自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章

薯圈 發表於 24-4-19 07:27
我都係睇到咁。 難怪食肆做得差,根本不想檢討,永遠都係人地嘅錯
...

望左少少都冇心機睇,永遠都係人錯,自己又唔去檢討反省,香港食肆點會進步?生意差真係唔好怨,自找!

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

綜援出現金糧唔係今日發生,三十年前幫過食肆做數已經係咁。以前綜援出現金糧果d人工係低d架,老闆諗縮數所以會請。
09年人工唔貴但已經係賺埋都唔夠交租,又係幫人做數得知。

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

czl115 發表於 24-4-18 22:28
仲有呢個原因:過去三年食肆數量急劇擴張

食肆結業潮令人關注,但若觀察更長期數據,會發現這次結業潮出現 ...

其實飲食業擴之前,
估計應該係零售業執笠潮,
佢哋出嚟嘅舖位,由飲食業承租。

公爵府

回覆樓主:

麥文記好似賣雲吞麵,又係食唔飽果啲

水晶宮

mother904 發表於 24-4-18 22:22
其實唔明點解要廢除師徒制度,好多秘技不會在廚藝學校學到

其實你知唔知道當年做學徒 係 無工資 又或者 好低工資,
老闆 又或者 師父 只係提供 食 住。
連假期都冇,如果有事要問準 先可以有。

珍珠宮

Shellyxlk 發表於 24-4-19 01:22
係呀,我都唔信佢講嘅理由,雞肉冇雞味,豬肉得臊味,牛肉冇牛味左好多年,最少10年以上
...

係啊起碼10年以上
粗制濫造已經好多年,質素差,有啲仲衛生差亦好多年,間中又話有老鼠曱甴

珍珠宮

CJ1r1s 發表於 24-4-19 06:50
回覆 6299 的帖子

咪係咯,疫情前已經係咁啦,買餸買生果仲難頂

疫情前已經難頂,買野買生果食餐飯都唔係平,佢又唔講下不停加價,但質素服務卻不停下降

水晶宮

6299 發表於 24-4-18 22:49
2我唔相信全港食店都係請綜援做侍應囉,人態度差同個侍應係咪綜援人無直接關係
3疫情前已經質素差態度差左 ...

係呀!
疫情前 部份 店舖 已經請咗這類綜援人士廿幾、卅年啦,
你唔知咩?

珍珠宮

caryfox 發表於 24-4-19 17:04
係呀!
疫情前 部份 店舖 已經請咗這類綜援人士廿幾、卅年啦,
你唔知咩?

你都講部分
但點解其他無請綜援的都態度差?

侯爵府

mmpo 發表於 24-4-19 16:51
麥文記好似賣雲吞麵,又係食唔飽果啲

有一次帶我媽咪去食貴到嚇親,佢又貴又細碗又鹹,仲要茶都冇杯,淨係可以買佢啲汽水

侯爵府

gruntel 發表於 24-4-19 16:09
睇完哂成個po,
只可以話條友真係執笠都係應該,
請人只想用極低廉的價請d 65歲以上的阿伯/嬸,

唔去麥文,姓賴,費是去瀨野搬一堆籍口

水晶宮

6299 發表於 24-4-19 17:21
你都講部分
但點解其他無請綜援的都態度差?

你每個人都問過佢哋有冇攞綜援?

侯爵府

乖寶寶布布 發表於 24-4-18 22:59
識個酒店大廚,佢話教下面啲人都無心學,個個為打份工only,不求進步

其實而家好多人都係咁, 唔只呢行。

子爵府

Jasmine-4711 發表於 24-4-19 00:10
不同意.
普及專上教育政策( 是“人為”), 只承認入學考文憑的人,不論藍白領都文憑充斥,
因此很多後生一 ...

因為師徒制度的 缺點,才會引伸到社會 自然淘汰, 例如 冇制度,冇標準, 待遇差, 我父親 以前做三行工人, 佢就係師徒制, 佢要幫師傅洗底褲 煮飯清潔, 薪金微薄。 捱咗好多年自己先至可以喺師傅。 社會係要進步 人嘅教育水平係要提升 要求嘅安全水準 都會提升 未能達標的就會自然淘汰, 即使簡單如 廚房師傅 都要有食物安全 的知識 衛生嘅知識 因為 大家生活水平提升 自然要求就不同

翡翠宮

畀面勳章

caryfox 發表於 24-4-19 16:53
其實你知唔知道當年做學徒 係 無工資 又或者 好低工資,
老闆 又或者 師父 只係提供 食 住。
連假期都冇, ...

你講呢個情況係50,60年代既事,80年代已經行唔通。工資低唔係師徒制的獨有問題,而家好多食肆請後廚都唔係高人工。

日日是好日

大宅

dyl 發表於 24-4-18 23:27
其實香港人唔係好太care侍應啲態度好唔好,佢哋食完就走. 覺得而家最重要係D餐太貴, 茶餐廳晚餐去到一舊水, ...

我都好同意你既講法,只要吾好粗聲粗氣鬧人,食物吾貴同好味,我哋都會有下次,你就算比五星級服務,但d野食吾得,真係請都唔會再去。

男爵府

根本係以前太多自由行的客賺錢太容易, 鋪租係甘加, 餐廳雇主亦都不求上進越收越貴, 但人地内地就越做越好因爲競爭大要搶客!
師徒制尼的縂儸來講都離譜! 雇主更係想師徒制要個徒弟免費做野邊可能.

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

jellyfish1989 發表於 24-4-19 22:04
因為師徒制度的 缺點,才會引伸到社會 自然淘汰, 例如 冇制度,冇標準, 待遇差, 我父親 以前做三行工人 ...

時代不同了,師徒制可以改良(三行徒弟現在有人工, 放工回家, 不用做師傅家務), 而不是不被政府承認
為可有專業文凭的一條出路.

為何逼所有少年考到DSE合格/ VTC Youth College是向上接軌hi dip及大學,
亦不可以脫軌地淺

只想學一門技能謀生, 中、英或數唔掂的少年, 有何“逃生門”?
一定要留在學校/考文凭試才有出路,

中六冇5條2,
或VTC Youth College 衰一科中/英/數而畢唔倒業,
就要被人笑一世嗎?
現在香港的社會正是這樣

這真是最殘酷的自然淘汰制度,
年青人尊嚴問題, “士可殺, 不可辱”一世.
先咁多少年“空中飛人”

天生我才必有用, 可必一定要少年/青年在火中歷鍊,留下烙印,

或自信心/自尊心被燒到“熔晒”, 才可離開中學/ 工業學院的教育制度?

珍珠宮

caryfox 發表於 24-4-19 20:39
你每個人都問過佢哋有冇攞綜援?

bk都有jm做飲食業,你可以問下佢有無攞,我亦識人做飲食業,佢無攞綜援囉
點解
做飲食業=綜援?

男爵府

Jasmine-4711 發表於 24-4-20 00:13
時代不同了,師徒制可以改良(三行徒弟現在有人工, 放工回家, 不用做師傅家務), 而不是不被政府承認
為可 ...

乜你講到一定要5科合格先有人請咁

侍應/ 地產/ 洗碗/ 司機/ 街市都要?

幾多的士司機 小巴司機養活成家人

會唔會係佢自己自卑

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊