自由講場

跳至

首頁
34567...13

尾頁

子爵府

覺得係個主刀醫生有問題!

公爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主

有無搞錯呀

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

回覆樓主:

有線報導話當日係特發事件,瑪麗醫院要求顧問緊急幫手,顧問醫生一早表明自己當日有另一宗手術要處理。而主刀當日休假都要返,亦一早知道顧問要處理其他手術,所以主刀好有問題,當顧問離開後,佢應該即時向上頭報告要求增援或自己完成手術,佢係瑪麗醫院的肝科助理教授,根本佢有能力自己做,所以我覺得主刀問題比較大。

侯爵府

回覆樓主

投訴又點?最後咪又會無事
香港有幾多醫生護士要為失誤承擔後果?
一句「影響士氣」已經係免死金牌,
做病人唯有自求多福

伯爵府

傻豬仔 發表於 17-10-26 01:12
有線報導話當日係特發事件,瑪麗醫院要求顧問緊急幫手,顧問醫生一早表明自己當日有另一宗手術要處理。而主 ...

我又覺得主刀醫生都有自己考慮,佢知道屍肝有時間限制,亦知道自己單獨做手術風險幾高。既然吳醫生話左會返去,手術係可以係時限內完成,等埋先做會唔會好過冒險自己做? 係手術室入面,開左肚等既風險係咪好過冒險自己做?

當日主刀係放假被call 返去開刀,如果有其他人可幫手,真係要call 佢返去?

男爵府

2018復活節勳章

回覆樓主

個主刀手做咩嫁?無人睇住就唔做得

伯爵府

eliekim 發表於 17-10-26 01:25
個主刀手做咩嫁?無人睇住就唔做得

換肝手術係一定要個大同個fellow一齊做
我睇其他地方醫護講的

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

keung0413 發表於 17-10-26 01:03
其實開左個肚等,都唔係咩唔常見嘅事,由其係有d 癌症手術,要等frozen section result..

同埋換肝手術, ...

唔知點解, 睇完報導我覺得係職場政治鬥爭, 多於有人做好心幫病人出頭道出事件.

伯爵府

回覆樓主:

成件事都好離譜, 人命咁兒戲。。。。
一個咁大手術, 應該要好多準備 (醫生/麻醉師....), 冇理由, 話黎就黎, 話走就話, 好恐怖, 失信心。

用戶要求終止服務

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 大廚勳章 貢獻勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章 笑得好勳章

男爵府

咁都得

如果私家果邊手術有咩突發事令佢再遲返去咁點搞

大宅

ILoveAA2017 發表於 17-10-25 23:16
顧問上司最冇醫德,為錢竟然擅離職守,而主刀醫生也不要得,膽細無能,沒有經驗較豐富的上司在場就不敢負責 ...

真係好離譜……
做醫生,醫術好亦要有醫德,兼職顧問冇醫德,主刀2樣都冇

大宅

HoshiSora 發表於 17-10-25 23:54
咁都得???

唔係真係咁藝高人膽大呀嘛?

在場人士真係好好,遇著2個垃圾醫生仍堅守崗位,否則親眼目送病人…………

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

呢D新聞睇到好心寒

伯爵府

回覆樓主

所以我成日覺得現金好多醫術高明的醫生都是向錢看,缺乏醫德,完全不是仁心仁術。

大宅

回覆樓主

主刀決定等埋是緊謹的決定,因為換肝後也有一排要觀察、用藥才康復,中間可能排斥,可能要再換藥再做手術,而監督醫生在場,可以幫手判斷,及日後參與決定,換肝手術工作,不是1+1=2的判斷,有著很多潛在可能性。

只怪當值也去接政府job, 定係人手一直不夠,所以當值也不是100%做當值是行內已是潛行規?屍肝是特發的,如果100%無job才接當值,會否政府很多因為沒當值醫生而浪費屍肝呢?

伯爵府

ILoveAA2017 發表於 17-10-25 23:36
其實盧寵茂已間接解釋了,沒有其他資深肝臓移植醫生available, 所以一時之間找不到,但其實個主刀醫生也可 ...

子爵府

回覆樓主

簡直冇醫德啦,公立醫院人命賤d既?咁陰質賺埋d錢小心後尾幾年啦

侯爵府

回覆樓主:

呢個case唔關主刀醫生技術或信心問題,而係規定呢個手術一定要有consultant 在場oversee,consultant 不在場不可以進行呢個手術。

禁止訪問

回覆樓主:

首頁
34567...13

尾頁

跳至