自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

cbeyond 發表於 24-4-18 22:25
上面文章,睇唔到任何一點食肆老闆有想改善, 所有野都係人地錯, 社會錯。
食肆食物無水準, 唔係錯。
食 ...

……同埋,你肯找數,又點會俾劣質食材你?況且入乜質素嘅貨,俾$嘅買家要求架嘛!

珍珠宮

mother904 發表於 24-4-20 17:17
香港而家最大的問題係,各行各業普遍都係有錢買唔到服務,試多幾次,顧客就會走人,點解要貼錢受氣
...

對啊,各行各業都係,連去化妝專櫃啲BA都係,試過比白鴿眼買得少唔想理
有時去私家仲可能有差別服務,見過有啲可能真係大客或上流貴賓,有職員真係沖出黎貼身服務或態度有分別,呢啲地方都係睇錢做人,有錢咪係vvvip

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

QQ_panda 發表於 24-4-20 16:37
麵包學徒一路都有人請,點會做唔到麵包師傅

整車要dip, 今時今日真係要,好多都唔使以前咁師傅每一part c ...

可能我表達得唔清楚.

“師傅”分有政府認可( 例如證書課程, /考試) 及非政府機制承認、 冇政府文憑的“ 師傅”(廢除師徒制, 不承認只跟師傅學一門手藝[現在有人工,不是幾十年前的 奴隸制]是等同有政府文凭一樣咁“專業”)

烘焙師(讀4個月那種),可以不讀中英數;
但VTC Youth College學修車/修lifts 等, 都係3年制, 包括銜接hi dip(甚至U )的中英數課程.不能和DSE 水平的中英數太脫軌. 中三入VTC青年學院,所有3年制的文凭課程, 必修高中的中英數3 科.
修高中數,有必要嗎?
又不是人人想入U做工程師

3年制的青年學院文凭課程的drop out rate比高中DSE前drop out rate高很多 ,政府從冇公佈...
咁又何苦呢?

打不出青年學院3年高中“ 木人巷” 的徒弟,
縱使跟外面師傅學滿師, 仍是“認受性”比不上有張政府文凭的同學
attach0/tmp/phpZJD5jA
attach1/tmp/phpSYaeGX

侯爵府

ificould 發表於 24-4-20 17:39
……同埋,你肯找數,又點會俾劣質食材你?況且入乜質素嘅貨,俾$嘅買家要求架嘛!
...

欠租欠薪欠供應商,食理念搵打手,執左又改過名。
裝修界又係呃飯食嚴重

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第三回 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

MRS.KAREN 發表於 24-4-18 22:56
飲食辛苦,時間長,體力勞動

呢句真

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

6299 發表於 24-4-20 17:04
提提你
樓上有晒歷史記錄,大家有眼見晒
我16樓,你188樓

我唔洗睇啲閑人,佢哋靜係識得撩事鬥非,

男爵府

Jasmine-4711 發表於 24-4-20 18:15
可能我表達得唔清楚.

“師傅”分有政府認可( 例如證書課程, /考試) 及非政府機制承認、 冇政府文憑的“ ...

認受性,一般都係各大僱主認為架咋
你去餐廳食飯,你會問廚師邊到畢業,師承邊到?

如果你要做大型酒店,咁要求你有證書唔奇喎,人地有晒系統,標準

但一般小店既廚師唔係廚師? 個d 唔係專業?

政府只係比多個渠道年輕人入行

但從來無唔比人唔讀書咁做(工程師,會計師要註冊,真係要讀書先得,廚師邊使)

真係唔好下下屈政府喎

子爵府

發表於 昨天 08:00 |只看該作者
redhot 發表於 24-4-18 22:19
真係慘,腹背受敵咁,唔知有咩方法跳出惡性循環?

做得要畀深圳好

男爵府

發表於 昨天 08:45 |只看該作者
baby668 發表於 24-4-18 21:54
https://youtu.be/UncN4gKroIA?si=Ym4F1nEgY6OAdouB

麥文記老闆親自分析,香港大量食店,結業真正原因

綜援是罪。有了綜援,女人亂結婚,亂生仔,佢地知道食老綜豪過食老公。沒了綜援,才會珍惜份工。亦唔敢亂結婚,亂生仔。

子爵府

發表於 6 小時前 |只看該作者
mother904 發表於 24-4-18 22:22
其實唔明點解要廢除師徒制度,好多秘技不會在廚藝學校學到

咪就係矜貴嘅香港人

依家唔肯捱苦個個

一嚟到就要做大師傅

個個畢業就覺得自己係人才

要做top management

珍珠宮

發表於 5 小時前 |只看該作者
Jasmine-4711 發表於 24-4-19 00:00
大6 去到中三畢業已是分水領, 大部份人冇得上中四, 又冇類似 VTC Youth College 承接,
安份做人, 因此做低 ...

唔好意思,我來糾正一下你先。

我前排去東莞松山湖踩單車,隔離就見到有間東莞職業技術學院,對象應該係比學歷弱一些、想學習一技之長謀生的年輕人。內地係有類似VTC的職業導向型學校。

男爵府

發表於 4 小時前 |只看該作者

就算唔廢除師徒制,香港社會根本無父母支持自己細路做學徒。

做學徒,人工低、辛苦,又俾人鬧,邊有人會入行

珍珠宮

aidan08 發表於 24-4-18 23:21
食肆請唔到人真係一個好大的問題。政府可能要效法吓新加坡引入外勞。

其實新加坡係靠引入外勞做基層工作,來壓低社會層面的成本壓力(佢地外傭最低工資低過香港)。佢地同時又會提供進修比本地人不斷增值,所以上進的本地人就唔會埋怨話外勞搶佢地飯碗,因為呢d工作佢地大多都唔願意去做。

臺灣、日本都有唔少外勞。
covid時期透過新聞報導,我先知原來泰國、韓國都有唔少外勞。

珍珠宮

Shellyxlk 發表於 24-4-19 01:22
係呀,我都唔信佢講嘅理由,雞肉冇雞味,豬肉得臊味,牛肉冇牛味左好多年,最少10年以上
...

係,食材差左普及化已經起碼有10年。好多餐廳寧願使錢落個環境度,唔願使係食材度。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

平平常常 發表於 24-5-18 15:53
唔好意思,我來糾正一下你先。

我前排去東莞松山湖踩單車,隔離就見到有間東莞職業技術學院,對象應該係 ...

我都係聽我大6廣州親戚(做銀行)講, 如他的細路升唔上高中, 係冇職業導向學校, 到時唯有出去打工. 已經冇由親戚介紹入銀行做低層這方法
(ie.子/女冇得mung 衫尾入銀行, 因從“後門”入銀行的舊方法已被禁止.)
因此他在擔心中

他咁講、 我咁聽

唔知全國各地是否有不同

男爵府

發表於 3 小時前 |只看該作者
baby668 發表於 24-4-18 21:55
3..點解香港啲食店食物,質素被深圳差咁多,原因四年前新官肺炎,令好多食店都拖數,令到供應商唔敢,再俾靚貨店 ...
各行各業話唔夠人,政府又好想婦女/中年人出來工作,有親友剛60歲退休,高學歷,申請政府合約工,人工只是兩萬多及申請東華老人中心活動幹事,人工萬五蚊。全部連面試也没有,但仍見老人中心仍然繼續招聘兩個月了。
根本係年齡其視。

侯爵府

發表於 半小時前 |只看該作者

廢唔廢除師徒制都關政府事咩???

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

發表於 半小時前 |只看該作者
Become 發表於 24-4-18 23:04
秘技點會教你依個外人

師徒制=奴隸制 低人工高要求,做隻狗 如果係跟政府 有學徒官仲慘

就算冇廢除, 而家呢個年代應該都冇人會肯跟師傅, 我睇粵語長片以前好多徒弟跟師傅,係因為屋企冇錢,啲父母就將啲仔女帶去跟師傅學門手藝 ,叫做都有餐飯食,仲要係好細個就跟。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊