自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

劫褲濟朋 發表於 24-4-2 23:18
兩送飯越做越多. 但貴少少餐廳做唔住. 只因香港人已無需要出街食飯
2019 後. 黃藍分家. 原本朋友絕晒交. 仲 ...

幾年前和中國內地勢不兩立的反中、港獨分子,現在許多已成為了回內地遊玩的中堅分子。
https://www.am730.com.hk/column/%E8%B2%A1%E7%B6%93/%E8%AA%AA%E6%95%99%E7%B5%B1%E6%88%B0%E5%BC%84%E5%B7%A7%E5%8F%8D%E6%8B%99-%E6%B0%91%E9%96%93%E9%81%8A%E7%8E%A9%E4%BF%83%E5%85%A9%E5%9C%B0%E8%9E%8D%E5%90%88/441699

可能係攬炒班人想香港死,所以寧願回內地遊玩都唔喺香港消費。

伯爵府

兩送飯越做越多. 但貴少少餐廳做唔住. 只因香港人已無需要出街食飯

高消費人士多已移民,低消費人士多經常上深圳

子爵府

esmehouse 發表於 24-4-3 08:55
咪係囉,食完飯跟住又要搵第二度可以坐耐啲傾偈,就係因為咁好多人情願喺屋企開 P
...
如果多客,有好多人等緊,梗係要你快啲交枱啦。
無客,無人等緊,都唔使催你交枱啦。

珍珠宮

2024年龍年勳章

我仍然覺得租金貴是主因,引致食飯要限時,3唔識7坐埋一台,香港食快餐都貴過日本餐廳。

子爵府

cbeyond 發表於 24-4-3 11:25
我更好彩啦, 同閣下完全無關係, 否則應該好悲慘
網上唔識都說一大堆道理, 係家人應該難頂, ...

咬住又點喎?唔反咬,跳過唔睇就得啦。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

choyki 發表於 24-4-3 13:56
如果多客,有好多人等緊,梗係要你快啲交枱啦。
無客,無人等緊,都唔使催你交枱啦。
完全係冇客等,仲要有空枱。
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

珊瑚宮

回覆樓主:

根本唔關事 所謂嘅手足 幾多啲手足衝上去山姆,長隆 又話驚大陸啲嘢食 冇得食佢哋就驚

男爵府

caryfox 發表於 24-4-3 11:20
「八萬五」 就係兇手
你唔知道咩?
你97個時應該小學以下,原來黃絲發放咁多假消息呃細路。

大宅

JM唔好亂咁講呀

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

raylife 發表於 24-4-3 18:22
你97個時應該小學以下,原來黃絲發放咁多假消息呃細路。

你搞錯晒啦!
我係B K嘅戶口都超過23年啦!
係32樓已經講咗我係B K廿幾年啦,你唔睇回覆,
亂作故仔,話我9 7年係小學生。
就知你人格係點。

9 8年我已經做業主,係「八萬五」嘅苦主。

你唔好亂咁發放假消息,荼毒B K會員。

伯爵府

回覆樓主:

關咩事,而家啲食肆愈來愈貴,無事無幹唔會出街食,晚飯要三幾百一位,點食?以前經常唔想煮就出街食,而家唔會,至多買外賣

珍珠宮

堂食做唔住,外賣生意好?

子爵府

wln 發表於 24-4-3 02:28
其實疫情前一向都多人北上 ,只係通關後,大家都想去旅行。 講到北上,有幾好,其實真係講大咗,基本上冇 ...

同意!我以前好鍾意去大陸消費,但最近開通後去咗幾次,發覺d食物來來去去同一個味,尤其木屋燒烤,d串燒無論你叫咩肉,出到來都係孜然粉味,根本食唔到原肉既味道!去探魚食就鹹到痴線,我老公直頭話去兩日,d屎係臭好多,要返hk幾日後先正常返,為健康,我依家唔敢再成日上去大吃大喝!

子爵府

https://www.am730.com.hk/column/ ... 84%E9%8C%AF-/442421
大角咀區埃華街附近一帶是食肆集中地,最近幾個月先後已有 8 間食肆結業或準備結業。

「租金」是原因之一,之不過,連鎖食肆如經營牛角、牛涮鍋等食店的叙福樓(1978)。於 2023 年,
租金開支只佔收入 15.1%,
員工薪酬才是最高,年內佔收入 29.8%,
與食材成本的 30.7% 相若。
食材成本 30.7%
員工薪酬 29.8%
租金開支 15.1%

另一間連鎖食肆太興集團(6811)的情況也差不多。於 2023 年,
租金開支只佔收入 15.2%,
員工薪酬佔比卻有 35.3%,
較食材成本的 26.2% 要高。
員工薪酬 35.3%
食材成本 26.2%
租金開支 15.2%

連鎖食肆的優勢在於標準化,不論是設備、經營流程還是食材,只要跟著標準去做,基本上是複製一間賺一間。並且,連鎖店議價能力高,憑藉這些優勢才能在香港生存。

食肆是售賣食物的地方,好吃還是最重要。純粹個人(審計密探 CIA:Bittermelon)意見,使用劣質食材、克扣分量、服務態度差等等,往往才是食肆執笠的主要原因。

子爵府

caryfox 發表於 24-4-3 21:46
你搞錯晒啦!
我係B K嘅戶口都超過23年啦!
係32樓已經講咗我係B K廿幾年啦,你唔睇回覆,
董建華喺 96 年下半年(當時已經選咗佢將任首屆特首)便叫人唔好買樓住(意思應是等佢上任後才考慮吧,佢當時應該已準備打壓樓價,後來果然出咗 8 萬 5)。

子爵府

https://www.am730.com.hk/column/ ... %BB%E5%9B%A0/442424
租金是需求下的「結果」

香港工資在過去幾年,升幅肯定遠高於租金,我們是否也會將問題歸咎於人工過高?

外地來港旅客大幅下降,加上以十萬計因移民潮下離開的人,可能才是零售需求萎縮的主因。

男爵府

其實以前出國旅行同北上嘅港人數目差不多,
依家主要係少咗外國人嚟,
我家姐個仔讀國際學校, 佢話學校啲外國小朋友已經少咗好多, 多咗本地小朋友入讀

男爵府

明明就係飲食業自身唔争氣,
硬係賴周圍環境、市民唔支持有乜用?
北上果班人就有朋友,留港d就係親朋已絕?
食肆仲係唔好好反省改善自己,
繼續怨香港人唔盲撐,遲早都係汁。

男爵府

都唔係,好多人都係約自己fd一齊北上搵食。

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

choyki 發表於 24-4-5 11:16
董建華喺 96 年下半年(當時已經選咗佢將任首屆特首)便叫人唔好買樓住(意思應是等佢上任後才考慮吧,佢當 ...

咪啱囉!
我係回覆2 3樓,佢咁講即係佢唔知。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊