自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

ms.aeroplane 發表於 24-4-19 07:54
如果D移民咁有影響力,又唔見得佢地帶動到移居嘅地方經濟喎!
其實租金係最大問題!
另外疫情時好多食肆做 ...

咪係,見佢話租金問題只佔一小部分已經冇心機睇下文,明明租金就係最大問題,受訪者應該都係有商舖物業收緊舖租 [smile

男爵府

邊個都阻唔倒,會自然枯竭舊舖價,再引入大陸店商來改善

伯爵府

回覆樓主:

哦,老闆仔(少爺),佢老豆做到出名,又小紅書加持。

現在一樣,有餐廳/麵包店,請學徒$14~16k,細工$16~18k,大工$18~21k架。

現金出糧,無供mpf,犯法架!
D人抄散,根本hea住做。
有D餐廳出到$8x,果D員工醒目好多。

係貴,份量少,難食,服務差吖。

伯爵府

mother904 發表於 24-4-18 22:22
其實唔明點解要廢除師徒制度,好多秘技不會在廚藝學校學到

但無法例話請廚師一定要有廚藝cert至可以,佢攞嚟講啦!

珍珠宮

回覆樓主:

師徒制關政府咩事?定佢仲停留喺當徒弟係廉價勞工只提供三餐一宿仲要多謝師父教導嗰種制度?出夠糧合理工作條件總有人願學掛?當然,搵到個有交帶有心學捱得苦嘅都唔容易,始終做廚真係辛苦

大宅

請棕援人士, 用低價食才, 成本大減才對? 仲瘋狂加價!

伯爵府

my005 發表於 24-4-19 07:51
我想知香港幾時有取消師徒制?

律師行業唔係都係行師徒制咩﹗

我識得有個朋友肯教下屬,都算得上係師徒,佢下屬學晒佢啲手藝仲自立門戶,我有見過佢哋相處,因為佢仲帶我哋去食佢下屬嘅手藝,真係好好食,佢係對下屬好好嘅人。

伯爵府

Gud567567 發表於 24-4-19 10:26
請棕援人士, 用低價食才, 成本大減才對? 仲瘋狂加價!

香港無論地產定商家都想賺到盡,無諗過要細水長流,只會殺雞取卵,政府做幾多野都無用!
You think the only people who are people
Are the people who look and think like you
But if you walk the footsteps of a stranger
You'll learn things you never knew you never knew
-- Colors Of The Wind

公爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

師徒制度消失係班師傅嘅問題、當徒弟係奴隸咁洗 、人哋德國今日仲有好好師徒制度喎

象牙宮

回覆樓主:

青黃不接係既,但工作時間長,人工唔高點吸引人入行呢?
食材又唔覺貴好多,睇做咩食店啦…朋友做中式小菜館,無呻食材貴,係呻人工貴,唔高薪無人做囉!
下下限時60分鐘,90分鐘交枱,再加上有經濟能力既呢度移民果度去飲飲食食,最後結果就會咁

伯爵府

回覆樓主:

請唔到人咪因為人工唔高,點解人工少唔做咪因為物價貴生活唔到,呢個係惡性循環。最低工資同消費券都有份推高物價

大宅

回覆樓主:

感覺香港嘅服務業,無論係店員,侍應,的士司機全部怨氣好重,擺出來個款就係覺得自己使咩做低聲下氣服務你

大宅

幸福花海 發表於 24-4-19 11:55
請唔到人咪因為人工唔高,點解人工少唔做咪因為物價貴生活唔到,呢個係惡性循環。最低工資同消費券都有份推 ...

其實可能社會富裕左,新一代覺得屋企有得食有得住,使咩出來受氣,7,80後父母都係咁教仔女覺得佢哋最緊要開心健康

大宅

pochario 發表於 24-4-19 09:27
咪係,見佢話租金問題只佔一小部分已經冇心機睇下文,明明租金就係最大問題,受訪者應該都係有商舖物業收 ...

租金平的店或者自己買左舖的店會平賣比客咩?只會跟著大隊加價

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Kuri 發表於 24-4-19 10:30
我識得有個朋友肯教下屬,都算得上係師徒,佢下屬學晒佢啲手藝仲自立門戶,我有見過佢哋相處,因為佢仲帶 ...

係呀。有啲人係好好既,好有大師風範,學曉徒弟,仲支持佢創業添。(當然最好唔好同區競爭啦)

而家啲年青人,有啲肯受上司教導,雖然只專稱其為"大佬",但其實都有師徒之意,不過,而家唔會叫師傅咁啫。

這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章

回覆 baby668 的帖子

的確係有出現金糧再騙公屋/綜援case, 明既人就明...
◕順其自然啦~♥ ◕

大宅

回覆樓主:

有師徒制度就易請師傅?唔明係咩概念?

男爵府

睇完哂成個po,
只可以話條友真係執笠都係應該,
請人只想用極低廉的價請d 65歲以上的阿伯/嬸,
仲要怨政府廢除師徒制無法提供免費奴隸勞工,
明明係慳皮賺到盡入埋d垃圾食材,
夾硬賴供應商只比cheap貨唔比正常食材,
結果就係服務差,食物難食,
客人唔來,回唔到本就瘋狂加價,
結果惡性循環。

公爵府

pochario 發表於 24-4-19 09:27
咪係,見佢話租金問題只佔一小部分已經冇心機睇下文,明明租金就係最大問題,受訪者應該都係有商舖物業收 ...

複式洋房

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊