懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

想share 呢個經驗俾其他媽媽, 希望大家用唔著

床墊紙
可沖濕紙巾 (肚屙時可以清洗淨 )
衛生巾 40cm
底褲 x 4 or 5
socks x 2
多一張被
暖水壼2L
pocari sweat x 2 ( 生前你會肚瀉 , 生後補充體力 )
餅乾
牙膏牙擦
一大清早同老公入醫院 , 大家都有心理準備, 尋日都為BB打咗停胎針 , 跟住就開始塞藥

10.30 - 第一粒
大概一兩個鐘之後就開始覺得有m痛feel, 不過冇血
1:30 - 第二粒
痛楚加強, 不過子宮完全未開,開始有少少發燒,發冷,要食必理痛
4:30 - 第三粒
己經超級痛,痛到我急call 老公,無食lunch亦都無胃口,姑娘俾左個電流止痛帖我。
7:30 - 第四粒
姑娘都話未開,發燒再勁d 老公買咗pocari 俾我。姑娘叫我起身行下

複式洋房

BB足月出世 發表於 23-1-7 06:38

物資

730 - 第四粒

姑娘叫我起身行下,無論有幾痛,我都行。因為諗住可以早d生出黎。同埋每次塞藥都會發冷,所以要著多件衫,帶張被。

行完之後開始肚瀉,姑娘話通常生之前都會有,因為身體想陣間生既時候好好準備。姑娘俾左個yoga ball我un un un ,呢個時候我開始打定輸數,可能聽日再塞過,心諗,好似之前有個媽媽話,無左bb己經好辛苦,身體仲要痛到咁...

開始有啡,但係姑娘話子宮都係未開

10:30 - 最後一粒

塞個時都feel到個子宮開始鬆鬆地咁
有暖水袋
打埋止痛針,諗住試下訓。。打完針,啲痛都冇減少..根住就開始陣痛,每兩分鐘一次,每次40秒,娘話差唔多想屙尿就話佢知.

複式洋房

BB足月出世 發表於 23-1-7 07:27
730 - 第四粒

姑娘叫我起身行下,無論有幾痛,我都行。因為諗住可以早d生出黎。同埋每次塞藥都會發冷,所 ...

跟住我就叫姑娘check下,話可以call老公,同埋可以去產房,大概十一點半。即刻有幾個姑娘,幫我換衫,除衫,同埋畀條好暖嘅頸巾。而家時候真係好十級十級地痛,痛到我完全唔識喊,完全明白點解啲生生下會話唔想生。

俾左笑氣我去聞,然後叫我深呼吸,好似屙屎咁出力, 跟住 BB 11點44分就出左黎lar ,Bb 一出咗嚟之後由十級減去超級唔痛,老公都好快趕到,跟住助產士就等咗一陣,然後叫我Or埋個胎盤。checked 左胎盤無問題後我成個人都放鬆哂。

終於捱過咗呢一關。。

大宅

BB足月出世 發表於 23-1-7 06:38

物資

好好坐月,祝bb 下次健康番黎,加油

大宅

辛苦你了
會否接回BB搞身後事?
明愛或女青有服務協助天使媽媽

複式洋房

Yin807 發表於 23-1-7 12:46
好好坐月,祝bb 下次健康番黎,加油

會呀, 多謝你

複式洋房

happier 發表於 23-1-7 13:22
辛苦你了
會否接回BB搞身後事?
明愛或女青有服務協助天使媽媽

開始嘅時候都好辛苦 , 依家終於完成曬所有過程覺得有點兒釋懷, 希望bb去咗一個更加健康嘅身體

身後事我地俾醫院搞, 反而想知道究竟係我胎盤有事定係佢身體有事..不過諗個報告都仲要等一段時間

首頁

尾頁

跳至