自由報料

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好野唔會係我身上發生,見人仔女讀得成書,事業有成,但我屋企個件,就考尾二尾三。我自問都好用心照顧佢,又肯比錢補習,但佢只有心看fb,u tube,韓劇,佢又唔係無記性又唔係豬,但出黎的成績真係⋯⋯係無得免强,但真係好唔開心

大宅

最關心BB問題熱投勳章

terrorist 發表於 16-11-20 19:38
好野唔會係我身上發生,見人仔女讀得成書,事業有成,但我屋企個件,就考尾二尾三。我自問都好用心照顧佢, ...

樓主唔好灰心,試下溝通多d問佢發生咩事比佢個係擔心同關心下佢, 睇下會唔會係想引你注意,發掘下佢其他架潛能

男爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

或者佢未開竅呢,樓主唔好灰心, 唯有盡力囉, 做父母嘅,已比到應有嘅佢,問心無愧啦,其實讀唔成書都冇辦法, 最緊要唔好學壞, 以安心了, 行行出狀元麻

男爵府

yanyan2002 發表於 16-11-20 20:19
或者佢未開竅呢,樓主唔好灰心, 唯有盡力囉, 做父母嘅,已比到應有嘅佢,問心無愧啦,其實讀唔成書都冇辦 ...

唔想對住佢,時時返左娘家算數

水晶宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

讀唔到書如果佢夠年齡就轉比佢讀職業學校。ex個大仔都讀唔到書中學要佢去寄宿之後入埋中華廚藝學院,起碼佢畢業唔洗驚搵唔到工
感激遇上你~

禁止訪問

回覆樓主:

洋房

盡力而為吧父母!

男爵府

盡左話之,將來係佢辛苦,我無欠佢

水晶宮

回覆樓主:

心同感受,我自問盡左力,盡量去幫,但結果……

子爵府

Fion710 發表於 16-11-20 20:57
心同感受,我自問盡左力,盡量去幫,但結果……

讀唔倒就早D(emoji)去非學術性的學校學一技之長啦。

男爵府

回覆 terrorist 的帖子

我是以身作則,不需補習,同佢一齊讀,有時他怒我識計條數而佢不識,每個小大考都一齊讀,現在讀緊大學啦

子爵府

回覆:仔女讀唔成書

自己3兄妹都中大畢業(十幾年前),屋村街坊都羨慕我媽。
但講真我屋企關係超疏離,一家人野都唔講多句。我直情係好想離開個家,畢業好快嫁左。
細個又會羨慕街坊同學,一家人有講有笑。

做父母都有好多期望,但老土講句一家人關係最緊要。

社會太多把尺太多比較,最緊要唔好辛苦自己和家人

加油!

子爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

terrorist 發表於 16-11-20 19:38
好野唔會係我身上發生,見人仔女讀得成書,事業有成,但我屋企個件,就考尾二尾三。我自問都好用心照顧佢, ...
唔好放棄, 讀書好睇佢本人, 冇得迫, 唯有在佢身邊幫佢

大宅

有D野要逼出黎,唔係話比左錢補習就得,佢自己唔溫=無用

要識教

大宅

樓主, 讀書好睇佢個人, 我都相信書緣依樣野 , 有D小朋友睇一兩次就順利入腦 ~
搞好關係反而重要, 開心講你知 , 唔開心又講你知, 你有事佢主動關心下你 , 已經不錯了~~
大家努力啦~

子爵府

樓主唔好灰心, 或者佢仲識諗, 唔知讀書有幾咁重要!!! 行行出狀元, 睇下佢既興趣係咩。。。

珍珠宮

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

其實你有冇去問下仔女想點,講真自己都做過學生,讀書都要睇天份
我為貓狂

男爵府

850212 發表於 16-11-20 20:37
讀唔成書唔緊要,唔好做癈青唔返工就得,起碼要養得起自己。最好就發展一樣技能,唔使做底下層工作。
...

無錯!

伯爵府

無學壞就夠了, 現在讀書的途徑多, 好多人做事後,
發覺學歷不多, 再重新讀書呢.

伯爵府

MommyPanel勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 BB防敏心得分享勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 陪月勳章

讀書真係講天份,我表妹讀書好叻,人地讀一、兩次就識,我讀十次都唔識,細個好憎過年,D黑人憎親戚成日問成績

但香港社會又好K形,只睇重學業成績,其他叻到識飛都冇人欣賞你

首頁

尾頁

跳至