婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

公爵府

畀面勳章

有冇mami帶mirena子宮環? 請問大家覺得點? 有冇mami係係家計會帶架?
歡迎參觀『文。穎之家』
文文小公主Corliss出生於28/9/2006, 重2.99kg, 31/12/2008重13.4kg, 高85cm
小穎小王子Wayne出生於01/11/2007, 重3.5kg, 27/2/2009重11.8kg, 高78m, 頭圍49cm

男爵府

環保接龍勳章

我戴咗. 真係覺得好好. 以前經量好多. 戴咗後好少. 少到好似冇咁.. 我係喺私家醫生度戴..
應當一無罣慮,只要凡事藉著禱告、祈求,和感謝,將你們所要的告訴神。
神所賜、出人意外的平安必在基督耶穌裡保守你們的心懷意念。

公爵府

畀面勳章

你帶左幾耐呀? 覺得有冇副作用呢?

其實我帶緊健康院個隻, 但係我有經痛, 每個月都要預個日死晒咁, 攤係床, 好困擾, 健康院醫生建議我去家計會帶, 但係無m又唔知點咁

原文章由 Harry媽 於 08-11-3 16:29 發表
我戴咗. 真係覺得好好. 以前經量好多. 戴咗後好少. 少到好似冇咁.. 我係喺私家醫生度戴..
歡迎參觀『文。穎之家』
文文小公主Corliss出生於28/9/2006, 重2.99kg, 31/12/2008重13.4kg, 高85cm
小穎小王子Wayne出生於01/11/2007, 重3.5kg, 27/2/2009重11.8kg, 高78m, 頭圍49cm

男爵府

環保接龍勳章

原文章由 winwin815 於 08-11-3 16:38 發表
你帶左幾耐呀? 覺得有冇副作用呢?

其實我帶緊健康院個隻, 但係我有經痛, 每個月都要預個日死晒咁, 攤係床, 好困擾, 健康院醫生建議我去家計會帶, 但係無m又唔知點咁

...

你都係戴緊mirena?我生完個仔就戴環. 但初時係戴金屬果隻. 三年期. 但因為經量太多.醫生叫我轉呢隻. 係初時戴有小小陰陰痛咁.但好快就冇. 同埋頭幾個月會有唔定的經期. 之後就乜事都冇. 我都戴咗五年多..

應當一無罣慮,只要凡事藉著禱告、祈求,和感謝,將你們所要的告訴神。

公爵府

畀面勳章

我唔係帶mirena, 係健康院provide既, 我估係你講金屬果隻, 不過係10年期, 我都有經量多既問題, 不過我無諗過係個環既緣故, 因為我細仔先剛剛一歲, 一向話生完都會多, 反而係因為我經痛得嚴重, 要完全訓係床到休息, 湊小朋友已經要預佢地病請假, 真係唔可能預多一日比自己, 問開健康院醫生, 佢suggest我帶mirena囉...

初時有不定的經期? 點為之不定? 我依家period day 3實腰痛到想死, 好似比人撕裂咁, 好怕.....

原文章由 Harry媽 於 08-11-3 21:56 發表

你都係戴緊mirena?我生完個仔就戴環. 但初時係戴金屬果隻. 三年期. 但因為經量太多.醫生叫我轉呢隻. 係初時戴有小小陰陰痛咁.但好快就冇. 同埋頭幾個月會有唔定的經期. 之後就乜事都冇. 我都戴咗五年多.. ...
歡迎參觀『文。穎之家』

男爵府

環保接龍勳章

原文章由 winwin815 於 08-11-3 23:09 發表
我唔係帶mirena, 係健康院provide既, 我估係你講金屬果隻, 不過係10年期, 我都有經量多既問題, 不過我無諗過係個環既緣故, 因為我細仔先剛剛一歲, 一向話生完都會多, 反而係因為我經痛得嚴重, 要完全訓係床到休息, ...

以前聽醫生話戴子宮環係會令經量增多. 但係mirena係有咩成份(唔記得個名)令到經量減少. 所以戴咗就經量好少.
我諗你的情況要同醫傾下. 睇下有咩意見俾你同幫到你。
你未戴環時有冇經痛呢?
如果因為戴咗環後先痛. 醫生有冇話有幾耐的不適呢?
因為戴環初期都係會有不適的感覺. 但係至多咪三幾個月.
建議你再係咁痛你都要問下醫生先好

公爵府

畀面勳章

我未帶之前都係咁架啦, 以前食左好多年避孕丸, 初期都好舒服, 但係食左over5年後, 唔知係食藥既影响定係個時份工既問題, 開始每個月period都唔舒服, 中西醫都睇過, 西醫就幫我不斷換唔同brand既藥, 都只係好左少少, 最後停左唔食, 就大肚啦, 生完大囡餵人奶, 無食藥, 已想帶環, 點知轉頭又有左細仔, 到生左細仔, 咪係健康院帶囉, 上個月去檢查個環, 咪同醫生傾開, 佢叫我食返藥, 我話以前食過藥, 個人唔舒服, 佢就叫我帶mirena

原文章由 Harry媽 於 08-11-4 00:49 發表

以前聽醫生話戴子宮環係會令經量增多. 但係mirena係有咩成份(唔記得個名)令到經量減少. 所以戴咗就經量好少.
我諗你的情況要同醫傾下. 睇下有咩意見俾你同幫到你。
你未戴環時有冇經痛呢?
如果因為戴咗環後先痛. 醫 ...
歡迎參觀『文。穎之家』

別墅

請問幾多錢同埋有無醫生介紹?THX

公爵府

畀面勳章

家計會可以帶, 1200

原文章由 woodstockling 於 08-11-4 16:41 發表
請問幾多錢同埋有無醫生介紹?THX
歡迎參觀『文。穎之家』

別墅

原文章由 winwin815 於 08-11-4 22:16 發表
家計會可以帶, 1200

請問係咪帶mirena$1200呀

男爵府

環保接龍勳章

原文章由 woodstockling 於 08-11-5 19:17 發表

我喺私家度戴. 二千元

公爵府

畀面勳章

yes, 帶mirena

不過harry媽個個私家2千, 都好平, 我聽過朋友講, 除返出黎都唔止2千
原文章由 woodstockling 於 08-11-5 19:17 發表

歡迎參觀『文。穎之家』

男爵府

環保接龍勳章

原文章由 winwin815 於 08-11-5 22:09 發表
yes, 帶mirena

不過harry媽個個私家2千, 都好平, 我聽過朋友講, 除返出黎都唔止2千

除出來都唔止二千?唔會啩.. 除出來好易咋喎. 佢係咪除出來跟手換個新的呀?冇理由要咁貴. 至多咪收番一般醫生收費..

公爵府

畀面勳章

唔係呀, 不過你知醫生收既費用可以相差好遠, 其實收幾多我唔記得, 我記得係幾千, 無三不成幾喎, 佢帶呢個環, 好似用左over5千架

harry媽, 你個醫生男定女, 好唔好架? 其實2千同千2, 可以自己揀醫生, 都諗得過

原文章由 Harry媽 於 08-11-5 22:55 發表

除出來都唔止二千?唔會啩.. 除出來好易咋喎. 佢係咪除出來跟手換個新的呀?冇理由要咁貴. 至多咪收番一般醫生收費..
歡迎參觀『文。穎之家』

公爵府

畀面勳章

仲有冇其他mami帶緊呀?
歡迎參觀『文。穎之家』

男爵府

環保接龍勳章

原文章由 winwin815 於 08-11-5 23:12 發表
唔係呀, 不過你知醫生收既費用可以相差好遠, 其實收幾多我唔記得, 我記得係幾千, 無三不成幾喎, 佢帶呢個環, 好似用左over5千架

harry媽, 你個醫生男定女, 好唔好架? 其實2千同千2, 可以自己揀醫生, 都諗得過

...

我個醫生係女醫生. 好細心. 我個仔都係由佢接生.
我戴果時係幾年前, 而家唔知有冇價錢變動. 但係我早幾個月去驗身時.佢診費都係冇乜變.

公爵府

畀面勳章

可唔可以pm佢既資料我呀? thanks

原文章由 Harry媽 於 08-11-7 00:34 發表

我個醫生係女醫生. 好細心. 我個仔都係由佢接生.
我戴果時係幾年前, 而家唔知有冇價錢變動. 但係我早幾個月去驗身時.佢診費都係冇乜變.
歡迎參觀『文。穎之家』

男爵府

環保接龍勳章

原文章由 winwin815 於 08-11-7 14:19 發表
可唔可以pm佢既資料我呀? thanks

pm咗你啦

伯爵府

原文章由 Harry媽 於 08-11-7 16:37 發表

pm咗你啦

可唔可以pm埋比我?

複式洋房

可唔可以pm埋比我?

首頁

尾頁

跳至