0-6個月

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

bb5個半月,見佢依排見人食嘢就咀郁郁流晒口水,聽人講可以試吓加固,bb好肯食米糊,但一開始食米糊就放超臭屁,係咪腸胃未適合加固?

大宅

5個半月可以加固啦, 佢好肯食係好事呀, 臭屁我又覺得冇咩野, 我放屁都臭架 我BB個陣唔係好肯食米糊, 要我用番奶粉黎沖佢就肯食喇

大宅

BK Milk勳章 畀面勳章

回覆 Quuen 的帖子

其實放屁嘅問題就係唔係好大,最緊要唔好肚屙,不過加咗固體食物可能要俾佢飲多少少水,中和下,可能放屁嘅機會就會少啲,我都同樓上媽媽一樣用阿b飲開既美素金裝嚟開米糊,阿b好鍾意食。

大宅

虎到金來勳章

我係用美素佳兒金裝奶粉開米糊 佢又冇乜放屁臭或者消化唔好嘅問題 佢食同吸收都幾好 不過加左固之後要俾多少少水佢飲 得閒都要幫佢按摩吓肚仔 睇吓有冇改善到

大宅

放臭屁可能係佢米糊熱氣左啲,腸胃不太適應所以放臭屁,試下食少啲,慢慢加上去

男爵府

Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 爸B勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

放臭屁都唔緊要既,咁由流質轉固體,腸胃都要時間適應,同埋放屁係排番d氣出來,係好事,好過谷係肚仔唔舒服,如果便便正常,冇其他唔舒服,呢個時候加固都冇問題,但最好一餐一餐咁加,唔好一次過轉太多餐,腸胃要時間適應

別墅

放屁都正常嘅,唔係便秘就可以,都係啱啱先開始,可以觀察下先,一開頭加固我都會加少少奶粉落糊仔度,等佢易接受啲,營養又高啲

別墅

回覆樓主:

因為腸胃適應新的食物. 但放屁都係正常的.
不過平時可以加固的時候俾多少少水份, 幫忙消化吸收.
同時開始建立加固的時間表. 每星期加一款新的食物.

男爵府

回覆 Quuen 的帖子

呢個時候加固都好合理,只要BB肯食,逐少逐少加上去等佢習慣吞嚥嘅感覺,正如樓上所講,加固後要俾多少少水BB飲,放屁都好正常!

複式洋房

多謝大家意見

首頁

尾頁

跳至