醫護健康

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

curryfishball 發表於 17-9-29 23:58
想問下添寧片芯幾錢一包?一包有幾片?有無碼數分?謝謝
添寧片芯好難買的。我住元朗,無地方有售。
網上看,好像只有一種(有貼紙的). $112 / 48片。香港我沒買過。taobao的,那貼太強,一撕,尿片也會撕爛的。

============
abena 每種墊我也買過。(點解?因為,時時斷貨。最多是差不多3個月 所以,有什麼買什麼)。abena 有貼的,也不會撕爛尿片的。如果是大便失禁的,便買最大的尿墊/ 其他平牌子。(無貼紙的)

http://www.justmed.com.hk/tc/product_detail.php?pid=833

我爸時時用這個。細細片。沒那麼焗。

不過,自從買了永福康,沒買片芯了,太焗了。永福康,他每天用3-4 片(我爸可行幾步去洗手間的,總之,拉拉褲一濕便換)

伯爵府

我爸用的都是平價貨, 安而康尿褲中碼($32/10片),安康寶片芯($33/30片),夜晚要每隔4個鐘換片芯。就算用添寧唔使換片,我爸都要4個鐘轉一次身防止褥瘡。

醫院姑娘教用片芯纒住小便jeje, patpat搽vaseline, 就算尿量多片芯索唔哂下滲都唔會直接接觸皮膚。

伯爵府

床褥防水用即棄膠枱布,打孖用封箱膠紙貼住床褥,上面再放吸水床墊,呢個方法用左幾年...ok

水晶宮

hker 發表於 17-9-30 00:14
網上看,好像只有一種(有貼紙的). $112 / 48片。香港我沒買過 ...

我都想買永褔康拉拉褲, 但唔知運費貴唔貴呢?你有無買埋呢個牌子既床墊?

天空之城, 快樂之地

子爵府

hker 發表於 17-9-29 22:13
我買永福康拉拉褲,我爸爸少少濕也換的。夠平(RMB $99/ 80條)。
長期卧床/ 晚上,盡量買香港的。爛肉真 ...

講得好!何必成日用淘寶貨品。

水晶宮

ASUS_JT 發表於 17-9-30 01:13
床褥防水用即棄膠枱布,打孖用封箱膠紙貼住床褥,上面再放吸水床墊,呢個方法用左幾年...ok ...

但會唔會好焗身,.易出汗?
天空之城, 快樂之地

伯爵府

PCCW2319 發表於 17-10-1 07:26
但會唔會好焗身,.易出汗?

我可能講得唔清楚,
之前講嘅係床褥處理,用時會再舖塊床單在上面,皮膚唔會接觸到塑料枱布,所以唔會焗身。

我怕尿滲要換床單,我在床單上patpat位再放一張即棄大碼床墊^^

水晶宮

ASUS_JT 發表於 17-10-1 19:04
我可能講得唔清楚,
之前講嘅係床褥處理,用時會再舖塊床單在上面,皮膚唔會接觸到塑料枱布,所以唔會焗身 ...

明白都係一個好方便。
天空之城, 快樂之地

水晶宮

網上看,好像只有一種(有貼紙的). $112 / 48片。香港我沒買過 ...

Hi hker,

係另外post 見到你係淘寶網買白十字尿片褲(拉拉褲)。以你在淘寶網買幾個品牌拉拉褲, 邊個牌子好d呢?
天空之城, 快樂之地

侯爵府

我買過taobao 添寧/ 白十字/ 永福康的拉拉褲(夜用的尿片,我在香港買)。

白十字是最好的。明顯不同quality.

但,一天掉幾條計,我買永福康。掉了也不心痛。

=========
hotbuy 是計實重的。

永福康80 條,好像是4 kg? ( 忘了)。

========
不計錢的,當然是abena 拉拉褲最好(但他們改了碼數,比molicare M 及添寧M 也細。)

========
我11.11會買上面說過的紗布防水床墊。我爸房是24/ 7 開冷氣的(恆溫25 度)。還是睡到背部時時濕晒。

他每天也要換床鋪/ 底衫換幾件。

我的護理氣墊床,巳買了噴氣式的,還是好焗。

我買了,再分享。

水晶宮

hker 發表於 17-10-2 23:43
我買過taobao 添寧/ 白十字/ 永福康的拉拉褲(夜用的尿片,我在香港買)。

白十字是最好的。明顯不同qua ...

謝謝回覆。 我今日都去左真善美睇, 都同職員講點解M碼同L碼差距咁大? M碼知size range 好怪。

我打算夜用就買香港既添寧(寫住係馬來西亞製造)或 Abena 。 日用就用考慮買簡十字。 不過黎下買格及碼數呎吋。

hker    發表於 17-10-3 01:28

水晶宮

hker 發表於 17-10-2 23:43

白十字是最好的。明顯不同qua ...

hker,

可唔可以比你買白十字拉拉褲既link比我呀?
天空之城, 快樂之地

侯爵府

PCCW2319 發表於 17-10-3 21:50
hker,

可唔可以比你買白十字拉拉褲既link比我呀?
https://detail.tmall.com/item.htm?spm=a230r.1.14.1.b39d950WpCaEN&id=15300515836&cm_id=140105335569ed55e27b&abbucket=10
運呢,我用hotbuy 的。( 計實重)。

http://www.hotbuyhk.com

水晶宮

我剛係康盈醫療買左添寧片芯。 但覺得好似夾網褲用, 而唔係放入尿片用咁

唔知醫院姑娘/阿嬸會唔會唔比用呢?
天空之城, 快樂之地

侯爵府

PCCW2319 發表於 17-10-5 13:12
我剛係康盈醫療買左添寧片芯。 但覺得好似夾網褲用, 而唔係放入尿片用咁

唔知醫院姑娘/阿嬸會 ...
這個有貼紙嗎?有的,可能不方便。
abena 片芯也有不同形狀的。不是一般片芯的長方形的。

水晶宮

hker 發表於 17-10-5 21:15
...

我無拆開黎睇, 但已經拎左去醫院。明天去探爸爸時再睇。 我今日都去過真善美睇abena片心, 應該5號片芯會啱用。2用片芯實在太巨形啦
天空之城, 快樂之地

侯爵府

PCCW2319 發表於 17-10-5 21:23
我無拆開黎睇, 但已經拎左去醫院。明天去探爸爸時再睇。 我今日都去過真善美睇abena片心, 應該5號片芯會啱 ...
妳爸還在醫院啊?
希望他早日康復!

加油啊!

水晶宮

hker 發表於 17-10-5 21:35
妳爸還在醫院啊?
希望他早日康復!

謝謝!

係呀!係醫護進行復康中。

爸爸好心急, 希望可以快d落床。

hker    發表於 17-10-5 22:13
天空之城, 快樂之地

水晶宮

hker 發表於 17-10-5 21:15
...

我終於睇左tena 片芯, 係無貼紙。而且都相當大片。 就好似abena2用片咁, 但就無咁厚身。 係葫蘆形(尿片形), 我覺得非常好。應該會繼續用呢隻片芯。

hker    發表於 17-10-6 22:20

伯爵府

2018復活節勳章

PCCW2319 發表於 17-10-6 21:38

我終於睇左tena 片芯, 係無貼紙。而且都相當大片。 就好似 ...

請教一下,添寧片芯係咪即係呢隻呢?用法係咪墊在一般紙尿片,日中不用頻繁更換整條尿片的意思嗎?

麻煩曬!

首頁

尾頁

跳至