自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

如題,開放討論,沒有特定/絕對的答案!
因為睇見有啲朋友,常為家事煩惱不開心,例如重男輕女、父母要其他有能力的兄弟姐妹照顧無能力的兄弟姊妹等等

補充:
話說有2個朋友嘅cases, 如有類同,實屬巧合

朋友A: 三姐妹弟,大家姐由細已要負責全家的家務煮食,讀書專業人士,婚後要搬出&租樓,一直未有上車,俾足家用,二姐嫁人是家庭主婦,無俾家用,弟弟讀唔到書,普通工作,父母只錫兩個細嘅,尤其偏心細佬,家庭而家身家應該有10億8億,父母只買樓俾個細佬收租,幫養內地老婆&孫仔,近來大家姐心無可戀,移民英國

朋友B:三姐弟妹,細妹自細負責晒全家的家務煮食,家姐阿哥少理家事,從不給家用,細妹讀完書出來工作,負責俾家用&照顧兩老,原本細妹相安無事願意幫助,但二哥近年因錢銀問題(要求分身家),暴力對待家人(包括言語恐嚇+威脅斬殺母親),父母要細妹關顧二哥,因細妹不忍見母親不開心,唯有硬食

你哋會如何安慰佢哋?

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

正路唔會

水晶宮

capricornbb 發表於 23-10-2 19:57
如題,開放討論,沒有特定答案!
因為睇見有啲朋友,常為家事煩惱不開心,例如重男輕女、父母要其他有能力 ...

大食懶就咪駛指意人打救佢啦!

男爵府

就算唔直接負責,都無可避免幫屋企,間接要幫佢!

侯爵府

因為睇見有啲朋友,常為家事煩惱不開心,例如重男輕女、父母要其他有能力 ...

係有。

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

無責任要為佢地負責。但要完全唔需要理會其實又有難度,除非連父母都唔理。

公爵府

要親身相 處過先知答案。每人經濟唔同,對方人品又唔同。。

男爵府

理性上完全無責任,只係情感上完全做唔出同父母割蓆,不生性嘅人一出事,父母咪又係打比你,呢啲叫剪不斷理還亂。
「換個角度,自然有出路。」

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

無責任! 但父母照顧尤佢!我唔會付責,養育父母係責任但不會助養嗜食懶飛,無貢獻嘅兄弟姊妹,但若是生病要醫藥費另論!

水晶宮

SOHOT 發表於 23-10-2 20:03
就算唔直接負責,都無可避免幫屋企,間接要幫佢!

俾家用父母,佢哋俾晒個大食懶,仲要幫佢養埋老婆仔女,呢啲case大有人在啦,但你又奈佢咩何吖,做好自己本分就算

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

生仔要考牌。
一家不知一家事, 但「始作俑者」負責番絕不為過。
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

珍珠宮

20162016 發表於 23-10-2 20:22
俾家用父母,佢哋俾晒個大食懶,仲要幫佢養埋老婆仔女,呢啲case大有人在啦,但你又奈佢咩何吖,做好自己 ...
咁比左家用,盡自己本份就算,佢要補貼比個仔都無辦法,不過,千祈吾好加家用

水晶宮

2024勳章

理論上係無,但實際上做唔到唔理,多少會幫補一些

伯爵府

各走各路,完
所以獨生有獨生的好

別墅

回覆樓主:

細個時已蠢過!畀阿媽洗腦做工人!啲大爺現時我叫佢幫少少忙(唔關錢事,日常好多野都唔願幫手)已畀面色我睇!父母已經明顯畀多啲資源個少爺!自己投資錯咗應該自己埋單!個阿媽明知老公收入僅僅夠,基層家庭都夠膽死縱到個仔唔做家務唔搵錢!個女就算有冇嫁人都冇理由繼承父母責任養到細佬死為止!

公爵府

TMC3012 發表於 23-10-2 19:57
正路唔會

呢啲通常係父母硬性要求兄弟姊妹要互相幫助。

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

純粹自願
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

公爵府

冇責任為兄弟姐妹負責
但因為父母偏幫呢d人
吾多吾少被拖累

伯爵府

回覆樓主:

無責任,自己人生自己負責,父母縱容唔關我事,影響到我边個都唔會理

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

話說有2個朋友嘅cases, 如有類同,實屬巧合

朋友A: 三姐妹弟,大家姐由細已要負責全家的家務煮食,讀書專業人士,婚後要搬出&租樓,一直未有上車,俾足家用,二姐嫁人是家庭主婦,無俾家用,弟弟讀唔到書,普通工作,父母只錫兩個細嘅,尤其偏心細佬,家庭而家身家應該有10億8億,父母只買樓俾個細佬收租,幫養內地老婆&孫仔,近來大家姐心無可戀,移民英國

朋友B:三姐弟妹,細妹自細負責晒全家的家務煮食,家姐阿哥少理家事,從不給家用,細妹讀完書出來工作,負責俾家用&照顧兩老,原本細妹相安無事願意幫助,但二哥近年因錢銀問題(要求分身家),暴力對待家人(包括言語恐嚇+威脅斬殺母親),父母要細妹關顧二哥,因細妹不忍見母親不開心,唯有硬食

你哋會如何安慰佢哋?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊