論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

CASE:
有兩位老姊妹, 舊年年尾就用咗妹妹名義, 請咗個印印, (妹妹個仔做擔保, 個印印既所有洗費由妹妹個仔支出既,) 上星期妹妹剛過身. 咁個印印未完約既嘛, 可唔可以繼續照顧姊姊? 有咩手續?
如果唔要個印印, 咁又可以點做?

大宅

僱主(妹妹)已過身,合約已無效。。。。工人可離去(不當斷約)。姊姊若要工人,可另請她/其她工人。問題是:妹妹的兒子還願意付款嗎?

男爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

ChineseHK 發表於 18-8-9 15:42
僱主(妹妹)已過身,合約已無效。。。。工人可離去(不當斷約)。姊姊若要工人,可另請她/其她工人。問題是: ...

妹妹的兒子願意繼續支付印印所有費用, 咁要點做?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

銘銘媽 發表於 18-8-9 17:17
妹妹的兒子願意繼續支付印印所有費用, 咁要點做?

揾agency做手續, 轉你妹仔做僱主。 文件重新入過Immigration.
但工人因前僱主死, 唔使離開香港等visa. 要快。

複式洋房

回覆 銘銘媽 的帖子

ask agent to transfer the maid , very cheap!

男爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

lily-of-valley 發表於 18-8-9 18:32
揾agency做手續, 轉你妹仔做僱主。 文件重新入過Immigration.
但工人因前僱主死, 唔使離開香港等visa. ...

係咪要等死亡證出咗先可以做?

男爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

cindy1905 發表於 18-8-9 18:56
回覆 銘銘媽 的帖子

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

銘銘媽 發表於 18-8-9 19:01
係咪要等死亡證出咗先可以做?

比晒手上有啲資料 agency做野先啦, 個陣Pa死, 轉媽媽請, 死亡証未出, 都有D文件,去做funeral文件。 agency知點做架。 因太耐工人無visa, 要離開香港架。

我知要住扯證明, 財務證明。

男爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

lily-of-valley 發表於 18-8-9 19:06
比晒手上有啲資料 agency做野先啦, 個陣Pa死, 轉媽媽請, 死亡証未出, 都有D文件,去做funeral文件。 ...

唔該哂

wcpcelia    發表於 18-8-11 15:31

象牙宮

銘銘媽 發表於 18-8-9 19:45
唔該哂

唔使客氣。 希望老人家安安樂樂。

男爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

lily-of-valley 發表於 18-8-9 19:51
唔使客氣。 希望老人家安安樂樂。

象牙宮

銘銘媽 發表於 18-8-9 20:31

你都要take care, 老人家走咗, 好多濕碎野做。

男爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

lily-of-valley 發表於 18-8-9 21:00

男爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

lily-of-valley 發表於 18-8-9 21:00

不過死者仔仔覺得印印唔係照顧得長者咁好,如果唔要呢個印印,咁印印最多可以留喺佢地度幾耐? 因為要緩衝,所以好想知個時間有幾多。

水晶宮

銘銘媽 發表於 18-8-11 08:18
不過死者仔仔覺得印印唔係照顧得長者咁好,如果唔要呢個印印,咁印印最多可以留喺佢地度幾耐? 因為要緩衝 ...

咁個仔仔係咪同2位老人家住??

如果唔係,.就最好問仍在生老人家需唔需要轉外傭。 佢覺得唔好, 唔等於老人家覺得唔好。 而且要老人家重新適應新外傭(唔理新外傭好唔好問題), 都係1個問題。

另外轉僱主可以算direct hire, 收費平d。
天空之城, 快樂之地

象牙宮

不過死者仔仔覺得印印唔係照顧得長者咁好,如果唔要呢個印印,咁印印最多可以留喺佢地度幾耐? 因為要緩衝 ...

如唔要印印, 工人可留14日, 揾到工可即時上工, 唔使離開香港境。 visa亦批得較快。

如工人唔掂, 係咪好差? 若好差, complain to Immigration. 但亦照批visa的。 若工人真係咁差, 下一手頂唔順又炒, 咁若工人揾到第三份, Immigration亦未必批visa.

象牙宮

如唔要印印, 工人可留14日, 揾到工可即時上工, 唔使離開香港境。 visa亦批得較快。

如工人唔掂, 係咪好差? 若好差, complain to Immigration. 但亦照批visa的。 若工人真係咁差, 下一手頂唔順又炒, 咁若工人揾到第三份, Immigration亦未必批visa.

男爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

PCCW2319 發表於 18-8-11 08:40
咁個仔仔係咪同2位老人家住??

如果唔係,.就最好問仍在生老人家需唔需要轉外傭。 佢覺得唔好, 唔等於老人 ...

唔係一齊住既.

男爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

lily-of-valley 發表於 18-8-11 09:37

如工人唔掂, 係咪 ...

得14日咁少
請過新既又麻煩,留佢喺度又要簽兩年。
話好差又唔係,但做野好散慢,成日不停講電話,見有 boss 喺度先識勤力,乜都爭住做。

象牙宮

銘銘媽 發表於 18-8-11 18:41
得14日咁少
請過新既又麻煩,留佢喺度又要簽兩年。
話好差又唔係,但 ...

好難取捨, 有無3隻手? 借錢? 如無, 留啦。 因新又唔知點。

Forgot, 如immigration肯批新working visa, even iver 14 days, 都可留港, 因當年andy係, 連炒個件肥廢人andy家姐cornellia, 都唔使離開hk.

但因肥廢人真係衰到貼地, 揾到新工唔夠2月又比人炒過。 呢次要返philippine, 又揾到第三份, 但Immigration唔批佢working visa.

首頁

尾頁

跳至