自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

我明白呀, 就係諗住平時99湊我仔, 咁我地一家4口去旅行, 就問佢去唔去啦

佢第一句就回我 "你搵埋我幫你湊仔之嘛"

去到玩啦, 行得多又話累, 又要限時限刻8點早餐, 12點午餐, 7點晚餐, 遲左會餓親我仔

原本諗住輕輕鬆鬆去旅行, 但都不太enjoy

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主

因為「果個係我老公父母」而令自己接受一齊去旅行,但真係唔盡興

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

my005 發表於 17-7-17 11:49
儍豬,老人家點會次次都要去既。

有時有D國家、景點,佢地唔會想去既。

你未見識過。我同我99傾閒計,話我friend放假無去旅行玩,佢話早知約佢啦(無錯!係我99話約我朋友)
另一次,我一家出去帶埋工人(一班bb聚會)。我99臨時話要一齊去。我話唔得因爲夾晒錢唔可以加人,佢返黎問我工人婆婆有無去。

有d人,係怕蝕底要威架

my005    發表於 17-7-17 18:12

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Charlotte_mom 發表於 17-7-17 18:03
你未見識過。我同我99傾閒計,話我friend放假無去旅行玩,佢話早知約佢啦(無錯!係我99話約我朋 ...

咁又真係難頂d。

所以我話:前題係同老人家既感情係點喇。

有d老人家,無疑真係好唔識做架。

這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Charlotte_mom 發表於 17-7-17 18:03
你未見識過。我同我99傾閒計,話我friend放假無去旅行玩,佢話早知約佢啦(無錯!係我99話約我朋 ...

又老實咁講,我媽以前好鍾意去旅行,有時同唔到我地,就同佢d老友記呀,區議員團呀,平價團呀去。

有時,佢返黎,都嬲嬲豬架,講呀邊個老人唔好,呀邊個又唔啱,呀邊個又行得慢,都幾多笑料同是非架。

有時,佢講左個情形係點,我心裡面覺得只係小事又好,我媽都有少少唔啱又好,我都一笑置之架喇,自己阿

媽,我當然會偏心下佢架啦﹗
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

子爵府

回覆樓主

放假去旅行就梗係想relax, 同99去咪慘過返工,去到做妹仔OMG

公爵府

回覆樓主:

我99同班fd去旅行多過我,歐,美,加,日,韓呢d唔使講,連中東同俄羅斯都去埋,每年2,3次長途旅行,我都冇試過衝出亞洲呀,所以我唔帶佢去佢節目都多過我
我媽就最中意成班大媽參加廣東美食一天遊,區議員團,每個月最少去兩次好happy,我湊仔仲悶過佢

伯爵府

回覆樓主

同自己父母去冇問題,試過同99去過一次,畢生難忘,連佢個仔都話冇下次。

首頁

尾頁

跳至