自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章

msanubis 發表於 17-7-17 10:53
我帶我媽去旅行, 只因為我想帶佢去旅行, 而唔係因為佢係旅程中可以照顧小朋友/要搵佢做幫手
若我唔想同佢去 ...
Agree!

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

Sumyeema1 發表於 17-7-17 10:31
都係我出錢,

帶工人,會幫手照顧小明友
既然都出錢,如果奶奶都想去,我會出多少少錢,帶埋奶奶。親子遊帶埋老人家,都是旅遊回憶

象牙宮

2024年龍年勳章

emimi 發表於 17-7-17 11:25
老老實實,我小朋友不嬲自己湊,工人係幫下眼,但當我睇實小朋友時,工人可以幫我攞行理執下野,而99就湊唔 ...

我小朋友也是自己湊,我試過一次短途旅行帶工人,因為當年細仔未夠一歲,工人主要幫手湊佢。我就同阿媽、大女玩。

同99試過兩次短程旅行,佢怕黑唔肯自己瞓,就佢 book family room, 但我就冇咁 free...

象牙宮

2024年龍年勳章

lovececing 發表於 17-7-17 11:21
同老人家去旅行真係要考慮好多野,亦都預咗好多說話聽,但真心仲去得幾多次呀
...

一年兩次旅行,十年20次……

侯爵府

Sumyeema1 發表於 17-7-17 11:40

如果一年去2次旅行,我唔會次次都同老人家去,同老人家一年一次都夠啦,總要留返d空間自己一家人嘅,btw有時d野好難講你以為仲有大把時間,但有d野可以黎得好突然
我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

水晶宮

Vivis 發表於 17-7-17 10:58
我帶齊四大長老,不知幾開心,雖辛苦但值得,這些機會去一次少一次

我試過帶4大長老去,結果差點唔見咗兩個,因佢地自顧自去咗睇嘢,冇同我地講聲會行開,嚇死。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Sumyeema1 發表於 17-7-17 11:40

儍豬,老人家點會次次都要去既。

有時有D國家、景點,佢地唔會想去既。

例如,坐飛機坐好耐,佢地點受到?佢地想去都要解釋清楚會出現咩問題先喇。

去D咩主題公園,大人都未必頂到順,又要排隊,又要逼,一解釋佢地聽,佢地多數都唔會去喇。

優閒既,就啱佢地。

所以呢D,要大家商量下至得,並唔係所有旅行,都可以帶佢地去架。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

象牙宮

2024年龍年勳章

my005 發表於 17-7-17 11:49
儍豬,老人家點會次次都要去既。

有時有D國家、景點,佢地唔會想去既。

近三、四年,都係同c6家族旅行,一年兩次,99由姑仔接手照顧。

子女開始大,課本接触到中國文化、歷史,我就計劃返中國旅行,睇下書中嘅歷史名城。

my005    發表於 17-7-17 11:55

翡翠宮

畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我又ok喎,同6299都去過幾次旅行。6299算係我半個阿爸阿媽,我唔尊重佢地同唔尊重我老公無分別,始終都係因為佢地所以先有我老公,就算唔鍾意我都唔會做出面,最多同屋企人呻

PS:我同99感情係好過老公同99既感情有咩事99都會同我講
任何地方同樣的你,
有人把你抬得很高,
有人把你眨得很低,
有價值的東西,
只有在懂價值的人面前才有價值!
不要管別人怎麼看,
關鍵是自己怎樣看自己~

侯爵府

2024年龍年勳章

同99去過一次,百彈~
如果C6帶埋99一齊去,我無意見~
但要我自己攪帶埋99去,我唔會~因為人地父母,應該由番人地仔女負責,唔好做埋人地果份~

伯爵府

畀面勳章

都係我出錢,

仲有,有叔仔姑9姑仔個些.......分分插埋帶佢父母去所謂旅行,其實就係做奴隸!
吃力不討好!比我都選工人!
試過未生前同過長老旅行,無下次!
尼樣唔食個樣唔食!
尼樣唔玩唔去!
亦唔比我們後生做!
限住唒!
所以消費一定(emoji)實,不停嘈唒錢唒錢.......
煩到嘔!
從此以後我只招呼自己父母!
6299留返老公佢自己招呼旅行,唔好預我!

伯爵府

畀面勳章

my005 發表於 17-7-17 11:01
其實都係架。

當年,我妹同我媽去韓國玩,唔記得去邊個主題公園,我媽當時唔係好行得,咁我妹一家又有大 ...

我有心帶媽媽玩,我當年係自己一個帶媽媽去,全程順唒阿媽,全部精神比唒阿媽!無其他野分到我神!
阿媽好開心!
所以帶仔女去的旅行,唔預長老架!因為分唔到神做咁多!顧得邊個!要嘈一定有得嘈!

如果帶老人家目的係幫手照顧小孩,咁真係用工人好過!

如果帶老人家係去玩,又要帶孫子輩去!咁都帶多個工人去!

以上針對難搞長輩!

開通,無所謂又體諒人長輩當然係開心大家一齊開心啦!

my005    發表於 17-7-17 12:26

子爵府

2018復活節勳章

回覆樓主:

唔可以咁比較喎。。。
帶自己父母又好,老公父母又好,係睇你有無心同佢地去旅行,係一份心意,係家庭樂,並唔係期望有個人幫手湊仔或你要照顧多個人咁,視為負擔,麻煩。
得罪講句,我唔知樓主同6299 關係點,但咁樣講野都幾刻薄

禁止訪問

回覆樓主:

珍珠宮

都係我出錢,

带埋99,工人-齊去,99又吾洗做野

侯爵府

回覆樓主

帶工人唔帶媽咪,我做唔出,因為我媽都肯幫我揍下仔其實我仔好大個已經唔洗揍

象牙宮

回覆樓主:

我兩個都唔會帶,去旅行係周街行,玩,食,一家人就夠囉!

象牙宮

2024年龍年勳章

nownowma 發表於 17-7-17 12:27
唔可以咁比較喎。。。
帶自己父母又好,老公父母又好,係睇你有無心同佢地去旅行,係一份心意, ...

你最好最乖…………咁你帶6299去過幾多次旅行?

你個字典,“刻薄”二字點解?

珍珠宮

Vivis 發表於 17-7-17 10:58
我帶齊四大長老,不知幾開心,雖辛苦但值得,這些機會去一次少一次

有四大長老同堂,已經係一種福份

子爵府

2018復活節勳章

Sumyeema1 發表於 17-7-17 12:42
你最好最乖…………咁你帶6299去過幾多次旅行?

你個字典,“刻薄”二字點解 ...

我只係想表達帶工人同帶6299 自己父母意義唔同,你當我用詞不當吧

首頁
12345...7

尾頁

跳至