時政擂台

跳至

首頁
34567...12

尾頁

子爵府

引用:Quote:meatballs+發表於+13-4-16+09:43+I+w

原帖由 nikinokb 於 13-04-17 發表
頭先我已經想出聲,但諗諗吓唔想俾人圍,見到你咁勇敢我都要企出黎,其實好多人都好討厭美國人,但我喺度呢 ...
我同意,好多美國人真的好有人情味的。每个地方總有好人坏人。每個州的人又有些唔同。發生在Boston,我唔信佢地係搶。

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

眼訓 發表於 13-4-16 13:08
其實我唔想出聲。冇可能要全世界人認同自己。佢地鍾意點唸咪點唸囉。香港好就祝君安穩啦。
但係呢d好明顯係 ...
係...開始時我真係好唔開心.點解無了解清楚就甘鬧呢
同埋..好老實有件事我想講.就算我老公係美國住左十年以上.

要一個影片果幾秒就去分辨國藉係無可能.你需要睇佢眼珠咩顏色

係美國有世界各地既人.我依家都好努力去學點分.

有d唔係只睇膚色就可以分辨倒.點解佢地認為一定係美國人?

我相信你明白我意思

在此重新聲明:我係一名香港人.絕無幫美國人既意思.有話直說擺了

子爵府

引用:Quote:vivi_meow+發表於+13-4-16+10:18+我

原帖由 nikinokb 於 13-04-17 發表
係呀,我喺美國住呢一年真係感受到無比溫暖,我老公係美國住左十年以上,雖然我知道佢吾相信會有咁嘅事情發 ...
well said. i cannot agree more. 一句美國人自大,鬧晒所有住美國的人,未免太harsh吧?我不支持美國政府所作的,但我實在見过奶多好有人情味的美國人。

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

kooba 發表於 13-4-16 13:28
well said. i cannot agree more. 一句美國人自大,鬧晒所有住美國的人,未免太harsh吧?我不支持美國政府 ...
不能認同更多....這是重點.可知有多少美國人?先唔好話果d係咪美國人.亦先唔好話佢地有無搶野
若是.便是''這些事不是b6才會做.美國人也一樣''?

實看不出樓主不想罵戰

子爵府

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 我的育兒心得勳章 夏天玩到顛 畀面勳章 BK Milk勳章

凡是發生過的都存在,凡是存在過的都有價值。

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

kooba 發表於 13-4-16 13:28
well said. i cannot agree more. 一句美國人自大,鬧晒所有住美國的人,未免太harsh吧?我不支持美國政府 ...

仲有一樣野...樓主話美國人唔排隊會出手呢d..我真係無話可說
請問樓主長時間在美國居住嗎?

我每次搭車.的確真係從來無人排隊.因為所有人都會自動跟次序上車

全部人先讓老人家.有需要既人.之後到小朋友.再之後到女士.再到男人

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

nikinokb 發表於 13-4-17 04:43
仲有一樣野...樓主話美國人唔排隊會出手呢d..我真係無話可說
請問樓主長時間在美國居住嗎?
冇錯
遠遠見到前面整路封左一條lane
啲車九哩幾遠就開始排隊
我係好心急嘅人
都唔敢cut
返工返學時間ar

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆:Khbbibi 的帖子

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

咩國藉既人都有好有壞!

唔係特別針對中國人,係連自己既人都唔好既話,就無資格去話外國人點點點!

自己既民族都唔守禮,唔話自己人,唔通走去笑人哋外國人一樣都唔守禮咩!咁同五十步笑百步有咩分別!

小妮子  所以做自自己....  發表於 13-4-17 10:01

公爵府

引用:Quote:原帖由+nikinokb+於+13-04-17+發表係

原帖由 kooba 於 13-04-17 發表
「美國人自大」呢句說話成日聽,但我反而羡慕佢地可以咁proud of 佢自己既國家。睇返香港人,出外都唔會話自己係中國人,寧願話係香港人。我接觸唔少外國人,美國人真係以自己國家為榮,唔係為佢個人,我覺得呢d唔係自大。

珊瑚宮

+3金熱血 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

回覆:這些事不是b6人才會做,美國人也一樣

全世界都一樣

全力支持捐血行動~
Blood for Life 熱血使命 @ fb

伯爵府

好媽媽勳章

別人做得唔好,就可以justify強國人既醜陋嗎?人地做得好又唔見佢地學?

There's some good in this world, Mr Frodo. And it's worth fighting for.

水晶宮

這帖,好笑

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

珍珠宮

熱血金章 睛靈勳章 BK Milk勳章

引用:請瘋傳,等全世界都知道,唔好只話中國人+

原帖由 greenpea 於 13-04-16 發表
請瘋傳,等全世界都知道,唔好只話中國人

最簡潔的一個抱擁, 也覺熱烘

珍珠宮

熱血金章 睛靈勳章 BK Milk勳章

BTW 希望傷者快啲好番,實在太恐怖!!

最簡潔的一個抱擁, 也覺熱烘

子爵府

引用:別人做得唔好,就可以justify強國人既醜陋

原帖由 小蘅媽媽 於 13-04-17 發表
別人做得唔好,就可以justify強國人既醜陋嗎?人地做得好又唔見佢地學?

...
好似之前網上見到一篇強國人打尖事件,佢打尖俾人鬧,就講咗句「香港人夠打尖啦!」就可以將自己嘅錯抹殺,再變成理所當然

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

受到警告

引用:轉貼爆炸發生後,英勇的波士頓人民沒有退縮

原帖由 Khbbibi 於 13-04-16 發表
轉貼

爆炸發生後,英勇的波士頓人民沒有退縮,不顧安危第一時間沖了上去——搶東西!這樣的國家是無法戰勝 ...
樓主,你講中國人就得,
一講老外就肯定大把假洋人仆出黎護主呀!

~~~~ 花生組組員 ~~~~

男爵府

引用:轉貼爆炸發生後,英勇的波士頓人民沒有退縮

原帖由 Khbbibi 於 13-04-16 發表
轉貼

爆炸發生後,英勇的波士頓人民沒有退縮,不顧安危第一時間沖了上去——搶東西!這樣的國家是無法戰勝 ...
:excited大家唔好再對中國人有誤解

男爵府

引用:別人做得唔好,就可以justify強國人既醜陋

原帖由 小蘅媽媽 於 13-04-17 發表

...
依家係好多人都將中國人缺點無限放大…be fair

greenpea   good point   發表於 13-4-17 10:28

首頁
34567...12

尾頁

跳至