,咁對比返當香港200萬人感染,有無50至100萬人失業呀?有,快架喇,仲唔肯國際通關,更加無可能同大陸通關,咪搞死晒全港,好快50萬人失業,再拖多年就100萬添架喇,到時餓死而唔係病死了!

伯爵府

牛年勳章

tinlong22 發表於 22-9-15 11:04
唔同狀況都有, 報告資料係呢度, 佢地仲預情況會持續上升
一路持續上升失業, 我又想知點恢復

太長,唔知有冇miss 左
我理解為
1. Long Covid 影響所以失業,或少左工作時數所以收入少左
2. 冇specific 話乜long covid 令人失業?
起碼要比example 例如廚師失左味覺所以做唔返廚師。
3. 內容都係爭取工人權益eg 病假保障,要政府改policy 。
唔好講咁遠,我哋係HK 用HK 數字反映現實,total 確診人數,Long Covid 人數,因long covid 失業人數。政府比數字,大家去評估一下。

伯爵府

牛年勳章

Angela.Cheung 發表於 22-9-15 11:04
中國有無公布新冠疫苗接種率?係咪高過香港?點解佢地落嚟香港唔洗打針就有疫苗通行證?
香港幾時取消疫苗 ...

內地接種率,online 有,好似全球最高

珍珠宮

ernbe 發表於 22-9-15 11:18
1.3億勞動人口因新冠疫情共減少300萬至350萬勞動力。

即係呢1,700億(約1.3萬億港元)至2,300億美金損失可以當無事發生?

天朗氣清

珍珠宮

tinlong22 發表於 22-9-15 09:49
但上個月日本個單
係車禍, 之後仲要發現有骨折, 但因為有新冠而拒收喎

個媽媽好慘,病無得入院,仲要自己生出嚟,最後都係無埋,真係睇到匪夷所思

珍珠宮

nisha 發表於 22-9-15 11:19
太長,唔知有冇miss 左
我理解為
1. Long Covid 影響所以失業,或少左工作時數所以收入少左

老實講, 大家期待共存, 咁當然就搵一D已經共存一段時間既地方黎睇做評估
唔能夠話行左先, 唔得再算
但觀乎美國, 日本, 或者一D歐洲先進國家
暫時又真係見唔到佢地所講既經濟復甦

有人提新加玻
但事實上中國升得仲多過新加玻
天朗氣清

珍珠宮

無話可說 發表於 22-9-15 11:19
流下鼻水發燒咁輕症,緊係唔收入院啦,就算香港都未必會囉!睇多d日韓劇啦,人地大大鑊先可以入醫院架!
成 ...

其實你不如望下內容先講啦
我講唔收既, 係車禍同小產喎

仲有你講失業
美國長新冠咪二至四百萬人失業囉
天朗氣清

伯爵府

牛年勳章

tinlong22 發表於 22-9-15 11:11
下?
120間醫院拒收個單
佢係屋企打電話求救架喎

唔好誤導,之前係討論緊8/2022 車禍受傷嗰單

120間醫院唔收病人係2021 新聞,時間點不一樣。不能比較

珍珠宮

nisha 發表於 22-9-15 11:27
唔好誤導,之前係討論緊8/2022 車禍受傷嗰單

120間醫院唔收病人係2021 新聞,時間點不一樣。不能比較

哦, 你講個單
撞完車, 有受傷骨折, 身體異常唔可以發燒?
無提過佢發住燒出街喎

同埋如果你意思係中左新冠, 有發燒就唔應該出街
咁咪就係唔可以共存囉?
天朗氣清

珍珠宮

tinlong22 發表於 22-9-15 11:24
即係呢1,700億(約1.3萬億港元)至2,300億美金損失可以當無事發生?

美國總薪酬係幾多萬億美元?

珍珠宮

ernbe 發表於 22-9-15 11:31
美國總薪酬係幾多萬億美元?

我唔知呀
咁係即係呢1,700億(約1.3萬億港元)至2,300億美金損失可以當無事發生?

個二至四百萬人就可以由得佢啫?
天朗氣清

男爵府

tinlong22 發表於 22-9-15 10:45
即係美國個二至四百萬人係扮失業?

依家D人未有事,只要吾死得,要学人自由,果埋失業吾会理,淨理自己有冇工番有冇学番,自己厄自己擋流感

伯爵府

牛年勳章

tinlong22 發表於 22-9-15 11:26
老實講, 大家期待共存, 咁當然就搵一D已經共存一段時間既地方黎睇做評估
唔能夠話行左先, 唔得再算
但觀乎 ...

中國升得快,因為出口多左?
如果因為係咁,出口多左係因為外地需求大左。點解外地會需求大左,因為要正常生活。
新加坡唔係製造業,主要係Finance ?咁佢行前一步,可以令大家願意回到新加坡再投資發展。
或者唔好叫共存,係適應。全球用左2年時間去適應新病毒,如果冇人勇敢行前一步,只能停留同等。

首頁
23456...9

尾頁

跳至